
kanald.ro
Exclusiv
Alimentele s-au scumpit în toată lumea, iar printre produsele cu cele mai cotații sunt zahărul, uleiurile vegetale și lactatele. Analistul economic Adrian Negrescu a discutat cu jurnaliștii WOWbiz.ro pe tema scumpirilor și ne-a spus, în exclusivitate, la ce ar trebui să ne așteptăm în această primăvară.
În luna februarie, prețurile au continuat să crească la nivel global, acestea fiind ridicate și din cauza cotațiilor mari pentru zahăr, lactate și uleiuri vegetale. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a publicat indexul prețurilor pentru alimentație din luna februarie. Acesta s-a situat la 127,1 puncte, având o creștere de 1,6% față de nivelul de 124,6 din luna ianuarie a anului în curs. Indicele este însă cu 8,2% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, notează Reuters.
Produsele care s-au scumpit cel mai mult în luna februarie, față de luna ianuarie sunt zahărul, lactatele și uleiurile vegetale. Prețul cărnii însă a scăzut în luna februarie a acestui an, comparativ cu ianuarie 2025.
Având în vedere evoluția prețurilor la nivel global, jurnaliștii WOWbiz.ro
Un bărbat la cumpărături în supermarket
[Sursa foto: PixaBay]Prețurile alimentelor au crescut în lunea februarie, la nivel mondial. În ceea ce privește prețurile din România și evoluția lor în această primăvară, veștile din partea economiștilor nu sunt printre cele mai bune. În exclusivitate pentru WOWbi.ro,
anlistul economic Adrian Negrescu atrage atenția asupra faptului că românii s-ar putea confrunta cu prețuri mai mari la produsele de pe rafturile magazinelor, importurile fiind una dintre principalele cauze.„Vom avea, din păcate, cele mai scumpe Sărbători Pascale din istorie, în condițiile în care prețurile produselor alimentare vor continua să crească cu o rată medie între 5%- 7%.
Acest lucru se vede și în România, în condițiile în care noi importăm mai mult de 60%- 70% din ceea ce punem pe masă în marile orașe. Aici mă refer la produse alimentare de bază. Va fi o adevărată misiunea imposibilă pentru majoritatea populației să respecte postul din acest an, în condițiile în care legumele sunt foarte scumpe raportat la puterea de cumpărare, motiv pentru care eu cred că vom asista la un post al mămăligii și nu la un post sănătos în
Un cărucior de cumpărături într-un supermarket
[Sursa foto: PixaBay]Printre primele creșteri de prețuri pe care românii le remarcă, cu siguranță, sunt creșterile de prețuri la legumele de sezon. Salata verde, ceapa și usturoiul verde și ridichile sunt vedetele primăverii și au ajuns deja pe multe dintre tarabele din București.
Totuși nu mulți dintre români își permit să le cumpere, mai ales că au ajuns să plătească peste 15 lei pentru un kilogram de spanac, o legătură de ridichii ajunge la 2 lei, în timp ce
usturoiul și ceapa verde se vând cu 2 – 3 lei legătura.„Este o misiune aproape imposibilă pentru majoritatea populației să țină post în perspectiva Paștelui, în condițiile în care prețurile produselor de sezon au crescut semnificativ cu peste 30% dacă nu chiar 40% față de anul trecut.
De ce cresc aceste prețuri? Pentru că, din păcate, producătorii români de zarzavaturi. De fructe și legume, sunt afectați puternic de creșterile de taxe din ultimii doi ani de zile, de creșterea salariului minim pe economie și de scumpirea utilităților.
Analistul economic Adrian Negrescu
[Sursa foto: Captură YouTube]Fermele românești, aceste mici afaceri, sunt nevoite să plătească în momentul de față cel mai scump curent electric din Uniunea Europeană, avem prețuri semnificativ de mari la energie, la gaze, la curent și la carburanți mai ales, iar toate costurile acestea logistice, din păcate, se văd în prețul de vânzare”, a explicat recent Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Ai informații care pot deveni o știre? Intră în contact cu reporterii noștri pe adresa de mail pont@wowbiz.ro!