kanald.ro
Stiri
Alivenci moldovenești. Rețeta prăjiturii pe care nu o poți refuza
Alivenci moldovenești, cunoscute și sub numele de "plăcintele ciobanului", sunt de fapt niște plăcinte cu mălai și brânză, o adevărată încântare pentru papilele gustative.
FOTO: poetagurmanda
Iată cum se pregătește desertul îndrăgit de întreaga familie.
Alivenci moldovenești- Ingrediente
- 250 g mălai
- 1 l lapte
- 5 ouă
- 500 g brânză de vaci
- 100 g brânză de oaie
- 200 ml smântână
- 70 g unt
- 1 linguriță sare
Alivenci moldovenești- Mod de preparare
Alivenci moldovenești. Se pune laptele la fiert cu un praf de sare, iar atunci când dă în clocot, adăugați mălaiul, ca și când faceți mămăligă.
Într-un alt castron, mărunțiți brânza cu furculița sau dacă e mai tare o puteți da pe răzătoarea mică. Amestecați brânza cu smântâna și adăugați gălbenușurile. Bateți apoi albușurile cu un vârf de linguriță de sare până se întăresc.
Citeste si: Rețeta domnitorilor români. Toate secretele despre mămăligă, scrise cu peniță de aur
Citeste si: Scrob românesc. Rețeta tradițională veche de peste 100 de ani
Citeste si: Retete de prajituri fara coacere. Cele mai delicioase prajituri fara coacere
Amestecați terciul de mămăligă cu crema de brânză. Încorporați albușurile, cu mișcări ample. Apoi ungeți o tavă cu unt sau tapetați-o cu hârtie de copt. Turnați compoziția în tavă.
Alivenci moldovenești. După gust, puteți presăra deasupra cașcaval ras. Dați la cuptor la foc mediu, pentru 35-40 minute sau până când vedeți că se rumenește la suprafață. Desertil se servește cald, cu smântână cremoasă deasupra.
Alivenci moldovenești- istoric
Alivenci, o tartă tradițională cu cremă, din bucătăria Moldovei preparată cu făină de porumb, brânză cremă precum urdă sau telemea și smântână. O formă de cheesecake a fost foarte populară în Grecia Antică. Secretul fabricării sale a fost trecut în timpul invaziilor romane.