
In articol:
- Cristian Pîrvulescu, politolog: „Doar pentru că, eventual, i-au învins pe ruși, nu este automat că se vor transforma într-o țară democratică.”
- Cristian Pîrvulescu: „Ucraina nu este încă un stat. Acum este războiul de independență.”
În ciuda faptului că războiul din Ucraina durează deja de aproape jumătate de an și s-a trasnformat într-un conflict de uzură, ucrainenii sunt hotărâți să lupte până la capăt și să alunge armata rusă din țara lor.
De asemenea, Volodimir Zelenski, care a devenit un simbol al rezistenței în fața agresiunii, i-a motivat pe cetățeni să privească cu optimism către un viitor care-i va apropia de Occident.Cristian Pîrvulescu, politolog: „Doar pentru că, eventual, i-au învins pe ruși, nu este automat că se vor transforma într-o țară democratică.”
Potrivit unui studiu recent publicat de Academia Națională de Științe Sociale a Ucrainei (UNASIS), ucrainenii sunt mai hotărâți ca niciodată să construiască un stat democratic, care să se integreze în alianțele din Vest. În ciuda șocului creat de războiul cu Rusia, studiul relevă faptul că susținerea poporului pentru președintele Zelenski a crescut considerabil, de la 20% în decembrie, anul trecut, la 88% în luna iulie. De asemenea, au crescut și încrederea în insituțiil democratice, dorința de a intra în NATO și, mai presus de asta, dorința de a adera la Uniunea Europeană (UE).
„O Ucraină liberă se eliberează de Rusia sau este una care ajunge să se stabilizeze și să-și consolideze statul de drept și democrația? Dacă ea doar se eliberează de Rusia, dar rămâne, în continuare, o țară cu probleme privind justiția, privind democrația, endemică în ceea ce privește corupția, va fi o dificultate pentru Europa. Este un proces dificil, acesta de transformare a unui stat post-comunist. Gândiți-vă că statele post-comuniste care sunt membre ale Uniunii Europene, România, Bulgaria, Țările Baltice, au cunoscut un proces foarte dificil de transformare, care n-a fost încheiat.
Cristian Pîrvulescu: „Ucraina nu este încă un stat. Acum este războiul de independență.”
Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA
Citeste si: Sfatul zilei din 8 februarie 2023. O zodie va avea posibilitatea de a vizita o țară străină- kfetele.ro
În prezent, aproape 80% din ucraineni sunt încrezători că vor câștiga războiul cu Rusia. Cei mai optimiști dintre ei, în jur de 18%, văd un viitor în care Ucraina va împinge granițele cu Rusia la liniile dinainte de 2014, când separatiștii pro-ruși au început să lupte pentru independență în Donețk și Luhansk, și Rusia a anexat Crimeea printr-un referendum controversat. Totuși, cei mai mulți ucraineni nu se așteaptă ca aceste lucruri să se întâmple peste noapte. 40% consideră că războiul va dura între 6 și 12 luni, iar 23% cred că se va prelungi până la anul.
„Ucraina nu este încă un stat. Acum este războiul de independență. Dacă vor reuși să-l câștige, vor fi independenți, dar independența nu este suficientă pentru ca statul să existe. Este nevoie de o construcție statală care nu se încheie niciodată. Uitați-vă și la societatea americană, în care nu s-a rezolvat încă conflictul fondator între federaliști și confederaliști. Nu se încheie niciodată. Sunt răni adânci. Răni pentru secole. Multă lume le reproșa ucrainenilor sentimentul anti-rusesc, dar acesta era, de fapt, un răspuns la profundul sentiment anti-ucrainean care există în societatea rusă”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.