
kanald.ro
Rețetă mucenici fierți
Diverse
Iată cum poți face cei mai gustoși și aromați mucenici fierți!
Rețetă mucenici fierți. Mucenicii marchează sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuită la data de 9 martie. În această zi, pe lângă multitudinea de tradiții pe care românii continuă să le respecte, gospodinele pregătesc mucenici moldovenești, adică cu aluat, sau mucenici fierți. Vezi lista de ingrediente și modul de preparare pentru cea mai simplă și gustoasă rețetă de mucenici fierți!
Mucenicii marchează sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuită la data de 9 martie.
Citește și: Rețetă negresă pentru Postul Paştelui 2023. Desertul ideal în zilele de post
In grediente:
Mod de preparare:
Puneți pe foc o oală cu 4 litri de apă.
Puneți un praf de sare și zahărul, iar când începe să fiarbă, micșorati focul și puneți mucenicii. Adăugați esența de rom, esența de vanilie și nuca pisată. Opțional puneți pune și puțină scorțișoară în apa care fierbe. Lăsați totul la fiert pentru 15 minute. Mucenicii se servesc reci sau calzi, după preferință. De asemenea, tot în funcție de preferințe puteți să mai adăugați în farfurie scorțișoară și mai multă nucă.Vă dorim poftă bună și spor în bucătărie!
Rețetă mucenici fierți
Citește și: Rețetă mucenici de post. Vezi cum se prepară cei mai gustoși mucenici moldovenești
Mucenicii se fac în data de 9 martie a fiecărui an. Potrivit tradiției, în acea zi trebuie să facem curățenie mare în gospodării și să ardem deșeurile strânse doar cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a românilor, se spune că în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale trecerii de la sezonul de iarnă la primăvară, lăsând loc zilelor moșilor, adică zilelor calde și senine.
De aceea, în ziua de 9 martie se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, precum: lovirea pământului cu bâte sau alte greutăți, în timp ce se rostesc descântece, pentru a chema căldura și a alunga frigul.
Tot credința populară spune că în ziua Mucenicilor se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți: sfinți, mucenici sau brădoși.