Calendar Creștin Ortodox joi, 21 octombrie 2021. Este sărbătoare cu cruce neagră. Sfinții zilei, pomeniți de Biserica Ortodoxă

Calendar Creștin Ortodox 21 octombrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi? Sfinții zilei, marcați cu cruce neagră.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Conform Calendar Creștin Ortodox, astăzi, 21 octombrie 2021, este o zi de sărbătoare, în care mai mulți sfinți importanți sunt prăznuiți.

Calendar Creștin Ortodox 21 octombrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi

Iată ce sfinți sunt pomeniți pe 21 octombrie:

- Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion;
- Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofronie;
- Sfântul Mucenic Oprea;
- Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeș;
- Sfântul Preot Mărturisitor Moise Măcinic din Sibiel.

Citeste si: Pe ce dată e Sfântul Andrei 2021? Tradiții și obiceiuri care se respectă de Sf Andrei

Calendar Creștin Ortodox joi, 21 octombrie 2021. Este sărbătoare cu cruce neagră. Sfinții zilei, pomeniți de Biserica Ortodoxă

Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Suma e colosală! Cu câți lei se vinde o monedă de 2 euro din anul 2017...- bzi.ro

Sfântul Cuvios Visarion s-a născut în Bosnia, în anul 1714. A fost un mare apărător al credinței creștine în Banat și Transilvania. În anul 1738, Sfântul Visarion s-a dedicat vieții monahale la mănăstirea Sfântul Sava.

După câțiva ani s-a întors în Serbia și a trăit într-o peșteră. Pentru viața sa curată și pentru dăruirea față de credință, el a dobândit darul facerii de minuni.

Citeste si: Pe ce dată e Crăciunul în 2021. Sărbătoarea se mai numește și Nașterea Domnului

A fost trimis în Banat și Transilvania de patriarh ca să apere dreapta credință. Merge în Banat și este ascultat și primit de oameni ca un adevărat sfânt, la Arad a așezat o cruce de lemn la Lipova unde se fac

pelerinaje. Însă, când a mers spre Sibiu, Sfântul Visarion a fost arestat de armata austriacă și dus la Viena pentru judecată și închis în temniță. Pentru a-și mărturisi credința a fost supus unor torturi greu de imaginat. A fost chinuit mai bine de un an și ținut în lanțuri și și-a dat sufletul, pentru că organismul i-a cedat.

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului 2021. Vezi în ce zile se dă dezlegare la pește în post

Rugăciune către Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea

Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea sunt pomeniți astăzi

Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea, pomeniți pe 21 octombrie

[Sursa foto: Captură YouTube]

"Prea aleșilor Sfinți Mărturisitori, Visarioane, Sofronie și Oprea, cu inima smerită și cu grai de laudă, cutezăm a preamări pe Hristos-Dumnezeu, Cel ce v-a arătat pe voi preafericiți mărturisitori ai dreptei credințe, mărirea Bisericii noastre. Și plecând genunchii, cu umilință și negrăită dragoste, rugăciune înalțăm vouă, celor ce ați pus mai presus de toate cele vremelnice, credința cea strămoșească. Căci tu, Cuvioase Visarioane, prealuminate, te-ai coborât ca un arhanghel, cu glas de trâmbiță dumnezeiască, în mijlocul credincioșilor, întărindu-i în dreapta credință și viața ți-ai dat-o pentru Hristos. Și tu, Cuvioase Sofronie, neînfricat ai înfruntat temnița și prigonirile pentru Hristos, călăuzind turma cea binecredincioasă din Transilvania pe căile mântuirii și îndrumând Biserica Domnului Hristos pe calea cea dreaptă. Iar tu, Mucenice Oprea, cel prea osârduitor, iubind mai mult legea cea neschimbată a lui Hristos decât pe ai tăi și decât însăși viața ta, sufletul ți-ai pus pentru dreapta credință.

Citeste si: Când pică Moșii de toamnă 2021? Vezi pe ce dată se face pomenirea morților anul acesta

De aceea, voi toți, care ați odrăslit din Biserica Ortodoxă transilvaneană și care acum vă bucurați de cinstirea mucenicilor și a mărturisitorilor lui Hristos, primiți rugăciunile noastre și mijlociți pentru noi, înaintea Bunului și Milostivului Dumnezeu, Celui în Treime preamărit! Ocrotiți cu rugăciunile voastre turma cea dreptmăritoare, care vă cinstește ca pe niște stâlpi neclintiți ai dreptei credințe. Rugați-vă Domnului, ca să întărească dragostea și unitatea de credință dintre frați, să reverse harul păcii în inimile tuturor, să ferească turma credincioșilor de toată reaua întâmplare, ca într-un glas și un suflet să preamărim pe Cel ce este Dătătorul tuturor darurilor și Mântuitorul nostru. Privegheați și vă rugați pentru noi că izbăviți fiind prin mijlocirile voastre, de cursele celui rău, să ducem lupta cea bună a minții în toate clipele vieții noastre și să fim neclintiți în dreapta credință a moșilor și stramosilor noștri. Bucurându-ne de dumnezeiasca mărire la care v-ați înălțat și rugându-ne vouă, ca să fiți mijlocitori înaintea tronului Celui de sus, preamărim pentru toate, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, zicând: slava Ție, Dumnezeule Cel mare și minunat întru sfinții Tăi în vecii vecilor, Amin!"

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies