
In articol:
- Continuă vaccinarea cu AstraZeneca în România
- Decizia EMA privind vaccinul AnstraZeneca
- EMA: Simptomele unei posibile tromboze
România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca, a anunțat joi, 8 aprilie, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. El susține că beneficiile acestui vaccin depășesc cu mult riscurile.
Continuă vaccinarea cu AstraZeneca în România
Vaccinarea cu AstraZeneca va continua pentru toate categoriile de vârstă, a precizat Valeriu Gheorghiță. El susține că evenimentele trombotice sunt rare și nu constituie un motiv pentru suspendarea serului.
„Situația epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile”, a declarat cu puțin timp în urmă coordonatorul campaniei de vaccinare.
„În urma ședinței de lucru care a avut loc joi s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu același vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză, nu vor mai fi vaccinate la rapel. Vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze”, a mai precizat medicul Valeriu Gheorghiță.
Până în prezent, 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză de vaccin AstraZeneca, iar săptămâna viitoare va începe rapelul.
Decizia EMA privind vaccinul AnstraZeneca
Agenția Europeană pentru Medicamente a stabilit că beneficiile serului AstraZeneca împotriva COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. Astfel că, reprezentanții EMA nu vor retrage recomandarea utilizării acestui vaccin.
Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat că există totuși o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, însă fenomenul poate fi inclus în lista de efecte adverse foarte rare.
„Datele prezente nu ne-au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun. Comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice”, au subliniat oficialii EMA.
În aceste condiții, EMA a anunțat că nu va retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca, pentru că efectele sunt întâlnite la foarte puține persoane. Acestea vor fi însă adăugate în prospect. „Comitetul pentru siguranță (PRAC) a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. (…) Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a anunțat șefa EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă.
EMA: Simptomele unei posibile tromboze
Într-un comunicat de presă, reprezentanții EMA reamintesc cadrelor medicale să rămână conștiente de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca. Până în prezent, majoritatea cazurilor raportate au fost la femei sub vârsta de 60 de ani.
De asemenea, EMA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice precum:
Dificultăți de respirare
Durere în piept
Umflarea picioarelor
Dureri abdominale persistente
Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii
Pete mici sub piele la locul injecției