Avem toate detaliile despre boala care l-a măcinat pe Stephan Pelger! De ce s-a sinucis celebrul designer și ce spun medicii despre afecțiunea secolului: "Devine mai puternică" | EXCLUSIV

Vedete

Avem toate detaliile despre boala care l-a măcinat pe Stephan Pelger! De ce s-a sinucis celebrul designer și ce spun medicii despre afecțiunea secolului: "Devine mai puternică" | EXCLUSIV

Vestea că Stephan Pelger și-a pus capăt zilelor a îndoliat lumea mondenă din România! Designerul s-a confruntat mai mult timp cu depresia, așa cum a povestit chiar el într-o serie de interviuri.

Stephan Pelger a murit joi, trupul neînsuflețit fiind descoperit în locuința sa de către un vecin. Celebrul designer a fost găsit spânzurat și era cunoscut faptul că se confruntase cu insomnia și depresia.

La fața locului au ajuns imediat și oamenii legii care au constat decesul. Trupul neînsuflețit al vedetei a fost transportat la INML pentru necropsie. Stephan Pelger vorbise în trecut, inclusiv în ultimul interviu pe care l-a dat, despre depresie și anxietate, boală cu care se confrunta de mulți ani.

Mai mult decât atât, el s-a numărat printre vedetele autohtone care au avut curajul să vorbească adesea despre aceste probleme.

Stephan Pelger a recunoscut că suferă de depresie și chiar mărturisea că ajunsese într-un punct în care lua 40 de pastile pe zi. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu psihologul Ramona Novac despre această boală, iar ea trage un semnal de alarmă odată cu tragedia din lumea mondenă.

Psihologii, semnal de alarmă după moartea lui Stephan Pelger

Depresia este considerată boala secolului, iar numărul persoanelor care se confruntă cu această problemă crește. Considerată subiect taboo pentru unii și mai repede un motiv de rușine pentru alții, depresia face victime rând pe rând, mai ales atunci când oamenii refuză sau evită să primească ajutor ori să facă terapie.

Citește și: Ultimele cuvinte ale lui Stephan Pelger înainte să se spânzure. Încă suferea enorm după pierderea lui: „Îmi e atât de dor de tine”

"Depresia este una dintre cele mai parșive boli. Dacă ai un picior rupt se vede, daca ai ceva la stomac se simte. Depresia însă, mai ales în cultura românească, este băgată sub preș, negată, judecată, prin cuvinte sau remarci precum: ești slab, e ceva în neregulă cu tine că te simți așa, ești nebun, și, mai ales la bărbați, prin îndemnuri care te fac să suferi în singurătate precum: "trebuie să fii tare"; "nu ești bărbat dacă plângi"; "un bărbat nu plânge"; "trebuie să-ți rezolvi singur problemele"; "e rușinos să le spui altora durerile tale".

Crezi că astfel de vorbe ajută? În Romania se sinucid de 4 ori mai mulți bărbați decât femei. De PATRU ori! Cu alte cuvinte, 82% dintre persoanele care își iau viața în România sunt bărbați. Nu o zic eu, o zic statisticile naționale și europene.

Cum ne arată încă o tragedie, depresia nu e un moft, nu apare pentru că “ai timp să intri în depresie”, iar din păcate, precum Stephan Pelger, multă lume ajunge chiar să-și pună capăt zilelor din cauza depresiei.

În același timp depresia nu discriminează, indiferent cât ești de bogat, de faimos sau apreciat. Depresia te lovește la fel, cum ne-au arătat Robin Williams, Kurt Cobain, Marilyn Monroe sau celebrul DJ Avicii", a explicat psihologul Ramona Novac, pentru WOWbiz.ro.

Stephan Pelger

Stephan Pelger

[Sursa foto: Instagram]

Cum ajung oamenii de la depresie la suicid

Cel mai important, spun specialiștii, este să recunoști primele semne ale depresiei și să nu îți fie teamă să iei problema în serios.

Insomnia, problemă cu care s-a confruntat ani buni și Stephan Pelger, este unul dintre primele semne care ar trebui să tragă semnalul de alarmă.

Citește și: Laura Cosoi și-a botezat fiica: ”Zi binecuvântată pentru familia noastră”. Cum a ales vedeta să se desfășoare marele eveniment

"Principalul motiv este lipsa de sens și de speranță. Cu toții suntem triști uneori, poate ni se pare uneori că nu mai are sens nimic sau că totul e degeaba.

Însă în cadrul depresiei, tristețea este foarte profundă, lipsa de sens este prezentă mereu și este foarte apăsătoare.

Din acest motiv, unii oameni ajung să nu mai doarmă, să nu mai mănânce, să nu se mai spele sau din contră, încearcă să compenseze gândurile și emoțiile prin a mânca foarte mult (în încercarea de a-și aduce un pic de bucurie), somn excesiv (pentru a “evada” din realitatea de zi cu zi). În plus, în cazul depresiei, mai apar și oboseala excesivă, faptul că nu mai poți să te bucuri de nimic și sentimentul de inutilitate proprie, impresia că nu mai valorezi nimic.

Tot din acel sentiment de inutilitate și de lipsă de sens apar și gândurile suicidare. Ce sens mai are să trăiești dacă nimic nu are sens, dacă totul e degeaba? Acest gând cauzează adesea un fel de război intern între voința de a trăi și durerea cauzată de suferința emoțională extremă, care uneori devine atât de puternică, încât unele persoane vor doar să se termine cu orice preț.

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

Soluția este să recunoști dacă vreunul dintre aceste semne apar în viața ta, să discuți cu un specialist și să nu te autoizolezi, pentru că în acest caz, timpul nu vindecă. Din contră, face mai rău. Discută cu un psiholog, cu un psihiatru și ține minte că în funcție de caz, este nevoie de ambele pentru a te vindeca: și de medicamente si de psihoterapie", a mai precizat ea.

sephan pelger

Stephan Pelger

[Sursa foto: Instagram]

Gestul lui Stephan Pelger, un moment tragic

Psihologul Ramona Novac a explicat că gestul tragic la care a recurs Stephan Pelger, dar pe care l-au mai făcut și alte vedete de-a lungul timpului, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru oameni, mai ales atunci când știu că se confruntă cu astfel de probleme.

Citește și: Cătălin Botezatu a vorbit despre motivul pentru care Stephan Pelger s-a spânzurat! Care ar fi fost, de fapt, cauza suferinței regretatului designer: „Toate antidepresivele astea. El a mai avut probleme”

"Multă lume alege doar medicație, fără să lucreze la gândurile și emoțiile din spate, cauzate de traume și de evenimente dureroase. Acest lucru face ca depresia să nu treacă, nici măcar să se amelioreze, ci doar devine mai puternică și mai dificil de gestionat.

Din păcate, uneori e nevoie de tragedii ca să schimbam ceva. Gestul lui Stephan Pelger este tragic, însă este în același timp un semnal de alarmă: Depresia nu e o glumă, nu e un moft, nu e boală a persoanelor cu prea mult timp liber. Este o condiție serioasă, care netratată, omoară cam la fel de multe persoane anual precum accidentele rutiere și mai multe persoane decât anumite tipuri de cancer", a mai precizat Ramona Novac, pentru WOWbiz.ro.

Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!