Când vor ajunge primii bolnavi COVID la Spitalul Foișor. Raed Arafat motivează decizia de evacuare a pacienților în toiul nopții: „Trebuia să fie luată”

Raed Arafat, despre evacuarea pe repede înainte a pacienților non-COVID de la Spitalul Foișor.

Evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor.
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Traformarea Spitalului Foișor în unitate medicală suport COVID a șocat pe toată lumea, mai ales că imediat cum s-a luat această decizie, pacienții, unii dintre ei proaspăt operați, au fost evacuați în toiul nopții.

Familiile bolnavilor au venit într-un suflet să-i ia acasă, în timp ce alții au fost transferați la alte spitale din Capitală pentru îngrijiri de specialitate. 

Raed Arafat, șeful DSU, spune că a fost nevoie de această decizie radicală pentru a salva viețile a cat mai mulți bolnavi infectați cu virusul SARS-CoV-2, care ajung la spital cu grave probleme respiratorii și, uneori, nu mai găsesc loc în paturile conectate la măștile cu oxigen. 

Evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor.
Evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor.[Sursa foto: Captură video ]

Opt pacienți non-COVID au rămas la Spital Foișor. Când ajung primii bolnavi de coronavirus

A fost forfotă mare ieri seară la spitalul Foișor din Capitală. Pacienții, uni dintre ei proaspăt operați, au fost evacuați din unitatea medicală pentru că s-a decis ca spitalul să devină suport COVID. 

Citeste si: Imagini șocante filmate în curtea spitalului Foișor, devenit suport COVID! Pacienții au fost evacuați de urgență

105 pacienți erau internați în instituția medicală, iar 13 dintre ei au fost transferați către ale spitale din Capitală: Elias, Floreasca, Universitar, Bagdasar, SJU Buzău. De asemenea, 25 dintre pacienți erau programați pentru intervenții chirurgicale, iar 67 dintre ei trecuseră deja prin operații și urmau a fi externați. Doar că tot procesul a fost pus pe repede înainte de autorități, care au luat o decizie și au și pus-o în practică imediat.

În acest moment, 8 pacienți au rămas la Spitalul Foișor și urmează să fie evacuați astăzi, 10 aprilie. Tot astăzi urmează să fie aduși și primii bolnavi de COVID-19. 

Raed Arafat
Raed Arafat [Sursa foto: Captură video ]

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Ce spune Raed Arafat despre întreaga situație 

Șeful DSU a declarat că această situație a fost grăbită din cauza volumului mare de pacienți care au nevoie urgent de oxigen. Cum spitalele din România sunt arhipline, există cazuri în care bolnavii cu probleme respiratorii sunt îngrijiți în secțiile UPU sau din lipsă de paturi, rămân în ambulanțe și astfel este blocat întreg sistemul medical. 

De asemenea, Raed Arafat spune că o singură zi de întârziere ar fi putut fi fatală pentru mulți bolnavi COVID și de aceea s-a luat decizia ca pacienții internați la Spitalul Foișor să fie evacuați de urgență, chiar și în mijlocul nopții. 

Citeste si: Alexandru Rafila, despre situația de la Spitalul Foișor: „Corpul Medical de la Spitalul Foişor a fost ignorat. Mută noaptea pacienţii, ceea ce mi se pare foarte periculos”

 

„Îmi pare foarte rău, înțeleg disconfortul, înțeleg toată situația asta. Nimeni nu vrea să pună viața nimănui în pericol, dar suntem într-o situație care ne obligă să facem anumiți pași care sunt necesari.

Sperăm să se stabilizeze situația în următoarele două săptămâni pe terapiile intensive, pentru că începe să se stabilizeze ca număr de cazuri. Este în scădere dar, din păcate, cazurile din terapie intensivă și de spitalizare vin din urmă. Cu cât sunt mai aglomerate secțiile, poate să se întâmple acest lucru, plus că există forme mai grave ale bolii. 

Evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor.
Evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor.[Sursa foto: Captură video ]

De ce s-a făcut această operațiune în timpul nopții – pentru că orice întârziere pentru noi înseamnă că avem pacienți care pot să ajungă la UPU și să nu găsească nici măcar un loc de oxigen acolo. Deci cu cât UPU se blochează, pacienții pot să rămână chiar în ambulanțe. Aici nu există chiar o planificare de 3-4 zile în aceste situații. Decizia trebuia să fie luată pentru că se știa că va exista o presiune mai mare pe UPU dacă nu găsim loc pentru acești pacienți.

De ce s-a făcut pe timpul nopții – pentru că s-a întârziat în discuții și lămuriri la spitalul respectiv, în prezența DSP, în prezența celor de la primărie, în prezența celor de la DSU.

Dacă noi așteptam evacuarea până dimineață, înseamnă că noi nu puteam să luăm spitalul să funcționeze decât după-amiază, noi încercăm să îl punem în funcționare cât mai repede pentru pacienții care așteaptă și a căror stare este critică și sunt în pericol vital”, a declarat Raed Arafat. 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Laurențiu Duță, infectat cu COVID-19! Cum se simte artistul

Un copil de trei ani, proaspăt operat pe creier, a murit din cauza coronavirusului! Familia acuză medicii că l-au internat la ATI cu doi bolnavi COVID

Florin Cîțu a făcut anunțul mult așteptat! De la 1 iulie am putea renunța la masca de protecție. Care sunt condițiile

Horoscop Zilnic Miercuri 12 Mai 2021: Nativii Fecioară vor avea parte de o schimbare în viețile lor

Decizie fără precedent a Rusiei la adresa României! Vladimir Putin își manifestă fățiș ostilitatea!

BOMBA! S-a aflat cine este IUBITA secreta a lui Smiley! Gina Pistol, in stare de soc. E SCANDAL imens

S-a demonstrat științific: norocul chiar există. Cum să-l atragi în viața ta

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies