Care sunt alimentele cele mai bogate în iod. Ce cantitate de iod este necesară organismului uman în funcție de vârstă

Diverse

Care sunt alimentele cele mai bogate în iod. Ce cantitate de iod este necesară organismului uman în funcție de vârstă

Iată care sunt alimentele ce conțin cel mai mult iod și de ce este bine să le consumi!

Alimente bogate în iod. Specialiștii spun că un adult are nevoie de o cantitate zilnică de 150 mcg de iod, în timp ce un copil are nevoie de 90-120 mgc de iod pe zi. Consumul alimentelor care conțin iod este esențial pentru buna funcționare a sistemului hormonal și a tiroidei. Iată care sunt alimentele cele mai bogate în iod!

Afinele proaspete sau congelate

Printre cele mai bogate alimente  în iod se numără afinele.

O cantitate de numai 10 grame de afine conține aproape 350 mgc de iod. Afinele mai conțin și potasiu, fie, calciu și vitamina C, dar și o cantitate mare de antioxidanți ce combat cancerul și tumorile.

Citeste si: Dan Negru, remarcă cu privire la situația financiară a României, dar și a numărului redus de copii care merg la școală! "Suntem praf!"- kfetele.ro

Aceste fructe sunt ideale pentru o alimentație sănătoasă și pot fi integrate în salate de fructe, smoothie-uri, prăjituri și sucuri naturale.

Care sunt alimentele cele mai bogate în iod. Ce cantitate de iod este necesară organismului uman în funcție de vârstă [Sursa foto: Freepik]

Citeste si: A fost identificată cea de-a doua victimă a exploziei din Rahova. O cunoscuta avocată este cea care și-a pierdut viața în tragedie- kanald.ro

Citeste si: 7 fructe cu conținut redus de zahăr. Sunt perfecte de consumat la dietă

Algele marine

Consumate destul de rar de către români, alegele marine constituie o sursă importantă de iod, dar și de săruri minerale esențiale pentru organism. Deși gustul lor nu este pe placul tuturor, algele pot fi integrate în rețete delicioase, precum în sushi, supe de legume, supe de pui, dar și alături de orez. Algele kelp sau arame conțin aproape de 3 ori mai mult iod decât cantitatea zilnică recomandată.

Peștele și creveții

Pe lista alimentelor bogate în iod se află și peștele, alături de creveți. Conform specialiștilor, consumul de pește sau fructe de mare cel puțin o dată pe săptămână poate reduce riscul de afecțiuni hormonale.

Peștele cel mai bogat în iod este codul. Acesta conține 170 mgc de iod la o porție de 100 grame. Alte tipuri de pește cu o cantitate ridicată de iod sunt macroul și tonul.

Citeste si: Alimente care afectează sănătatea rinichilor. Iată de ce produse trebuie sa te ferești dacă ai probleme cu rinichii

Ce cantitate de iod este necesară organismului uman în funcție de vârstă

Consiliul pentru Alimentație și Nutriție al Institutului de Medicină recomandă următoarele aporturi de iod:

Aportul de iod necesar zilnic: Bebeluși

  • 0 până la 6 luni: 110 micrograme (mcg) pe zi
  • 7-12 luni: 130 mcg/ zi

Aportul de iod necesar zilnic: Copii

  • 1 la 8 ani: 90 mcg/ zi
  • 9-13 ani: 120 mcg/ zi

Aportul de iod necesar zilnic: Adolescenți și adulți

  • Bărbați peste 14 ani: 150 mcg/ zi
  • Femei peste 14 ani: 150 mcg/ zi
  • Femeile gravide: 220 mcg/ zi
  • Femei care alăptează: 290 mcg/ zi