WowNews logo WOWnews
Stories
mucenici moldovenesti, reteta mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenești 

Diverse

Mucenici moldovenești. Ingredientul care nu trebuie să lipsească din aluat

Iată secretele pentru cei mai buni și delicioși mucenici moldovenești. Vezi mai jos ingredientul care nu trebuie să lipsească din aluat!

În fiecare an, pe data de 9 martie, gospodinele din toată țara pregătesc celebrii mucenici, iar una dintre cele mai apreciate rețete este cea din Moldova.

Citeste si: Deși părea o mamă devotată și o vecină grijulie, aceasta era de fapt o criminală în serie! Ce obișnuia să facă femeia cu victimele sale, pentru a scăpa de urma lor?- kfetele.ro

Ei bine, mucenicii moldovenești sunt recunoscuți pentru aluatul lor pufos și cu mult sirop, însă foarte puține femei din alte zone ale țării știu care este secretul datorită căruia covrigii ies atât de pufoși și bine aromați.

Vezi mai jos ce să pui în aluatul pentru mucenicii moldovenești și cum să pregătești siropul.

Ce să pui în aluatul pentru mucenici moldovenești ca să iasă foarte pufoși

9 martie este o zi extrem de importantă pentru creștinii ortodocși, având în vedere că la această dată sunt pomeniți Sfinții 40 de Mucenici. Sărbătoarea are o însemnătate aparte și o serie de tradiții pe care românii le respectă în fiecare an cu sfințenie. Una dintre acestea are legătură cu pregătirea mucenicilor, care se prepară în întreaga țară, însă după diferite rețete.

Printre cele mai cunoscute și apreciate rețete de mucenici este și cea din Moldova. Celebri mucenici moldovenești sun recunoscuți pentru aluatul lor pufos și pentru gustul delicios pe care îl au.

Tocmai de aceea, multe gospodine aleg să pregătească în ziua de 9 martie vestiții covrigi din Moldova. Cu toate acestea, foarte puține femei din alte zone ale țării știu exact care este ingredientul secret pentru mucenici moldovenești pufoși, exact ca la patiserie. Vezi mai jos ce să pui în aluatul pentru mucenici moldovenești, dar și alte trucuri pentru ca rețeta să îți iasă ca la carte!

Citește și: Târgul de mucenici din București 2024: Vezi ce produse poți cumpăra în cadrul evenimentului și care este orarul de funcționare

mucenici, mucenici moldovenesti reteta

Mucenici moldovenești, înainte de coacere 

[Sursa foto: Shutterstock]

Majoritatea gospodinelor își doresc ca aluatul mucenicilor să iasă pufos, însă foarte puține dintre acestea știu că ingredientul secret este, de fapt, tipul de drojdie pe care aleg să îl folosească. După cum bine știe toată lumea, drojdia este un ingredient foarte important în pregătirea rețetei, astfel că dacă îți dorești să faci cei mai buni și pufoși mucenici moldovenești trebuie să alegi drojdia proaspătă.

În acest mod, aluatul va crește foarte rapid și va fi extrem de pufos.

Tot pentru un aluat pufos, este important ca ouăle să fie separate. Mai exact, albușurile se bat până când devin spumoase, iar gălbenușurile până își vor închide culoarea. Un alt ingredient secret pentru mucenici moldovenești pufoși este și oțetul. Poți pune în compoziția aluatului o linguriță de oțet și cu siguranță vei avea cei mai pufoși mucenici.

Cum se face siropul pentru mucenici

O altă întrebare pe care foarte multe gospodine și o pun atunci când vine vorba despre pregătirea mucenicilor moldovenești este: cum se face siropul pentru mucenici. Aici, lucrurile stau mult mai simplu, iar lista ingredientelor nu este una foarte lungă. Astfel, avem nevoie de 500 ml de apă, 50 de grame de zahăr, 50 de grame de miere, coaja de la o lămâie rasă și 300-350 de grame de nucă măcinată. După ce te-ai asigurat că ai toate ingredientele pentru sirop la îndemână, te poți apuca de pregătirea lui.

Mai jos vei găsi modul de preparare al siropului și toți pașii pe care trebuie să îi urmezi.

-Punem apa într-un vas, pe foc și adăugăm zahărul și aromele. Amestecăm până când zahărul se topește. Lăsăm siropul să fiarbă la foc mic până devine consistent. Îl lăsăm să se tempereze 12-15, timp în care se temperează și mucenicii copți.

-Turnăm câte puțin sirop peste mucenicii din tavă până vor fi însiropați suficient. Apoi îi ungem cu mierea diluată cu puțin sirop și presărăm peste ei din abundență, miez de nucă tocat nu foarte mărunt.

Citește și: Calendar ortodox, martie 2024: Sărbători cu cruce roșie în prima lună de primăvară

mucenici la cuptor, reteta mucenici

Tavă cu mucenici, în cuptor 

[Sursa foto: Shutterstock]

Rețeta clasică de mucenici moldovenești

Pe lângă rețeta pentru sirop, majoritatea gospodinelor sunt în căutarea celei mai bune rețete pentru mucenici moldovenești. Tocmai de aceea, ne-am gândit să îți prezentăm rețeta clasică de mucenici moldovenești, care cu siguranță îți va fi de mare ajutor. Mai jos vei găsi ingredientele necesare pentru aluat, dar și modul de preparare.

Ingrediente

 

-1 kg făină

-50 gr drojdie proaspătă

-150 gr zahăr

-2 ouă

-un praf de sare

Citeste si: Andrei și Alexandrina fac marele pas în Istanbul! „Te iubesc!”. Nu ratați date-ul incendiar în ediția din „Casa iubirii” de sâmbătă, 6 septembrie, de la orele 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citeste si: Incredibil, dar adevărat! Un bărbat a stat 30 de ani după gratii pentru o crimă pe care NU a comis-o: "Tribunalul a confirmat astăzi". Detalii revoltătoare dintr-un caz care șochează lumea- radioimpuls.ro

-450 ml lapte

-100 ml ulei

-coajă rasă de lămâie și portocală

Mod de preparare

-Înainte de toate, trebuie să amestecăm drojdia cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald. Amestecăm cele trei ingrediente până obținem o compoziție omogenă.

-Următorul pas este acela să cernem făina într-un vas, iar la mijlocul ei adăugăm amestecul de mai sus. Acoperim vasul și lăsăm maiaua de drojdie să-și dubleze volumul.

-În alt vas amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul până devin cremoase. Adăugăm aromele și uleiul, apoi adăugăm amestecul rezultat, în vasul cu făină. După acest pas, se pune treptat laptele cald, în timp ce amestecăm bine toate ingredientele din vas. Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar compact și nelipicios. Acoperim aluatul și îl lăsăm la loc cald pentru aproximativ o oră. În acest timp, aluatul își va dubla volumul.

- Ulterior, împărțim aluatul în 14-15 bucăți, în funcție de cât de mari dorim să fie mucenicii. Modelăm fiecare bucată de aluat în șnururi pe care le împletim în forma cifrei 8. Le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 2-3 cm. Lăsăm cornurile la odihnit, acoperite cu un ștergar, 30-40 de minute.

-Între timp, încălzim cuptorul la 180 de grade. Coacem cornurile pentru 20-30 de minute, sau până când sunt frumos rumenite la suprafață.

Surse: catine.ro, antena3.ro, libertatea.ro