Câți bani plătește statul pentru o persoană aflată în carantină instituționalizată! 14 zile costă mai mult decât șomajul tehnic pe o lună

Pentru fiecare persoană aflată în carantină instituționalizată, statul plătește 300 de lei pe zi, adică 4.200 de lei în 14 zile. În vremea asta, pentru șomajul tehnic, indemnizația maximă este de 4.072 de lei pe lună.

Distribuie pe:

Autor: C.L.


In articol:

Mii de persoane s-au întors acasă din străinătate, din zonele roșii în ceea ce privește epidiemia de coronavirus. Conform legii, toate aceste persoane au fost duse în cerntre speciale unde trebuie să stea 14 zile în carantină instituționalizată.

În ultimele zile au apărut mai multe imagini din hotelurile unde persoanele venite din străinătate sunt ținute în carantină. Nu doar că acestea nu respectă regulile impuse de autorități, dar se și distrează și își bat joc de autorități și de ceea ce li se oferă. Asta chiar dacă, pentru ei statul cheltuiește foarte mulți bani, iar condițiile sunt mai mult decât decente. (VEZI imagini incredibile cu români aflați în carantină, care au dat petrecere în hotelul unde erau cazați)

Prin ordonanță de urgență, Guvernul a stabilit, la începutul lunii martie, normele metodologice pentru carantinarea instituționalizată. Iar în acestea sunt trecute nu doar sumele ce sunt cheltuite pentru cazarea și alimentația acestor persoane, ci și condițiile de cazare și de igienă.

Citeste si: Dezinfectarea cumpărăturilor. Ce trebuie să faci imediat după ce te întorci de la supermarket

Citeste si: Adelina Pestrițu s-a mutat în casă nouă! Primele imagini din superba locuință - evz.ro

300 de lei pe zi pentru fiecare persoană aflată în carantină instituționalizată

Astfel, pentru fiecare persoană aflată în carantină instituționalizată, statul plătește 300 de lei pe zi, ceea ce înseamnă 4.200 de lei pentru cele 14 zile de carantină obligatorie.

Suma de 300 de lei pe zi este decontată astfel: 230 de lei pe zi pe om carantinat pentru cheltuielile cu cazarea, care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate și 70 de lei pe zi, sumă care include următoarele cheltuieli: cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi şi patru litri pe zi) şi paharele de unică folosinţă, cu pijamalele şi papucii de unică folosinţă.

Citeste si: Medicul Adrian Streinu-Cercel trage un semnal de alarmă: „Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze…”

Persoanele aflate în carantină instituționalizată trebuie să aibă acces la internet

Astfel, potrivit ordonanței privind carantina instituționalizată, persoanelor trebuie să li se ofere: servicii de curățenie și de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora,  îmbrăcăminte corespunzătoare, câte două pijamale și două perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.

Citeste si: Purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi nasului, obligatorie în toate locurile publice închise din judeţul Botoşani

Mai mult, spațiile în care sunt cazate aceste persoane, în majoritate hoteluri de mai mult de două stele, trebuie să aibă următoarele condiții: suprafaţă utilă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş propriu și să aibă acces la internet.

Vezi pe stirilekanald.ro cate persoane sunt în carantina instituționalizata

Șomajul tehnic este de maximum 4.072 de lei pe lună

Dacă pentru fiecare persoană aflată în carantină instituționaliztaă, autoritățile plătesc câte 4.200 de lei pentru cele 14 zile, pentru șomajul tehnic, tot prin act normativ a fost instituit un prag de 4.072 de lei, sumă care reprezintă maximum 75% din salariul mediu brut la nivelul economiei (câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei).

 

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Klaus Iohannis: „Va fi necesară prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună! Nu suntem la vârful epidemiei de coronavirus”

Coronavirus. Anunțul făcut de Adrian Streinu-Cercel! Când am putea ieși din casă: „15 mai e vârf de incidență. Avem nevoie de încă…”

Coronavirus mai face o victimă! O femeie de 70 de ani a murit la Iași

Reputatul medic Valeriu Pripa a murit din cauza coronavirusului

Incident neobișnuit la Craiova. Un bărbat a rămas fără buletin după ce a votat la alegerile locale

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies