Calendar Ortodox 22 Martie 2021! Ce mari sfinți sunt cinstiți în ziua de luni

Calendar Ortodox 22 Martie 2021! Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sf. Vasile din Ancira şi Sf. Drosida, fiica împăratului Traian.

Calendar Ortodox 22 Martie 2021
Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 22 Martie 2021! Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Sfinţit Mucenic Vasile, preotul din Ancira şi pe Sfânta Muceniţă Drosida, fiica împăratului Traian. Zi de post, fiind Postul Mare al Sfintelor Paşti.

Calendar Ortodox 22 Martie 2021

Sfântul Sfinţit Mucenic Vasile, preotul din Ancira

Sfântul Vasile (†326) era preot în Ancira (Ankara de astăzi) şi a trăit pe vremea împăratului Iulian Apostatul. Două mari primejdii îi pândeau pe creştini în acea vreme: rătăcirea urmaşilor lui Arie, care aveau alături de ei pe însuşi împăratul Constanţiu (337-361), şi păgânii, care urmăreau întoarcerea creştinilor la idolatrie.

Citeste si: Postul Paștelui 2021. Vezi când se dă dezlegare la peşte în Postul Mare

Calendar Ortodox 22 Martie 2021
Calendar Ortodox 22 Martie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Drept aceea, Sfântul Vasile preotul propovăduia cuvân­tul Evangheliei neîncetat, însă potrivnicii săi l-au prins şi l-au dus înaintea dregătorului Sato­rnin, om rău la suflet care prigo­nea fără milă şi osândea la moarte pe cei neînduplecaţi. Acesta îl îndemna să se lepede de Hristos, îngrozindu-l cu chinu­rile ce îi stăteau înainte. Văzând că Sfântul Vasile a rămas stator­nic în credinţa sa, la îndemnul lui Satornin, necredin­cioşii l-au spânzurat de un lemn, l-au bătut de moarte, i-au strujit tot trupul, apoi l-au aruncat într-o temniţă întunecoa­să.

După câteva zile a fost adus înaintea împăratului Iulian, însă nici acesta nu l-a putut clinti din credinţa în Hris­tos. Deci, Iulian Apostatul l-a dat în mâinile comitelui Frumen­tin, căpetenia gărzii sale, care l-a chinuit cumplit, arzându-l cu ţepuşe de fier înroşite în foc. Şi i-au găurit pântecele, spatele şi încheietu­rile şi aşa, în acele chinuri, Sfân­tul Vasile preotul şi-a în­cre­dinţat sufletul în mâinile Domnu­­lui, neîncetat lăudând şi slăvind pe Hristos, notează ziarullumina.ro.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Sfânta Muceniţă Drosida, fiica împăratului Traian

Potrivit tradiției bisericești creștine, Sfânta Drosida era fiica împăratului roman Traian. În anul 99 d.Hr., Traian a reactualizat un decret prin care se interziceau adunările secrete, o formă abilă de a interzice indirect slujbele creștine. În anul 104 a fost emisă o lege împotriva celor care credeau în Hristos și refuzau cultul împăratului.

Calendar Ortodox Martie 2021! Cele mai importante sărbători din această lună

Calendar Ortodox 22 Martie 2021
Calendar Ortodox 22 Martie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Mulți creștini au suferit mucenicia pentru a fi încălcat aceste legi. Pentru a-i descuraja pe ceilalți creștini, trupurile acestora erau expuse și rămâneau neîngropate. Cinci fecioare, pe nume Aglaida, Apolinaria, Daria, Mamtuza și Taisia se îngrijeau de recuperarea și îngroparea trupurilor acestor sfinți. Strângeau în ascuns trupurile lor, le ungeau cu uleiuri parfumate, le înveleau în giulgiuri și le îngropau în taină. Când Drosida a aflat despre acestea, a părăsit în taină palatul pentru a le ajuta la strângerea și îngroparea trupurilor mucenicilor creștini.

Adrian, unul din sfetnicii lui Traian era logodit cu Drosida. Pentru a obține o promovare rapidă, Adrian obținuse de la Traian permisiunea de a pune soldați să păzească trupurile mucenicilor creștini și să-i aresteze pe toți cei care încercau să ia trupurile acestora și să le îngroape. Într-o bună zi, Sfânta Drosida și cele cinci fecioare au fost prinse de paznici și aduse înaintea împăratului.

Traian a pus-o pe Drosida sub pază, încercând să o facă să se căiască de cele ce făcuse și să renunțe la credința creștină. Iar pe cele cinci fecioare le-a condamnat să fie aruncate într-un vas mare plin cu aramă topită, până când trupurile lor s-au amestecat cu arama aceea, care a fost apoi folosită pentru marile vase de aramă așezate în noile băi publice edificate de împărat.

Trezindu-se, mânios, împăratul a poruncit să se facă focuri mari în toate colțurile orașului, chemându-i pe toți creștinii din cetate să se înfățișeze de bunăvoie pentru a fi arși în foc. Mulți creștini au mers de bunăvoie la moarte.

Sfânta Drosida a mers și s-a aruncat ea însăși în cuptorul de foc pregătit creștinilor, primind astfel moartea mucenicească. Potrivit altor relatări, rugându-se lui Dumnezeu să o lumineze cu privire la cele pe care trebuia să le facă mai departe, ea a trecut la Domnul cu pace, relatează orthodoxwiki.org.

Calendar Ortodox 22 Martie 2021
Calendar Ortodox 22 Martie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Rugăciune care se citeşte în post

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Postul Paștelui 2021. Dezlegare la peşte în Postul Mare

Postul Paştelui 2021, obiceiuri şi tradiţii. Ce este INTERZIS să faci în Postul Mare al Sfintelor Paşti

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

În această noapte, 5 zodii au scăpat de probleme

OMS, avertisment pentru România! Ce pățim dacă renunțăm la masca de protecție. Iohannis e direct vizat

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Atenţie la pâine! Felul în care o consumăm ne poate îmbolnăvi de cancer. Studiu

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies