
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 24 ianuarie 2022. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma
- Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma
Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 24 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma.
Calendar Creștin Ortodox 24 ianuarie 2022. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma
Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma s-a născut într-o familie nobilă care dorea să o căsătorească. Eusebia, căci așa a fost numită de părinți, nu a dorit acest lucru, astfel că, a luat două slujitoare și a fugit pe Insula Cos. Numele de Xenia și l-a însușit singură și înseamnă „străină”. Prin intermediul acestuia dorea să transmită ideea de înstrăinare de lumea terestră. După multe rugăciuni, Xenia îl întâlnește pe ieromonahul Pavel, care o îndeamnă să se stabilească în cetatea Milassa din Careia. Sfânta a acceptat și a îmbrăcat haina monahală, iar acolo a ridicat o bisericuță în cinstea Sfântului Mucenic Ștefan, bisericuță care avea să fie locul în care se va nevoi alături de cele două slujitoare ale sale și alte fecioare.
De-a lungul vieții sale, Sfânta Cuvioasă Xenia a împlinit cuvântul prorocesc: „Cenușă cu pâine am mâncat și băutura mea cu plângere am mestecat”. Astfel, Xenia se afla într-o continuă priveghere, înfrânare și smerenie.
Ea mânca chiar și o dată la trei sau șapte zile, însă nu hrană, ci doar pâine udată cu lacrimile sale și cenușă. Atunci când Cuvioasa a trecut la cele sfinte, pe la amiază, pe cer s-a arătat o cunună de stele luminoasă, care avea în mijloc o cruce. Cununa strălucea mai tare ca soarele, semn că Dumnezeu a dorit să arate tuturor sfințenia Cuvioasei Xenia.Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma
Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma
Troparul Sfintei Cuvioase Xenia, glasul al 8-lea:
Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Xenia, duhul tău.
Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2022? Postul Mare durează 40 de zile
Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Cântare să înălţăm, popoare...
Stih: Sfântă Cuvioasă Xenia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Străin fiind de toată fapta bună şi depărtat de Dumnezeu prin fapte necuviincioase, apropie-mă de El, cu rugăciunile tale cele bineprimite, Cinstită Cuvioasă Xenia, pe mine cel ce laud viaţa ta cea minunată.
Citeste si: Ce nu ai voie să faci pe 21 mai 2022 de Constantin și Elena- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Stih: Sfântă Cuvioasă Xenia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Focul cel înţelegător care te ardea pe tine, ca pe o materie lesne arzătoare, te-a înduplecat a te lepăda, cu hotărâre plină de bărbăţie, de înşelăciunea cea lumească şi de logodnicul cel trupesc şi a te logodi, în chip neprihănit, cu Domnul.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cugetând la Viaţa Cea Minunată care dăinuieşte pururea în ceruri şi nu se trece, ţi-ai schimbat numirea cu fapta şi ca un cerb însetat ai alergat pe urma Logodnicului.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Să lăudăm, credincioşilor, cu cântări pe Fecioara Maria cea Preacurată, pe Maica lui Dumnezeu, cea Plină de har, Acoperământul cel Dumnezeiesc, Limanul cel Liniştit şi Mântuirea tuturor credincioşilor.
Citeste si: Calendar Creștin Ortodox 20 ianuarie 2022. Rugăciunea Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare
Cântarea a 3-a. Irmos: Cel Ce ai întărit cerurile...
Stih: Sfântă Cuvioasă Xenia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Dragostea cea Dumnezeiască punând stăpânire pe sufletul tău cel curat, te-a înduplecat pe tine, curată, să dobândeşti uitarea ostenelilor sihăstriei şi ale firii.
Stih: Sfântă Cuvioasă Xenia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fermecată fiind de frumuseţile Logodnicului Celui Nemuritor, ţi-ai veştejit frumuseţile trupului şi preafrumoasă te-ai arătat, sălăşluindu-te în Cămara cea Dumnezeiască de mire.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Dobândind aripile cele poleite cu aur ale faptelor bune, ai zburat către înălţimea cerului, fericită, ca o porumbiţă nestricată.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Fecioară, Ceea ce eşti Nor Luminos al Soarelui Celui Duhovnicesc şi Prealuminat, care a Răsărit din pântecele tău, luminează sufletele celor ce te laudă pe tine.
Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro