Caz rar in lume de la izbucnirea pandemiei: O pisica, infectata cu coronavirus de la stapanul bolnav

In Belgia a fost raportat cazul unei pisici infectate cu noul coronavirus. Animalul ar fi fost contaminata de stapanul bolnav.

Distribuie pe:

O pisica, infectata cu coronavirus de la stapanul bolnav


In articol:

O pisică a fost infectată cu noul coronavirus în Belgia, contaminată de stăpânul ei care era bolnav, au anunţat vineri autorităţile sanitare belgiene, excluzând orice risc de contaminare de la animal la om, scrie AFP.

Cazurile de contaminare la animale domestice sunt rare.

La Hong Kong, autorităţile au anunţat în ultimele săptămâni două cazuri: doi câini au fost "testaţi pozitiv cu Covid-19", potrivit acestora, în timpul unei campanii de testare care a fost făcută pe 17 câini şi opt pisici care trăiesc cu persoane purtătoare ale virusului.

În Belgia, descoperirea unui caz "confirmat" la o pisică a fost făcută de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Liège (est), au explicat vineri autorităţile sanitare în timpul unei conferinţe de presă.

Este vorba despre "un caz izolat" care poate apărea după "un contact apropiat între animal şi omul infectat", a subliniat medicul Emmanuel André, purtător de cuvânt al autorităţilor cu privire la această pandemie.

O pisica, infectata cu coronavirus de la stapanul bolnav

Virusul poate să se transmită de la om la animal dar "nu există motiv să credem că animalele ar putea fi vectori ai epidemiei în societatea noastră", a insistat medicul, adăugând analizele ştiinţifice făcute în lume în această privinţă.

Citeste si: Paulo Dybala, vesti bune dupa ce a fost depistat pozitiv: "Am avut simptome intense, dar astăzi mă simt mult mai bine"

Citeste si: Adrian Streinu-Cercel a venit fără mască la întâlnirea cu Firea și primarii de sector! Managerul de la Matei Balș, singurul participant la ședință fără protecție

Citeste si: Premierul britanic Boris Johnson, testat pozitiv cu noul coronavirus

La Hong Kong, "câinii nu prezintă niciun simptom", în timp ce în Belgia "pisica suferea de probleme respiratorii şi digestive", a afirmat Agenţia federală belgiană pentru siguranţa lanţului alimentar (Afsca) într-un comunicat.

Până în prezent, nimic nu indică că un animal domestic poate transmite virusul la om sau la alte animale de companie", a mai precizat autoritatea publică.

"Riscul de transmitere a virusului de la animalele domestice la om este meglijabil în raport cu riscul de transmitere prin contact direct între oameni", a adăugat Afsca.

Citeste si: Nicolae Robu crede că cei izolaţi sau cei în carantină ar trebui să poarte brăţări electronice

Ca măsură de precauţie, este "recomandat" să fie aplicate regulile de igienă clasice cu un animal de companie: "a se evita contactul apropiat cu el, a se spăla pe mâini după ce atingi un animal, a nu lăsa animalul să vă lingă pe faţă. Este vorba de a împiedica transmiterea virusului la animal şi de a evita ca el să nu devină purtător de virus", a concluzionat Afsca.

sursa: news.ro


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate