Calendar Creștin Ortodox 7 decembrie 2021. Astăzi sunt pomeniți Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș și Sfântul Ierarh Ambrozie, episcopul Mediolanului

Calendar Creștin Ortodox 7 decembrie 2021. Astăzi este cruce cu roșu și este dezlegare la pește!

Autor: Daniela Radan

In articol:

În Calendarul Creștin Ortodox, azi 7 decembrie, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș și Sfântul Ierarh Ambrozie, episcopul Mediolanului.

Calendar Creștin Ortodox 7 decembrie 2021. Cine au fost Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș și Sfântul Ierarh Ambrozie, episcopul Mediolanului

Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, dar nu este cunoscut cu exactitate locul din care provenea, fiind ori româncă, ori bulgăroaică. Aceasta era foarte miloasă și ajuta sărmanii de câte ori avea ocazia. Din acest motiv a fost ucisă de tatăl său la vârsta de 12 ani. Numele său în limba greacă înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”, iar în tradiția populară Sfânta Filofteia este numită „Poitra lui Nicolae”.
Deși moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la sfârșitul secolului al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

Calendar Creștin Ortodox 7 decembrie 2021. Astăzi sunt pomeniți Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș și Sfântul Ierarh Ambrozie, episcopul Mediolanului

Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfântul Ierarh Ambrozie, episcopul Mediolanului s-a născut la începutul secolului al IV-lea, într-o familie de nobili, în care mama era creștină, tatăl păgân. După moartea tatălui său, Ambrozie a fost numit reprezentant al împăratului în provincia Liguaria, a cărei reședință era Mediolanul, adică Milanul de astăzi. Pe când scaunul episcopului era vacant, Ambrozie a intrat în biserică pentru a opri gălăgia creată de creștinii ortodocși, eretici și arieni, care se certau cine să fie următorul episcop.

La intrarea Sfântului Ambrozie, un prunc de la sânul mamei sale a strigat: „Ambrozie să ne fie episcop!”. Cu toții au interpretat acest fapt ca pe un semn de la Dumnezeu și l-au numit rapid episcopul Mediolanului.
Sfântul Ierarh Ambrozie a înviat morții, a vindecat bolnavii de boli incurabile și a compus cântarea „Pre Tine Dumnezeule Te Lăudăm”, întâlnită în slujba Te-Deum-ului.

Citeste si: Sfântul Nicolae 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 decembrie la sărbătoarea din Postul Crăciunului

Canon de rugăciune către Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș

Troparul Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş, glasul al 8-lea:

Întru răbdarea ta ţi-ai agonisit plata ta, Fericită Filofteia, întru ispite neîncetat răbdând, bătăi suferind, în necazuri binevoind, pe săraci miluindu-i şi pe flămânzi săturându-i; roagă-te lui Hristos Dumnezeu, bună fecioară, să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Pe Faraon cel ce se purta...

Stih: Sfântă Muceniţă Filofteia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mie, celui ce voiesc a lăuda nevoinţele tale, cele de biruinţă purtătoare, cere-mi de la Hristos, Mirele tău, să-mi dea dar de cuvânt şi luminare, minte cuprinzătoare şi iertare de greşeli, ca să laud vitejiile tale, Sfântă Filofteia, de-a pururea pomenită, cu rugăciunile tale cele către Domnul.

Stih: Sfântă Muceniţă Filofteia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Din pruncie deprinzându-te cu fapta bună şi cu nevoinţe plăcute lui Dumnezeu, prin ele te-ai îmbogăţit, fericită fecioară, cu untdelemnul facerii de bine şi cu curăţia ai strălucit. Pentru aceasta în cămara cea veşnică de nuntă ai intrat şi cu fecioarele cele înţelepte te veseleşti.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Socotind vrăjmaşul cel foarte iscusit că va slăbi tăria răbdării tale, a adus asupra ta mulţime de necazuri şi multe feluri de ispite. Dar lovindu-se de turnul răbdării tale, cel întemeiat pe Piatra din capul unghiului, în spume şi-a risipit valurile sale.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Dă-mi biruinţă, Preasfântă, Ceea ce eşti cu totul Neîntinată, mie, celui ce alerg sub Acoperământul tău, scoţându-mă de-a pururea, cu rugăciunile tale, din ispite şi din primejdii. Că tu ne-ai născut nouă pe Cuvântul cel deofiinţă cu Tatăl şi cu Duhul şi de-a pururea împreună vecuitor şi de un Scaun.

Catavasie:

Hristos Se naşte, slăviţi-L; Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L; Hristos pe pământ, înălţaţi-vă; cântaţi Domnului tot pământul şi cu veselie lăudaţi-L, popoare, că S-a preaslăvit!

Citeste si: Rugăciune către Sfântul Nicolae 2021. Rugăciunea grabnic ajutătoare, care se citește pe 6 decembrie VIDEO și TEXT

Cântarea a 3-a. Irmos: Doamne, Cel Ce ai făcut...

Stih: Sfântă Muceniţă Filofteia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu fapta şi cu viaţa ta cea fără prihană, numele tău, iubitoare de Dumnezeu, încărcându-l, daruri împărăteşti celor ce au trebuinţă; că primind darul cel desăvârşit, care se pogoară de sus, de la Mirele tău, îmbogăţeşti pe toţi cei ce te cinstesc pe tine.

Stih: Sfântă Muceniţă Filofteia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce prin tiranii cei de de mult a adus asupra sfinţilor mucenici chinuri şi dureri de multe feluri, neputând suferi să vadă viaţa ta cea plăcută lui Dumnezeu, a pornit pe părinţii tăi să aducă asupra ta ispite, necazuri şi bătăi, mai pe urmă şi moarte mucenicească; prin care ai zburat către Cămara cea Cerească.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Încingându-te cu tărie de la Dumnezeu, din pruncie şi cu pricepere îmbogăţindu-te, ai supus mai întâi toate plăcerile trupului cu bărbăţie, iar mai pe urmă ai surpat şi semeţia vrăjmaşilor demoni, fericită fecioară şi cu ajutorul Sfântului Duh nebiruită ai rămas.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Carte nouă te-a văzut mai înainte proorocul, având scris, fără condei omenesc, întru tine, pe Cuvântul lui Dumnezeu, Care a rupt zapisul păcatului strămoşilor, Fecioară fără prihană şi a izbăvit din blestemul cel de demult tot neamul omenesc.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies