Zaporojie, o amenințare la adresa Rusiei. CNCAN, despre cea mai mare centrală nucelară din Europa: „Consecințele ar putea să fie pe raze de 300 km” | EXCLUSIV

Petre Min, coordonator GLERUNR în cadrul CNCAN, a vorbit în exclusivitate pentru WOWbiz.ro despre riscurile unui posibil accident nuclear la centrala aflată acum sub controlul armatei ruse.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost cucerită la începutul războiului din Ucraina, în luna martie, de către forțele ruse.

Schimbul de focuri de atunci a dus la un mic incendiu, din fericire inofensiv, în complexul centralei și, recent, şeful administraţiei militare regionale ucrainene din regiune a avertizat că armata Kremlinului stă pe un butoi cu pulbere.

Oleksandr Staruh, şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie: „Este ca la ruleta rusească.”

Zaporojie, o amenințare la adresa Rusiei. CNCAN, despre cea mai mare centrală nucelară din Europa

Autoritățile ucrainene acuză Rusia că folosește centrala din Zaporojie ca pe un scut, pentru că știe că armata ucraineană nu va risca un dezastru nuclear doar pentru a recupera teritoriul pierdut în zonă. Cele două tabere se acuză una pe alta de jocuri periculoase în preajma unui obiectiv de mare risc, iar Oleksandr Staruh avertizează că orice greșeală va costa scump atât Ucraina, cât și Rusia.

Citeste si: Cine este Sebastian Crăciunescu, bărbatul cu care și-a unit destinul Geta Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul făcut de Andreea Marin, după 5 ani de relație cu Adrian Brâncoveanu: „Nu am regrete deloc”. Ce decizie a luat fosta „Zână a Surprizelor"..- bzi.ro

„În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci şi Crimeea şi Rusia însăşi. O bombă nucleară conţine 9 kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar(...) este ca la ruleta rusească.(...) Astfel de escaladări sunt inevitabile, având în vedere că Rusia încalcă nu doar regulile războiului şi tratate internaţionale care nu permit desfăşurarea de operaţiuni militare cu echipamente grele pe teritoriul unei centrale nucleare, ci pur şi simplu încalcă logica existenţei umane”

, a spus şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram.

Citeste si: Militarii ucraineni și ruși, la aceeași masă. Cum unesc ONU și Turcia țările aflate în război?| EXCLUSIV

Petre Min, CNCAN: „Materialul fitil pentru o bombă și combustibilul nuclear sunt două lucruri total diferite.”

Zaporojie, o amenințare la adresa Rusiei. CNCAN, despre cea mai mare centrală nucelară din Europa

Chiar dacă posibilitatea unei catastrofe la cea mai mare centrală nucleară din Europa este una care bate chiar și perspectiva unui război de durată în Europa, Petre Min, coordonatorul Grupului de lucru pentru evaluarea riscurilor asociate urgențelor nucleare și radiologice, din cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), susține că sistemele protecție ale unei centrale moderne fac asemănarea cu o bombă nucleară una nu tocmai potrivită.

„Dacă vorbim în termeni de risc, sunt foarte multe variabile și lucruri care trebuie precizate și clarificate. Asemănarea făcută nu prea are un temei științific. E o declarație. E puțin complicat să facem o asemănare între ceea ce reprezintă materialul fitil pentru o bombă și combustibilul nuclear. Sunt două lucruri total diferite. Acum, prin prisma faptului că este război și o centrală nucleară nu este proiectată să funcționeze într-o zonă de război, este un pericol.(...) Pe scenariile analizate pe baza literaturii de specialitate, consecințele radiologice care ar putea conta conduc la raze de 300 km în jurul amplasamentelor nucleare”, a declarat Petre Min în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Militarii ucraineni și ruși, la aceeași masă. Cum unesc ONU și Turcia țările aflate în război? | EXCLUSIV

Cauza Ucrainei, susținută de 45 de țări la Curtea Internațională de Justiție. Cum va muta Kremlinul: „Rusia încearcă să dezmembreze ordinea mondială” | EXCLUSIV

Închide Rusia conducta de gaz? Europa tremură în privința Nord Stream 1: „Gradul de susținere a populației pentru conflictul ăsta scade” | EXCLUSIV

Horoscop 6 Octombrie 2022. O zi a deciziilor și a schimbărilor

Se întâmplă chiar acum lângă România! NATO a luat decizia

Beni nu a fost prezent la nunta Getuței Sterp. Mama Geta a clarificat situația în timpul petrecerii

Oana Roman, încă un scandal. E vorba de acuzații penale

Reghecampf, situație din ce în ce mai dificilă – Antrenorul este la un pas să își piardă slujba, din nou

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies