Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena

Vezi ce se dă de pomană la sărbătoarea Sfinților Împăraţi Constantin şi Elena!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Sâmbătă, 21 mai 2022, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, care sunt slăviți ca și Apostolii.

În această zi, credincioșii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor plecați dintre noi. Vezi ce alimente e bine să dăruiești la marea sărbătoare!

Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena

În ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, potrivit calendarului popular, se dă de pomană lucruri oamenilor săraci, pentru sufletele celor adormiți. Pomana se face în memoria celor plecați dintre noi și este o tradiție care s-a făcut, se face și se va mai face mult timp de acum încolo.

De obicei, această pomană este făcută de către rude, care pomenesc memoria celor plecați dintre noi. Astfel, în ziua de 21 mai este bine să împărțim vase cu mâncare pentru cei apropiați sau pentru persoanele nevoiașe. Totodată, se pot împărți și pachete cu colaci, fructe și colivă.

Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena

Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Sfinții Împărați Constantin și Elena 2022. Tradiții și obiceiuri

Citeste si: Ce note au obținut la BAC vedetele. Adriana, fiica cea mică a lui Adrian Minune nu a fost prea norocoasă- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei.

El s-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi Nis, în Serbia). Potrivit creștinortodox.ro, după moartea tatălui său din 304, Constantin a fost proclamat împărat. Din pricina acestui fapt, fiul Elenei intră în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, întrucât acesta dorea să ocupe funcția pe care Constantin o deținea.

Astfel, în ziua premergătoare luptei cu Maxentiu, în anul 312, Sfântul Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripție: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui).

Totodată, noaptea, în vis, i se descoperă Hristos și-l îndeamnă să pună semnul Sfintei Cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin avea să iasă biruitor din luptă. Datorită lui, creștinismul a devenit religie permisă în imperiu. Împăratul Constantin a trecut la cele veșnice în anul 337, la zece ani de la moartea mamei sale.

Sfânta și Împărăteasa Elena, mama Sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. Totodată, Sfânta Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, Biserica din Nazaret și multe alte locașuri sfinte.

Citeste si: Sfinții Constantin și Elena. Istoria și semnificația creștină a sărbătorii de Constantin și Elena

Rugăciune închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena

„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori;

pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioșilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toți să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Asia Express 2022. Când începe sezonul cinci Asia Express și cine sunt concurenții

20 de poezii haiku pentru amatorii acestui gen

Sfinții Împărați Constantin și Elena 2022. Tradiții și obiceiuri

Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au ajuns la capătul puterilor din cauza fiului lor

Veste SOC despre Alexandru Arșinel! Ce i s-a întâmplat marelui actor

"Am vrut să țin acest regim" Giulia Nahmany ține o dietă drastică! A slăbit 35 de kilograme într-un timp record

Comisarul european pentru muncă, Nicolas Schmit, ar susține renegocierea plafonului pentru pensii din PNRR, anunță Ciolacu

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies