kanald.ro
Exclusiv
Care este cea mai mare greșeală pe care o fac gospodinele când pun zacuscă! Nutriționistul Ana Maria Demetrescu explică cât de bun sau nu este acest preparat vedetă pentru sănătatea | EXCLUSIV
Nutriționistul Ana – Maria Demetrescu a vorbit cu jurnaliștii WOWbiz.ro și a explicat care este cea mai mare greșeală pe care o fac gospodinele atunci când prepară zacusca.
Toamna este cel mai bogat sezon atunci când vorbim de legume, iar specialiștii spun că este și momentul în care proprietățile acestora ating punctul maxim. Fiind un sezon bogat în fructe și legume, gospodinele încep să pregătească murăturile, zacusca, dulcețurile și restul conservelor pentru sezonul rece.
Am vrut să aflăm cât de sănătoase sunt, pentru organism, aceste produse preparate din generație în generație, dar și dacă există greșeli care ne-ar putea pune sănătatea în pericol așa că am discutat cu nutriționistul Ana – Maria Demetrescu, aceasta venind cu cele mai importante sfaturi atât pentru gospodine, cât și pentru pofticioși!
Conserve pentru iarnă, de la murături la zacuscă
Zacusca, sănătoasă sau nu pentru organism?! Greșeala care ne poate costa scump
Având în vedere că vorbim despre un produs din legume, zacusca ar trebui să fie o gustare sănătoasă pentru organism, explică nutriționistul Ana – Maria Demetrescu.
"Zacusca, în primul rând, este un preparat sănătos dacă ne gândim că la bază stau legumele, legumele care în această perioadă au maximul de proprietăți. Ele conțin multă apă, iar gătite prin coacere sau fierbere produsul finit este foarte bun din punct de vedere nutritiv.
Dacă ținem cont însă de faptul că unele gospodine pun o cantitate mare de ulei și prăjesc aceste legume, atunci vorbim de un produs caloric. Dacă punem, de exemplu, 100 de grame de ulei, putem să avem 150 de calorii plus caloriile pe care le au aceste legume", a explicat Ana – Maria Demetrescu, pentru WOWbiz.ro.
Dincolo de acest aspect, trebuie să ne gândim și la felul în care servim zacusca.
"Dacă ne gândim la felul în care servim zacusca pentru că majoritatea persoanelor o servesc la micul dejun și cu pâine, chiar pâine albă și poate mai mult de două felii, atunci clar acest aliment are multe calorii, vorbim despre o digestie greoaie și dintr-un aliment care ar trebui să ne hrănească și să fie un aliment cu puține calorii îl transformăm într-unul greu de digerat", a mai precizat nutriționistul, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.
Un borcan de zacuscă
Nutriționistul spune care sunt regulile de care trebuie să ținem cont atunci când facem zacuscă
Nutriționistul Ana – Maria Demetrescu spune că este extrem de important să ținem cont de modul în care curățăm și spălăm legumele pentru conservele de iarnă. Acestea trebuie să fie spălate bine, tocmai pentru a nu apărea diferite probleme digestive, iar regula se aplică și la sterilizarea borcanelor în care ele vor fi puse.
"Mai trebuie să ținem cont și de modul de preparare. Adică să spălăm foarte bine legumele, la fel să avem grijă și ca borcanele să fie foarte bine spălate și să steriliză, de asemenea, produsul final. Dacă nu, ne putem trezi cu anumite crampe, dureri abdominale sau o indigestie. Tot din această cauză trebuie să fie și foarte bine gătite legumele", a explicat ea.
La fel de important este să ne gândim dacă alegem să folosim conservanții din comerț, pentru că nutriționistul atrage atenția asupra unor eventuale probleme de natură digestivă ce pot apărea odată cu utilizarea acestora.
"Sunt foarte multe rețete mai nou în care se adaugă și diferiți conservanți și atunci dacă folosim conservanții artificiali sau condimentele din comerț, cele la pliculeț, atunci nu mai vorbim de un produs sănătos. Bine ar fi să fie doar legumele care să fie fierte sau coapte, o cantitate foarte mică de ulei dacă este doar pentru a reușii conservare și foarte puțină sare.
Nutriționistul Ana - Maria Demetrescu
Mare atenție și la sare, pentru că multe gospodine pun prea multă sare tocmai ca să nu se strice, după cum zic ele. Mare atenție și la prăjeală, dar și la bulion, sos de tomate, pentru că împiedică foarte mult digestia", a mai explicat Ana – Maria Demetrescu, pentru WOWbiz.ro.
Când vorbim de persoanele care deja au probleme digestive, ar fi bine să știm că ei trebuie să evite zacusca în mesele lor, iar dacă le este poftă de acest preparat, atunci doar să îl guste.
"Trebuie să ținem cont acum de persoanele care au probleme cu colecistul, cu vezica biliară, gastrita și cu stomacul mai exact. Ei ar trebui să evite acest aliment tocmai pentru că zacusca are ca bază fie ciupercile, fie vinetele și atunci știm bine că ciupercile se digeră foarte greu, la fel și vinetele.
Deci persoanele care au probleme acestea se recomandă să evite zacusca sau mănânce foarte puțină de gust, în cantitate foarte mică", a mai dezvăluit nutriționistul, în exclusivitate.
Ai informații care pot deveni o știre? Intră în contact cu reporterii noștri pe adresa de mail [email protected]!