Află care sunt alimentele strict interzise în perioada alăptării. Printre acestea se numără și mezelurile.
În perioada alăptării, mamele nu trebuie să consume anumite alimente, care pot provoca bebelușului probleme de sănătate, de la alergii la dureri de stomac și nu numai. Iată despre ce este vorba.
Alimente interzise în perioada alăptării
Mamele care alăptează trebuie să țină cont de consumarea anumitor produse alimentare. Deși sunt gustoase și făceau parte din meniu, acestea pot cauza diferite probleme de sănătate bebelușului. Printre alimentele interzise în perioada alăptării se numără:
brânzeturi moi maturate în mucegai (cum ar fi camembert și brie)
pateu
sandvișuri și salate pre-preparate
lapte nepasteurizat
produse lactate din lapte nepasteurizat
Icrele.
Aceste produse pot fi contaminate cu listeria, o bacterie periculoasă pentru femeile însărcinate și pentru nou-născuți, care provoacă listerioză.
La bebeluși și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, listerioza poate duce uneori la probleme grave și care pun viața în pericol, cum ar fi sepsisul sau meningita.
Chiar dacă nu consumați alimentele care au șanse mari să conțină această bacterie, există riscul de infectare. Iată cum să evitați acest lucru:
Păstrați alimentele reci și gata de consumat la rece- încercați să vă asigurați că frigiderul funcționează corect și este setat la 5C sau mai jos.
Consumați alimente gata de consum în 4 ore de la scoaterea din frigider.
Mâncați, gătiți sau congelați alimente până la data limită de utilizare.
Urmați instrucțiunile de păstrare de pe etichetele produselor alimentare și utilizați alimentele deschise în termen de 2 zile (cu excepția cazului în care ambalajul spune altfel).
Păstrați separat alimentele crude de cele gata de consumat
Urmați orice instrucțiuni de gătit de pe ambalaj și gătiți sau reîncălziți (inclusiv legumele congelate) până când acestea sunt fierbinți la abur.
Spălați-vă mâinile în mod regulat cu apă și săpun.
Mic-dejun cu ovăz, afine și căpșuni [Sursa foto: Shutterstock]
Alimente recomandate pentru mamele care alăptează
Atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru mamele care alăptează, medicii recomandă consumul a cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, proaspete, congelate, conservate și uscate și nu mai mult de un pahar de 150 ml de suc sau smoothie-uri 100% neîndulcit. Acestea sunt gustări sănătoase, bogate în vitamine și antioxidanți.
De asemenea, alimentele bogate în amidon, cum ar fi cartofi, pâine, paste, orez sau alți carbohidrați cu amidon, sunt indicate pentru consum.
În perioada alăptării, mamele pot include în meniu paste integrale, cereale pentru micul dejun, orez brun, cartofi cu coajă, leguminoase precum fasole și linte și fructe și legume, lapte, brânză și iaurt, cu conținut scăzut de grăsimi și mai puțin zahăr acolo unde este posibil. Acestea conțin calciu și sunt o sursă importantă de proteine.
Consumul de lichide, mai ales de apă, este esențial pentru hidratare, pentru funcționarea normală a organismului dar și pentru cantitatea de lapte.
Dacă mamele obișnuiesc să consume cafea, ceai verde și ciocolată, specialiștii recomandă reducerea cantităților, deoarece cofeina se transmite prin laptele matern, iar bebelușul poate avea probleme cu somnul.