BNR, salt extrem: EURO va ajunge la 8 lei

Mugur Isărescu a declarat în urmă cu o zi că euro ar putea ajunge chiar și la 8 lei!

Distribuie pe:

Autor: A.V.

fara descriere

Anunț exploziv de la BNR! Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că euro ar putea avea parte de un salt uriaș. Dacă astăzi, un euro = 4,75 lei, un euro ar putea ajunge chiar și la 8 lei!

“Sub un consiliu monetar, fără finanțe publice foarte disciplinate se poate ajunge foarte ușor la dezechilibre ale căror ajustări vor fi foarte dureroase pentru ambele sectoare. De ce? Pentru că sub un consiliu monetar, cu rată de schimb fixă, importurile cresc mult mai repede decât exporturile, deoarece rata de schimb se apreciază odată cu creșterea inflației. Din acest motiv, deficitul de cont curent crește foarte rapid, sectorul privat fiind cel care își mărește deficitul în procesul de dezvoltare a unei țări.

Citeste si: Ce spun vecinii lui Mihai Rădoi despre momentul în care s-a aruncat pe geam și care e starea de sănătate. Bărbatul are peste 100 de fracturi

Pentru a atenua creșterea deficitului de cont curent din sectorul privat, politica fiscală trebuie să tracă pe surplus bugetar, deși aceasta ar putea să fie insuficient. Argentina este un bun exemplu cum se poate ajunge în dificultate cu un consiliu monetar când politica fiscală este indisciplinată. În principiu, ceea ce se întâmplă este că deteriorarea politicii fiscale duce la scăderea gradului de acoperire cu rezerve a monedei naționale, care, în final este supusă unor presiuni enorme pentru depreciere”, spune Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, conform economica.net.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate