Beneficiile căpșunilor pentru organism. Sunt fructele verii dar cum ne putem bucura de acestea și în restul anului

Căpșunile sunt fructele parfumate ale verii, iar pe lângă faptul că sunt gustoase, acestea sunt și pline cu proprietăți nutriționale.

Care sunt beneficiile căpșunilor pentru organism
Căpșuni[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Căpșunile sunt fructele parfumate ale verii și sunt o gustare dulce

ce aduce o multitudine de proprietăți nutritive, precum un sistem imunitar puternic și o vedere sănătoasă.

Beneficiile căpșunilor pentru organism

Căpșunile sunt unele dintre cele mai iubite și consumate fructe din sezonul cald. Nu doar că sunt extrem de gustoase, dar sunt și fructele cu cel mai mic continut de calorii, carbohidrați și sunt pline cu proprietăți nutriționale.

Citeste si: Care sunt alimentele împotriva oboselii. Ce trebuie să mănânci pentru a începe ziua cu energie

Stimulează imunitatea

Căpșunile sunt printre cele mai bogate alimente în vitamina C. Cu doar o cană de căpșuni primești doza zilnică recomandată din această vitamină.

Susțin sănătatea ochilor

Căpșunile conțin un nivel ridicat de pigmenți, cum ar fi luteina și zeaxantina, două carotenoide care ajută la sănătatea ochilor. Acești antioxidanți, împreună cu vitamina C, creează un filtru împotriva razelor UV ale soarelui, și astfel, scade riscul de cataractă sau de degenerare maculară.

Vitamina C este un nutrient esențial care menține corneea și retina sănătoase, reducând daunele cauzate de înaintarea în vârstă.

Hidratează organismul

Cu o cantitate ridicată de apă, căpșunile sunt printre cele mai hidratante alimente. Sunt recomandate în zilele călduroase pentru reîmprospătarea organismului, dar și pentru contracararea pierderilor de lichide. În plus, sunt o opțiune excelentă pentru sportivi, deoarece conțin minerale esențiale care promovează echilibrul electrolitic al organismului.

Care sunt beneficiile căpșunilor pentru organism

Îmbunătățesc sănătatea pielii

Datorită compoziției nutritive bogată și conținutului ridicat de apă, aceste fructe sunt ideale pentru menținerea pielii frumoase și sănătoase. În plus, un consum regulat de căpșuni promovează eliminarea toxinelor care accelerează procesul de îmbătrânire și reduce modificările nivelului pH-ului pielii.

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Citeste si: Care sunt efectele pozitive și negative ale cafelei. Câte căni de cafea este sănătos să bem în fiecare zi

Ajută la scăderea în greutate

Căpșunile conțin cantități importante de fibre dietetice și apă, care împreună ajută la îmbunătățirea activității intestinale. Antocianinele conținute de căpșuni pot contribui la utilizarea depozitelor de lipide acumulate în corpul nostru pentru a produce energie. Pentru că au foarte puține calorii, căpșunile sunt recomandate celor care doresc să slăbească într-un mod sănătos. Țin apetitul sub control și promovează funcțiile metabolice.

Previn tulburările neurodegenerative

Flavonoidele conținute în căpșuni sunt aliați excelenți pentru optimizarea funcțiilor creierului. Aceste substanțe inhibă stresul oxidativ și ar putea fi un aliment cheie în prevenirea tulburărilor neurodegenerative. De asemenea, acidul folic din căpșuni este util pentru memorie și ajută la menținerea activă a creierului, prevenind boli precum demența senilă și Alzheimerul.

Previn bolile cardiovasculare

Căpșunile conțin antocianină, un antioxidant care favorizează dilatarea arterelor, ajutând la reducerea hipertensiunii arteriale. Consumul de căpșuni regulat poate reduce riscul de infarct miocardic, accidentul vascular cerebral și reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

Rețeta pentru cea mai delicioasă dulceață de căpșuni

Pentru că sunt fructe trecătoare și pot fi consummate ca atare doar vara, dulceață de căpșuni este o soluție ideală pentru a ne bucura de aceste fructe și iarna. Este delicioasă, are o aromă specială și este preferata tuturor atunci când vorbim de clătite.

Care sunt beneficiile căpșunilor pentru organism

Ingrediente

  • 2 kg căpsuni
  • 1,4 kg zahăr
  • 130 ml zeamă de lămâie

Mod de preparare

Într-o cratiță largă se pun în straturi căpșunile, spălate în prealabil, și zahărul, primul strat fiind de căpsuni. După ce am pus toate căpsunile și zahărul se pune și zeama de lămâie, iar pentru început se lasă la foc mic si nu se amestecă în compoziție, până ce acestea încep să fiarbă.

În momentul în care căpșunile și-au lăsat sucul, dăm focul la mediu și începem să ameastecăm. În momentul în care se formează spumă, aceasta se îndepărtează cu o lingură sau un polonic, și se lasă să fiarbă pentru o jumătate de oră.

Citeste si: Reţetă Prăjitura lui Mamaie, preparată de Narcisa Birjaru la Chefi la cuţite 2021! Vezi cum se face desertul apreciat de cei trei chefi

Când compoziția de dulceața este răcită, se verifică consistenţa, iar daca este lichidă se mai pune pe foc până când este gata. Dulceața fierbinte se pune în borcane curate și sterilizate, iar la final se pun capacele, care se strâng foarte bine.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Survivor România, 1 iulie. Războinicul Marius, declarații neașteptate despre Elena Marin: "Se vede că dramatizează"

Nadine, în vârstă de 44 de ani, s-a înscris la BAC și a susținut deja primele două probe. Emoții mari pentru vedetă: "Una dintre cele mai frumoase zile din viaţă mea"

Calendar ortodox sâmbătă, 31 iulie 2021. Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Horoscop Zilnic Sâmbătă 31 Iulie 2021: Racii sunt încurajați să analizeze punctul la care au ajuns în acest moment în viață și să vadă dacă sunt mulțumiți cu ceea ce au

DOLIU URIAȘ în lumea sportului din România! A făcut infarct în propria casă

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Simona Halep a făcut marele anunț. Devine mamă și renunță la carieră?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies