
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 20 ianuarie 2022. Despre Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare și Sfântul Mucenic Eusebiu
- Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare
Conform Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 20 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română pomenește mai mulți sfinți importanți, și anume, pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare, Sfântul Mucenic Eusebiu și pe Sfinții Mucenici In, Pin și Rim.
Calendar Creștin Ortodox 20 ianuarie 2022. Despre Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare și Sfântul Mucenic Eusebiu
Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare s-a născut în anul 377 într-o familie de credincioși, din părinții Pavel și Dionisia. Numele său de botez, Eftimie, înseamnă în limba greacă „veselie”. Sfântul a deprins tainele Sfintei Scripturi după moartea tatălui său, când mama l-a încredințat fratelui ei spre a-l crește în apropierea tainelor bisericești. La vârsta de 29 de ani, pe când se afla la mănăstirea Fara din apropierea Ierusalimului, Eftimie l-a cunoscut pe sfătuitorul său de viață Cuviosul Teoctist. Împreună cu acesta a întemeiat o mănăstire de obște și lavră de sihaștri.
Cuviosul era cunoscut și apreciat chiar și de cei trei îndrumători ai vieții pustnicești din acea vreme: Simeon Stâlpnicul, Sava cel Sfințit și Teodosie din Palestina. Astfel că, toți patru apărau dreapta credință la Sinodul din Calcedon (451), după cum notează basilica.ro.
Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare nu a urmărit niciodată să primească laude, astfel că, întreaga sa viață a iubit străinii și îndrumarea sihaștirlor. El s-a mutat la Domnul în anul 473, iar părți importante din moaștele sale se află la Mănăstirile Marea Lavră și Iviron din Muntele Athos, însă și în alte locașuri creștine.
Calendar Creștin Ortodox 20 ianuarie 2022. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare
Sfântul Mucenic Eusebiu a fost un senator și om bogat.
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare
Troparul Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare, glasul al 4-lea:
Veseleşte-te pustiu care nu rodeai, bucură-te ceea ce nu aveai durere; că bărbatul doririlor Duhului ţi-a înmulţit ţie fii, sădindu-i cu dreapta cinstire de Dumnezeu şi hrănindu-i cu înfrânarea, spre împlinirea faptelor bune. Cu ale cărui rugăciuni, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.
Citeste si: Calendar Creștin Ortodox 17 ianuarie 2022. Viața Sfântului Cuvios Antonie cel Mare
Citeste si: „Am pierdut două sarcini”. Mirela Vaida, dezvăluiri cutremurătoare din viața personală- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Cântarea l, glasul al 8-lea. Irmos: Pe prigonitorul Faraon...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Eftimie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu rugăciunile şi cu cererile tale rugând cu umilinţă pe Dumnezeu, risipeşte întunecatul nor al întristării mele, preafericite, cel ce eşti plin de veselie şi de bucurie şi te găseşti înaintea Împăratului tuturor.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Eftimie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un alt Samuel, dat de Dumnezeu şi făgăduit mai înainte de zămislire, părinte, te-ai arătat tuturor Bisericilor, cuvioase, potrivit cu chemarea ta, aducându-le la tine, precum se cuvine, cu lumina bucuriei.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Eftimie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Părinţii tăi, făcând rugăciuni şi cereri către Dumnezeu, dar Dumnezeiesc te-au primit pe tine şi vlăstar purtător de lumină, care ai vestit cu naşterea ta strălucirea dreptei cinstiri de Dumnezeu şi înfruntarea eresurilor.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Citeste si: Calendar Creștin Ortodox 14 ianuarie 2022. Rugăciunea Sfinților Cuvioși din Sinai și Rait
Tu din pruncie te-ai afierosit, cuvioase, Dăruitorului Dumnezeu; şi spre Dânsul privind şi povăţuit fiind cu Poruncile Lui cele făcătoare de viaţă, de Dumnezeu purtătorule, la înălţimea cea preaînaltă a faptelor bune te-ai ridicat, prin credinţă.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Pe tine, Maica lui Dumnezeu, Ocrotitoare avându-te, nu ne vom înspăimânta de mulţimea vrăjmaşilor, care se luptă împotriva celor ce slăvesc cu evlavie pe Cel Ce S-a născut din tine, pe Dumnezeul tuturor şi Domnul; pe Acela roagă-L pentru noi, să mântuiască sufletele noastre.
Catavasie:
Pământul cel roditor de adâncime, uscat l-a trecut oarecând soarele; căci ca un zid s-a închegat apa de amândouă părţile, trecând poporul marea pedestru şi lui Dumnezeu cu plăcere cântăm: să cântăm Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit.
Surse: doxologie.ro, basilica.ro