Mucenici moldovenești și muntenești 

Diverse

Când și cum se prepară mucenicii muntenești, dar și cei moldovenești în 2024. Vezi care sunt rețele tradiționale românești

Iată când și cum se prepară mucenicii muntenești, dar și cei moldovenești în 2024. Vezi mai jos rețetele tradiționale românești!

În fiecare an, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici. În această zi, există o listă lungă de tradiții și obiceiuri care se respectă cu sfințenie în toate zonele țării.

Una dintre acestea are legătură cu pregătirea mucenicilor, care ulterior se dau de pomană pentru sufletele adormite. Ei bine, tradiția aceasta este păstrată în toate colțurile țării, însă rețetele mucenicilor sunt diferite. Tocmai de aceea, ne-am gândit să îți prezentăm când și cum se prepară mucenicii muntenești, dar și cei moldovenești.

Mai jos vei găsi rețetele tradiționale românești pentru ambele feluri de mucenici!

Citeste si: Durere de nedescris pentru Adrian Cuculis! Bunica avocatului s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani- kfetele.ro

Când și cum se prepară mucenicii muntenești, dar și cei moldovenești în 2024

În toate zonele țării se păstrează tradiția ca pe 9 martie să se pregătească copturi specifice. Acestea se numesc Mucenici, Sfinți, Sfințișori sau Brădoși. Pe lângă faptul că au denumiri diferite în funcție de zonă, aceștia se pregătesc și în alte moduri. Ei bine, în Moldova, gospodinele pregătesc colaci copți, sub forma cifrei 8.

Aceștia sunt pregătiți din aluat de cozonac și sunt unși cu miere și nucă. În același timp, în Muntenia, mucenicii se găsesc în dimensiuni mai mici, însă tot sub forma 8, și sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncați Sfinții 40 de Mucenici.

Totuși, în ambele zone, tradiția spune că mucenicii trebuie preparați în dimineața zilei de 9 martie.

Vezi mai jos cum se prepară mucenicii muntenești, dar și cei moldovenești în 2024. Află care sunt rețetele tradiționale românești pentru simbolul zilei de 9 martie.

Citește și: Pe ce dată este, de fapt, Ziua Mamei în 2024? Mulți o sărbătoresc greșit pe data de 8 Martie

Mucenici din Muntenia  [Sursa foto: Shutterstock]

Cum se prepară mucenicii muntenești

Mucenicii muntenești sunt printre cei mai îndrăgiți, mai ales în zona din care provin. Cu toate acestea, multe gospodine întâmpină mici dificultăți atunci când îi pregătesc, mai ales că unele rețete nu sunt cele mai simple. Dacă și ție ți s-a întâmplat măcar odată să nu îți iasă așa cum ți-ai dorit, nu trebuie să îți mai faci griji, căci noi îți venim în ajutor. Iată cum se prepară mucenicii muntenești după rețeta tradițională românească.

Ingrediente:

1 kg de făină
500 ml apă călduță
1 linguriță rasă de sare

Ingrediente pentru sirop:

1,5 l apă rece
150 g zahăr
2-3 linguri de miere
coaja rasă de la o lămâie sau de la o portocală
2 pliculețe zahăr vanilat
1 esență rom
1 linguriță scorțișoară
250 g miez de nucă

Citeste si: Cum se vor acorda bursele elevilor în noul an școlar. Cine sunt elevii care rămân fără burse- kanald.ro

Mod de preparare:

-Făina se cerne grămăjoară pe blatul de lucru sau într-un castron larg. În mijloc se face o gropiță în care se pune apă cu sare. Se frământă ușor cu mâna până devine un aluat moale, elastic și nelipicios.

-Ulterior, aluatul se lasă 5-10 minute să se odihnească. Se rup apoi din el bucăți mici care se rulează între blat și podul palmelor până se obțin rulouri de aproximativ 0,5 cm grosime sau chiar mai subțiri. Din rulouri se formează un ineluș, încolăcind aluatul pe deget și rupându-l, se presează ușor capetele unul de altul, cât să se lipească, se încolăcesc în formă de 8 și se presează ușor la mijloc. Se pot lăsa și inelușe, după preferințele fiecăruia.

-Mucenicii obținuți se pun la uscat pe o coală de hârtie tapetată cu puțină făină și se lasă cam o oră-două, întorcându-se din când în când de pe o parte pe alta.

-Între timp, miezul de nucă se întinde într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt și se prăjește la cuptor 5 minute, la foc mic. Când s-a rumenit, nuca se scoate din cuptor și se lasă la răcit, apoi se sfărâmă ușor cu o cană sau cu sucitorul.

-După ce s-au uscat mucenicii, se ia o oală adâncă, se pun apa, zahărul, zahărul vanilat și un praf de sare și se pune totul la fiert. Când dă în clocot, se adaugă mucenicii și se lasă la fiert până se înmoaie, aproximativ o oră. În timpul fierberii, se amestecă ușor cu o lingură de lemn, ca să nu se lipească unii de alții. Când sunt aproape gata, se adaugă mierea, esența de rom și nuca și se mai lasă la fiert cam 5-10 minute.

- La final, mucenicii se servesc calzi sau reci, după preferință, cu un praf de scorțișoară deasupra.

Citește și: Calendar ortodox, martie 2024: Sărbători cu cruce roșie în prima lună de primăvară

Mucenici moldovenești cu nucă  [Sursa foto: Shutterstock]

Cum se prepară mucenicii moldovenești

În Moldova, mucenicii se mai numesc și sfințișori, iar tradiția spune că femeile trebuie să facă 40 de astfel de colaci împletiți sub forma cifrei 8. Aluatul din care sunt făcuți aceștia este asemănător celui de cozonac. Încă de ani buni, mucenicii moldovenești au devenit printre cei mai îndrăgiți, mai ales că sunt extrem de pufoși, însiropați și aromați.

Nu doar în zona Moldovei gospodinele pregătesc rețeta aceasta, ci și în alte regiuni ale țării. Tocmai de aceea, ne-am gândit să îți prezentăm rețeta tradițională de sfințișori, care cu siguranță îți va fi de mare ajutor. Vezi mai jos cum se prepară mucenicii moldovenești, dar și care sunt ingredientele necesare.

Citeste si: Durere de nedescris pentru Adrian Cuculis! Bunica avocatului s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani- kfetele.ro

Citeste si: Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice- revistagalenus.ro

Citeste si: Ce i-a spus Veronica lui Ahmed i-a frânt inima în fața tuturor. A încercat să zâmbească forțat, dar toți au văzut durerea din ochii lui. Concurentul din Casa Iubirii NU credea că e în stare de așa ceva. A făcut asta fără regrete- radioimpuls.ro

Ingrediente pentru aluat:

600 g făină
1 ou
25 g drojdie
coaja rasă de la o lămâie
30 g unt
1 linguriță zahăr
jumătate de linguriță de sare
300 ml lapte

Ingrediente pentru sirop:

1 cană de zahăr
1 cană de miere
2 căni de apă
esență de vanilie
250 g nucă măcinată

Mod de preparare:

-Se prepară maiaua din drojdie, zahăr și o linguriță de făină. O lăsați 10 minute, după care o amestecați cu restul ingredientelor pentru aluat. Laptele trebuie încălzit puțin, ca să dospească drojdia. De precizat aici este faptul că nu trebuie să folosești laptele fierbinte pentru că aluatul nu va mai crește la fel de bine.

-Compoziția rezultată trebuie frământată foarte bine, exact ca la cozonac. După aceea, o lăsați să crească într-un loc călduț. Împărțiți aluatul în bucăți egale, pe care începeți să le modelați în forma cifrei 8. Mucenicii astfel obținuți se coc la cuptor, timp de 20-30 de minute.

-Până se coc sfințișorii, puteți pregăti siropul. Apa se fierbe împreună cu zahărul pentru câteva minute. După ce se răcește un pic, se adaugă mierea și esența de vanilie. Mucenicii scoși din cuptor trebuie lăsați să se răcească puțin, după care îi înmuiați cât mai bine în sirop. La final, îi ungeți cu miere pe deasupra și presărați nucă măcinată.

Surse: gandul.ro, libertatea.ro, culinar.ro