Calendar Creștin Ortodox, 1 ianuarie. Ce sărbătoare mare este în prima zi din anul 2021

Ce sărbătoresc creștinii în prima zi din noul an, pe 1 ianuarie?

Tăierea Împrejur cea după Trup a Domnului, 1 ianuarie 2021
Autor: Loredana Dobre

In articol:

În prima zi din noul an, pe 1 ianuarie, conform Calendarului Creștin Ortodox, enoriașii sărbătoresc Tăierea Împrejur cea după Trup a Domnului. De asemenea, pe 1 ianuarie este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare.

Tăierea Împrejur cea după Trup a Domnului, 1 ianuarie 2021

După opt zile de la Naşterea Domnului, dreptul Iosif l-a dus să fie tăiat împrejur. Aşa era Legea atunci. Acest lucru este şi o dovadă că Fiul lui Dumnezeu s-a întru pat cu adevărat în om şi nu a fost doar un duh aşa cum unele erezii tulburau începuturile creştinismului.

Citeste si: Primele imagini cu Daciana Sârbu după ce a înfiat o fetiță! Marele anunț a fost făcut de soțul ei, Victor Ponta, în emisiunea lui Denise Rifai de la Kanal D VIDEO EXCLUSIV

Toate cele ce le-a suferit Mântuitorul pentru omenire, ca om le-a suferit, le-a simţit şi le-a trăit, de la tăierea împrejur pe care a primit-o ca om, care l-a durut, a sângerat şi a plâns exact ca orice copil, a suferit şi a simţit fiecare fiecare lovitură în săptămâna patimilor şi fiecare cui.

Pentru că atunci circumcizia ţinea loc de botez şi simboliza pedeapsa pentru păcatul originar. Astfel, Domnul nostru se asemăna omului întru-totul doar că el era fără de păcat. Prin naştere Fiul lui Dumnezeu a luat asupra sa chipul omenesc în întregime, fără nici o excepţie, chipul păcătosului cu semnul păcatului şi a vărsat picături de sânge până ce săngele său va curge şiroaie.

Citeste si: Una dintre cele mai cunoscute vloggerițe din România este însărcinată! A dat vestea cea mare chiar înainte de Anul Nou

Citeste si: Când scăpăm de purtarea măștii în spațiile deschise. Iată ce spune ministrul Sănătății- bzi.ro

Atunci pruncul a primit numele Iisus, nume dat din cer de Arhanghelul Gavril încă de la binevestirea pe care a adus-o Preacuratei Fecioare Maria iar când ea a spus “Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău” îndată Cuvântul s-a făcut trup.

Tăierea împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos se prăznuiește până astăzi pentru a arăta că Domnul întru toate a luat trup asemenea nouă și S-a supus rânduielilor Legii, și că nimic nu a stricat din cele vechi, ci doar le-a împlinit pe toate.

Tăierea Împrejur cea după Trup a Domnului, 1 ianuarie 2021

Sfântul Vasile, considerat „păzitorul de duhuri rele”, sărbătorit la 1 ianuarie

În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, tradiţia spune este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Tradiţia populară mai spune că ai noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat.

Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 şi a murit în Cezarea în ziua de 1 ianuarie 379.

Citeste si: Revelionul Kanal D, cu umor din belșug și distracție la maximum, este prezentat de Bursucu și Ana-Maria Barnoschi! “Hai noroc, România!”

Provenea dintr-o familie creştină binecunoscută- tatăl său, Sfântul Vasile cel Bătrân, a fost un renumit învăţător în Pont, iar sora sa, Macrina, şi fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit de asemenea sfinţi. Sfântul Vasile a studiat la Cezarea, la Constantinopol şi la Atena, remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică.

Tăierea Împrejur cea după Trup a Domnului, 1 ianuarie 2021
Sfântul Vasile

O mare atenţie a acordat Sfântul Vasile săracilor şi celor oprimaţi, iniţiind nenumărate acte de caritate. Dragostea sa faţă de semeni s-a concretizat mai ales în aşezământul filantropic, numit de credincioşi Vasiliada. Acest aşezământ a fost construit la marginea Cezareei. Aici au fost adunaţi cei înfometaţi şi abandonaţi, spre a fi hrăniţi. Potrivit cercetătorilor, fiecare boală îşi avea rezervată clădirea şi personalul necesar pentru îngrijire.

Sfântul Vasile moare în anul 379, iar la înmormântarea sa participă un mare număr de creştini, evrei, păgâni, localnici şi străini, ca dovadă a popularităţii sale.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Primele imagini cu Daciana Sârbu după ce a înfiat o fetiță! Marele anunț a fost făcut de soțul ei, Victor Ponta, în emisiunea lui Denise Rifai de la Kanal D VIDEO EXCLUSIV

Alex Bodi radiază de fericire lângă Daria Radionova! Sărut pătimaș la miezul nopții FOTO

Puterea Dragostei, 1 ianuarie 2020. Romeo nu o vrea pe Adriana! Mariana, în culmea fericirii: ”Mie îmi plac persoanele independente”

Horoscop saptamanal 10-16 Mai 2021: Trebuie să iei o decizie importantă în această perioadă

ȘOCUL MAXIM: Lovitură pentru cei care s-au vaccinat! S-a anunțat chiar acum: Se discută foarte intens

BOMBĂ! Cine este IUBITUL actual al Danei Budeanu! Este ȘOC TOTAL în lumea politică

Experiențele incredibile care le-au marcat destinul. Celebrități care au văzut moartea cu ochii!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies