
In articol:
- Beneficiile căpșunilor pentru organism
- Stimulează imunitatea
- Susțin sănătatea ochilor
- Hidratează organismul
- Îmbunătățesc sănătatea pielii
- Ajută la scăderea în greutate
- Previn tulburările neurodegenerative
- Previn bolile cardiovasculare
- Rețeta pentru cea mai delicioasă dulceață de căpșuni
Căpșunile sunt fructele parfumate ale verii și sunt o gustare dulce ce aduce o multitudine de proprietăți nutritive, precum un sistem imunitar puternic și o vedere sănătoasă.
Beneficiile căpșunilor pentru organism
Căpșunile sunt unele dintre cele mai iubite și consumate fructe din sezonul cald. Nu doar că sunt extrem de gustoase, dar sunt și fructele cu cel mai mic continut de calorii, carbohidrați și sunt pline cu proprietăți nutriționale.
Citeste si: Care sunt alimentele împotriva oboselii. Ce trebuie să mănânci pentru a începe ziua cu energie
Stimulează imunitatea
Căpșunile sunt printre cele mai bogate alimente în vitamina C. Cu doar o cană de căpșuni primești doza zilnică recomandată din această vitamină.
Susțin sănătatea ochilor
Căpșunile conțin un nivel ridicat de pigmenți, cum ar fi luteina și zeaxantina, două carotenoide care ajută la sănătatea ochilor.
Acești antioxidanți, împreună cu vitamina C, creează un filtru împotriva razelor UV ale soarelui, și astfel, scade riscul de cataractă sau de degenerare maculară. Vitamina C este un nutrient esențial care menține corneea și retina sănătoase, reducând daunele cauzate de înaintarea în vârstă.Hidratează organismul
Cu o cantitate ridicată de apă, căpșunile sunt printre cele mai hidratante alimente. Sunt recomandate în zilele călduroase pentru reîmprospătarea organismului, dar și pentru contracararea pierderilor de lichide.
Îmbunătățesc sănătatea pielii
Datorită compoziției nutritive bogată și conținutului ridicat de apă, aceste fructe sunt ideale pentru menținerea pielii frumoase și sănătoase. În plus, un consum regulat de căpșuni promovează eliminarea toxinelor care accelerează procesul de îmbătrânire și reduce modificările nivelului pH-ului pielii.
Citeste si: Cutremure în România! Anunțul momentului după cutremurul devastator din Turcia- stirilekanald.ro
Citeste si: Care sunt efectele pozitive și negative ale cafelei. Câte căni de cafea este sănătos să bem în fiecare zi
Ajută la scăderea în greutate
Căpșunile conțin cantități importante de fibre dietetice și apă, care împreună ajută la îmbunătățirea activității intestinale. Antocianinele conținute de căpșuni pot contribui la utilizarea depozitelor de lipide acumulate în corpul nostru pentru a produce energie. Pentru că au foarte puține calorii, căpșunile sunt recomandate celor care doresc să slăbească într-un mod sănătos. Țin apetitul sub control și promovează funcțiile metabolice.
Previn tulburările neurodegenerative
Flavonoidele conținute în căpșuni sunt aliați excelenți pentru optimizarea funcțiilor creierului. Aceste substanțe inhibă stresul oxidativ și ar putea fi un aliment cheie în prevenirea tulburărilor neurodegenerative. De asemenea, acidul folic din căpșuni este util pentru memorie și ajută la menținerea activă a creierului, prevenind boli precum demența senilă și Alzheimerul.
Previn bolile cardiovasculare
Căpșunile conțin antocianină, un antioxidant care favorizează dilatarea arterelor, ajutând la reducerea hipertensiunii arteriale. Consumul de căpșuni regulat poate reduce riscul de infarct miocardic, accidentul vascular cerebral și reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
Rețeta pentru cea mai delicioasă dulceață de căpșuni
Pentru că sunt fructe trecătoare și pot fi consummate ca atare doar vara, dulceață de căpșuni este o soluție ideală pentru a ne bucura de aceste fructe și iarna. Este delicioasă, are o aromă specială și este preferata tuturor atunci când vorbim de clătite.
Ingrediente
Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro
- 2 kg căpsuni
- 1,4 kg zahăr
- 130 ml zeamă de lămâie
Mod de preparare
Într-o cratiță largă se pun în straturi căpșunile, spălate în prealabil, și zahărul, primul strat fiind de căpsuni. După ce am pus toate căpsunile și zahărul se pune și zeama de lămâie, iar pentru început se lasă la foc mic si nu se amestecă în compoziție, până ce acestea încep să fiarbă.
În momentul în care căpșunile și-au lăsat sucul, dăm focul la mediu și începem să ameastecăm. În momentul în care se formează spumă, aceasta se îndepărtează cu o lingură sau un polonic, și se lasă să fiarbă pentru o jumătate de oră.
Când compoziția de dulceața este răcită, se verifică consistenţa, iar daca este lichidă se mai pune pe foc până când este gata. Dulceața fierbinte se pune în borcane curate și sterilizate, iar la final se pun capacele, care se strâng foarte bine.