Ora de vară 2023. Care este ora normală a României? Ora de vară sau ora de iarnă

Care este ora normală a României. Iată care este istoria orei de vară.

Autor: Alina Petre

In articol:

Care este ora normală a României? Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în România, în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial.

Care este ora normală a României

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în România, în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial. Până atunci, ora normală era cea pe care acum o numim ora de iarnă. După război s-a renunțat la această modificare, urmând a fi reintrodusă în anul 1932.

În perioada 1932- 1939, ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00.

În anul 1940, ora de vară a fost introdusă pe data de 1 aprilie, la 00:00, și nu s-a modificat până pe 2 noiembrie 1942, ora 03:00. Din 1943, ora de vară a fost suspendată și reintrodusă tocmai în anul 1979.

Pe parcursul anilor 1979- 1983, ceasurile se dădeau înainte cu o oră în prima duminică din aprilie, la 00:00 și se modificau în ultima duminică din septembrie, ora 01:00 devenind ora 00:00.

În perioada 1984- 1996: ora de vară era introdusă în ultima duminică din martie, ora 00:00 (-> 01:00) și dura până în ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00), atunci când se relua ora de iarnă.

Începând cu anul1997, în România ora de vară începe în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate țările europene.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citește și: Buna Vestire 2023. Sărbătoare cu cruce roșie și prima dezlegare la pește din Postul Paștelui

Care este ora normală a României Ora de vară sau ora de iarnă

Care este ora normală a României Ora de vară sau ora de iarnă

[Sursa foto: PixaBay]

Când trecem la ora de vară

În 2023, România va trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie.

Pe data de 26 martie 2023, ceasurile se vor da cu o oră înaintea orei oficiale standard, iar ora 03:00 devine 04:00.

Astfel, ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi timp în toate ţările Uniunii Europene.

Datorită acestei schimbări, ziua devine mai mare pe toată perioada verii, iar noaptea mai scurtă, un lucru benefic pentru cei care doresc să își desfășoare activitățile pe timp de zi, având lumină naturală. Astfel, este economisită energia electrică.

Pe 26 martie 2019, Parlamentul European a votat renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, conform unui sodaj al comunității.

În urma acestui vot, fiecare stat membru urma să decidă dacă va renunța sau nu la ora de vară, însă nu s-a concretizat nimic deocamdată.

Citeste si: Gina Pistol și Smiley au spus „DA” în fața ofițerului de stare civilă! Primele imagini de la eveniment- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?- stirilekanald.ro

Citeste si: Cum și-au făcut apariția socrii Ginei Pistol la nunta vedetei cu Smiley! Mama cântărețului, mai ceva ca vedetele de la Hollywood- radioimpuls.ro

Citește și: Diferența dintre solstițiu și echinocțiu. Vezi când se petrec cele două fenomene astronomice în acest an

Care este ora normală a României Ora de vară sau ora de iarnă

Care este ora normală a României Ora de vară sau ora de iarnă

[Sursa foto: PixaBay]

 Ce părere au oamenii despre schimbarea orei

Părerile românilor sunt foarte amestecate. Unii oameni spun că schimbarea ceasului de două ori pe an deranjează ritmul natural al somnului, ceea ce poate duce la probleme de sănătate, precum creșterea posibilității de a avea un accident vascular cerebral.

Alte persoane susțin că dacă practica de schimbare a orei ar fi oprită, diminețile mai întunecate de iarnă ar fi mai nesigure, de exemplu pe drumuri. De asemenea, unele industrii, cum ar fi agricultura, se bazează pe faptul că există multă lumină solară disponibilă pentru a lucra.

În martie 2019, Parlamentul European a votat să pună capăt practicii de schimbare a orei de două ori pe an, iar statele membre trebuiau să decidă dacă vor rămâne permanent la ora de iarnă sau de vară până la sfârșitul lui 2021. Cu toate acestea, reforma a fost pusă temporar în așteptare.

Sursa: ro.wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscop chinezesc, Aprilie 2023. Previziuni astrale pentru a doua lună de primăvară

Când dăm ceasurile înainte cu o oră în 2023. Vezi când trece România la ora de vară

Smiley și Gina Pistol s-au căsătorit civil. Primele imagini de la eveniment | GALERIE FOTO

Două copile de 11 şi 12 ani se jucau în faţa porţii când au fost izbite în plin de o maşină condusă de un şofer începător

Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?

„Am dormit în dric două ore.” Ce s-a întâmplat cu Anamaria Prodan în urmă cu o zi? Vedeta are o nouă achiziție

Primele imagini cu Gina Pistol în rochie de mireasă! Frumoasa vedetă a spus marele "Da"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies