kanald.ro
Diverse
Când e dezlegare la pește în Postul Sfintei Maria 2023? Postul Adormirii Maicii Domnului a început astăzi
Postul Sfintei Maria 2023. Vezi aici când este dezlegare la pește în cele două săptămâni de post, înainte de Adormirea Maicii Domnului.
Postul Sfintei Maria începe la data de 1 august 2023. Vezi aici care sunt zilele cu dezlegare la pește, în cele două săptămâni de post.
Dezlegare la pește în Postul Sfintei Maria 2023
Postul Sfintei Maria începe la data de 1 august 2023 și are o durată de 14 zile. În această perioadă, creștinii ortodocși sunt nevoiți să renunțe la alimentele de origine animală.
Conform bisericii, postul nu înseamnă numai abținerea de la ouă, lapte și carne. În cele 14 zile, credincioșii se vor ruga mai mult, pentru iertarea păcatelor, pentru mulțumire și mântuire.
În plus, în Postul Sfintei Maria, oamenii vor renunța la toate poftele trupești și vor fi mai buni și mai iertători cu cei din jur.
Pe 6 august, atunci când sărbătorim Schimbarea la față a Domnului, creștinii ortodocși au dezlegare la pește. Este singura zi în care se poate consuma pește sau fructe de mare, în postul Sfintei Maria.
Citește și: Cât durează Postul Sf. Maria 2023. Vezi care este semnificația acestor zile de post
Dezlegare la ulei și vin
Ca în fiecare post, consumul de ulei și vin este interzis, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică. Iată în ce zile avem dezlegare la ulei și vin:
- Marți, 1 august, prima zi din postul Sfintei Maria
- Sâmbătă, 5 august: Înainteprăznuirea Schimbării la față a Domnului,
- Duminică, 6 august: Schimbarea la față a Domnului. Dezlegare la pește, ulei și vin.
- Sâmbătă, 12 august: Sfinții Mucenici Fotie, Anichit, Pamfil și Capiton.
- Duminică, 13 august: Mutarea Moaștelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul.
Citește și: Postul Sfintei Maria 2023: Ce alimente sunt permise în Postul Adormirii Maicii Domnului
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii - catena.ro
Rețetă plachie de crap pentru Postul Sfintei Maria 2023
Ingrediente:
- Un crap de două kilograme sau 2-3 mai mici
- 250 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
- 150 de grame de pastă de tomate
- 100 de mililitri de vin
- Două – trei cepe
- Un cățel de usturoi
- 5 roșii
- 2 ardei grași
- O legătură de verdeață, cum ar fi pătrunjel sau mărar
- Cimbru, după gust
- Boia, după gust
- Sare, după gust
- Piper, după gust
Mod de preparare:
- Se curăță peștele de solzi și eviscerează.
- Spălați bine peștele și tăiați-l în porții potrivite. Apoi, condimentați-l cu sare, piper și mirodenii, după gust.
- Curățați și spălați roșiile și ardeii. Tăiați aceste legume felii. Curățați și ceapa, tocați-o mărunt, dar păstrați câteva rondele deoparte.
- Într-o cratiță încăpătoare, căliți ceapa tocată mărunt în ulei de floarea-soarelui încins. Când este rumenită, adăugați peste ea feliile de roșii și de ardei, precum și rondelele de ceapă. Adăugați puțină apă și lăsați totul să se rumenească.
- Ulterior, turnați pasta de tomate dizolvată în apă în prealabil, precum și usturoiul curățat și tocat mărunt. Amestecați toate ingredientele și lăsați-le să fiarbă timp de 20 de minute. Adăugați sare și piper, după gust.
- Separat, ungeți o tavă de cuptor cu ulei de floarea-soarelui și așezați porțiile de pește în ea, cu câte o felie de roșie deasupra. Apoi, turnați sosul de legume peste pește.
- Dați tava în cuptorul încins la 180 de grade, pentru aproximativ 20 de minute.
Surse: temananc.ro, crestinortodox.ro