kanald.ro
Bani
Crăciun 2024: Cât costă un kilogram de carne de porc, înaintea sărbătorilor de iarnă
În preajma sărbătorilor de iarnă, prețurile la carnea de porc tind să crească din cauza cererii crescute.
Preparatele din carne de porc nu lipsesc de pe masa de sărbătoare a românului. Vezi cât costă un kilogram de carne de porc în acest an.
Cât costă carnea de porc pentru Crăciun în 2024
În perioada sărbătorilor de iarnă, carnea de porc este la mare căutare, iar prețurile au înregistrat o ușoară creștere față de anul trecut.
Cu toate acestea, mulți români aleg să cumpere carne de porc, fiindcă este nelipsită din preparatele tradiționale românești și pentru că sunt dornici să ofere familiei și prietenilor mese festive de neuitat.
Așadar, în marile magazine și în piețele locale, prețurile la carnea de porc sunt următoarele, cu mici diferențe de 2-3lei pe prețul per kilogram:
- Jumătate de porc, fără cap- 15,90 lei/kg
- Șorici- 20 de lei/kg
- Cârnați proaspeți de porc- 55,9 lei/kg
- Tobă țărănească- 39,9 lei/kg
- Mațe de porc- 10 lei 10 metri
- Stomac porc pentru tobă- 10 lei/kg
- Slănină afumată- 30 de lei/kg
- Amestec pentru piftie – 15,9 lei/kg
- Pulpă de porc fără os – 22,9 de lei/kg
- Carne de porc lucru – 17,9 lei/kg
- Spată de porc- 21,9 de lei/kg
- Cotlet de porc fără os – 28,9 de lei/kg
- Piept de porc, fără os – 30,9 de lei/kg
- Ceafă de porc, fără os – 36,9 de lei/kg
- Coaste porc- 28 de lei/kg
- Carne tocată de porc- 27 de lei/kg
Rețetă de friptură de porc la cuptor cu sos de vin
Ingrediente
- 2 cotlete de porc cu os (sau fără, după preferințe)
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- 150 ml de vin alb sec
- 1 linguriță rasă de amidon (sau o lingura rasă de făină)
- sare
- piper
- pătrunjel proaspăt
Mod de preparare
Asezonați sare și piper pe ambele părți ale cotletelor de porc, apoi dați-le prin făină. Dacă preferați să nu le prăjiți tapetate cu făină, puteți sări acest pas și să le condimentați doar cu sare și piper. Încingeți uleiul într-o tigaie mai mare și prăjiți cotletele pe ambele părți până se rumenesc frumos.
Adăugați vinul la temperatura camerei, acoperiți cu un capac și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute, în funcție de grosimea cotletelor, sau până când carnea este fragedă și se înțeapă ușor cu furculița.
Dacă sosul de vin scade prea mult, puteți adăuga o ceașcă de apă caldă. Când cotletele sunt aproape gata, amestecați amidonul cu puțină apă și turnați-l în cratiță. Omogenizați bine sosul, lăsați să mai dea în două-trei clocote și ajustați gustul cu sare și piper dacă este necesar. Apoi, stingeți focul.
Dacă utilizați făină, procedați în același fel, dar trebuie să fierbeți sosul cel puțin 5 minute, deoarece făina nu se îngroașă instantaneu ca amidonul.
Dacă sosul este prea dens, subțiați-l cu puțină apă caldă. La final, presărați pătrunjel tocat proaspăt peste cotlete. Poftă bună!