Ce înseamnă ROC la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021

Ce țară concurează la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021 sub denumirea ROC?

Cine este ROC la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Rusia concurează la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021 sub denumirea Comitetul Olimpic al Rusiei(ROC), după ce a fost privată de însemnele sale principale de identificare, precum drapelul, imnul național,

uniformele și urșii, în urma unui scandal de dopaj sponsorizat de stat, la finalul anului 2020.

Cine este ROC la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a interzis sportivilor ruși să participe sub drapelul naţional al Rusiei la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing 2021 şi la toate campionatele internaţionale din 2021 şi 2022, ca parte a sancţiunilor impuse de Agenţia Mondială Antidoping.

Citeste si: Ana Maria Popescu aduce prima medalie a României la JO 2021. Românca este vicecampioană olimpică la spadă. „Este un argint cât un aur!”

Drept urmare, Rusia nu concurează oficial la JO de la Tokyo ca țară, iar sportivii săi participă sub denumirea Comitetul Olimpic al Rusiei( ROC), notează jurnaliștii Wall Street Journal. Logo-ul ROC constă în trei flăcări având ca fundal drapelul Rusiei şi dedesubt cercurile olimpice. 

¨ Este jignitor… dar așa cum se spune, dacă steagul nu este permis, noi înșine vom fi steagul. Știm ce țară reprezentăm¨,  a declarat Alena Tiron, căpitanul echipei de rugby feminine, pentru agenția de știri de stat RIA Novosti. 

Reguli stricte pentru Rusia la JO 2021

Înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, oficialii ruși și CIO au trebuit să aranjeze detalii, inclusiv tipul de muzică pe care să asculte campionii lor olimpici în locul imnului național, cum vor arăta uniformele și unde

pot sau nu pot fi poziționate drapelele Federației Ruse, pentru că siturile olimpice sunt interzise, ​​în timp ce hotelurile pot arbora drapelul rusesc.

Citeste si: „Când îmi dădea o palmă, vedeam stele verzi și îmi țiuia timpanul.” Oana Roman, despre întâmplările chinuitoare din copilărie- kfetele.ro

Echipa de înot artistic a trimis Comitetului Olimpic Internațional o schiță a costumelor de baie pentru aprobare, însă organizația l-a trimis înapoi pentru că prezenta imaginea unui urs, unul dintre simbolurile Rusiei. Astfel că, rușii au fost nevoiți să găsească o altă variantă. 

Consternată de decizia CIO, Olga Brusnikina, prim-vicepreședinte al Federației de Înot Sincronizat din Rusia, declara că urșii trăiesc și în alte părți ale lumii. ¨Este o decizie foarte ciudată. La urma urmei, urșii trăiesc nu numai în Rusia, ci și în Canada și America¨, spunea aceasta.

Citeste si: Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Marian Drăgulescu a făcut imaginile publice, nu i-a venit să creadă ce i-au pus în farfurie la micul dejun: "Ăștia au gust de carton". Când intră sportivul român în concurs

Pe de altă parte, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, spune că prin refuzul CIO practice este recunoascută imaginea urșilor ca simbol al Rusiei.  ¨Să privim și partea bună: CIO a recunoscut oficial ursul ca un simbol al Rusiei¨, declara el.

Cuvântul „Rusia”, interzis la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021

Sportivii ruși nu au primit interdicție doar la intonarea imnului national, ci au avut reguli stricte de respectat și în privința melodiilor pe care performează. De pildă, echipa de înot artistic s-a confruntat cu problemă în acest sens pentru că își făceau exercițiul pe melodia „With Russia from Love” de trupa locală de rave Little Big. CIO nu a interzis cântecul, dar a decis îndepărtarea cuvântului Rusia.

Citeste si: Jocurile Olimpice 2020. Metoda prin care organizatorii de la Tokyo vor să împiedice relațiile intime între sportivi

Rușii au propus „Katyusha”, un cântec popular sovietic, în locul imnului national, însă au fost refuzați. Totuși, compromisul la care s-a ajuns a fost un fragment din Concertul pentru pian nr. 1 al compozitorului Pyotr Ilici Ceaikovski. Acpiesă va fi folosită și la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing.

Rusia, fără steag la JO Tokyo 2021

CIO le-a interzis rușilor să arboreze steagul tricolor al țării lor pe uniforme. Cu toate acestea, uniforma, inclusiv sacouri și cămăși, au în continuare culorile albastru, roșu și alb în ordinea în care apar pe steag. ¨ Suntem dezamăgiți că sportivii ruși pot purta culorile steagului Rusiei pe uniformă¨, declara președintele WADA, Witold Banka, într-un interviu.

Rușii se află la a doua ediție a Jocurilor Olimpice în care concurează cu țara lor fie parțial, fie total interzisă. La JO de la Tokyo 2021, aproximativ 330 de sportivi vor reprezenta ROC.

SURSE: Wall Street Journal, RIA Novosti

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce detaliu surprinzător a aflat Zanni despre Ana Porgras? "Ana nu m-a 'colindat' doar pe mine, a colindat mai mulți oameni"

Cristina Spătar, îngenuncheată de durere, la o lună de la moartea tatălui: "Acum chiar sunt singură"

Simona Halep, părăsită de Patrick Mouratoglou? Tenismena o pățește exact ca Serena Williams! Este același scenariu

Shakira a aflat că Gerard Pique o înșală în urma unui...telefon! A angajat detectivi particulari care l-au fotografiat cu Clara Chia

Este informația momentului în România! Klaus IOHANNIS a făcut anunțul personal: Mâine va avea loc SEMNAREA

„Am avut multe momente de cotitură." Adriana Bahmuțeanu a povestit despre cel mai tragic moment pe care l-a trăit

Aflată după gratii, Elena Udrea a primit o veste foarte proastă. Și-a pierdut un obiect la care ținea enorm

Simona Halep, părăsită de Patrick Mouratoglou? Tenismena o pățește exact ca Serena Williams! Este același scenariu

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies