Ce nu ai voie să faci în interiorul secțiilor de votare. Care sunt regulile Alegerilor Locale 2020

Alegerile locale 2020 reprezintă o premieră pentru români, ele desfășurându-se conform regulilor stricte din pandemie.

alegerile locale
Autor: Ana Maria Petre

In articol:

 

Cetățenii care merg la vot duminică, 27 septembrie știu deja că vor trebui să respecte regulilele de distanțare și că vor purta mască de la intrarea în clădire.

Și asta pentru că regulile alegerilor locale 2020 sunt mai multe decât până acum.

Care sunt regulile COVID în secțiile de votare

Regulile COVID în secțiile de votare sunt clare. Astfel, într-o secție de votare nu au voie să se afle decât maximum 5 alegători în același timp pentru a se respecta distanțarea socială. ”Președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15. Accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane”, se arată în Hotărârea de Guvern privind modul în care se desfășoară alegerile locale din 27 septembrie.

Alegătorii vor intra în secția de votare cu masca peste nas și gură, vor trebui să se dezinfecteze pe mâini la intrare cât și la ieșire.

În plus, președinții secțiilor de votare ar trebui să facă două circuite separate, unul de intrare, altul de ieșire.

Citeste si: Loredanei Chivu i-au „putrezit” fesele! Imagini șocante cu posteriorul siliconat al blondei- bzi.ro

buletin alegeri locale
La alegerile locale 2020, reprezentantii sectiilor de votare nu vor atinge buletinele alegătorilor

Pentru a se evita cât mai mult atingerea obiectelor de mai multe persoane, fiecare alegător își va poziționa singur buletinul în suportul terminalului informatic astfel încât reprezentantul secției de vot să nu fie nevoit să atingă actul decât în situații speciale în care această operațiune nu este reușită.

Apoi, alegătorul va trebui să-și dea masca la o parte pentru a i se vedea întreaga față pentru a fi identificat. Atenție, în afara acelui moment, nu ai voie să stai în secția de votare fără mască!

Ce nu ai voie să faci în secțiile de votare și ce riști dacă încalci regulile

Alegătorul trebuie să intre singur în cabina de votare. Aceasta regulă este prevăzută în legislație și se aplica și înainte de pandemie și are legătură cu secretul votului.

Există însă excepții în situația în care un alegător nu poate vota singur din motive temeinice, acesta poate avea un însoțitor.

În interiorul secției de votare nu se fac poze și nici nu se filmează. Regula se aplică și în cabina de votare în ceea ce privește fotografierea buletinului de vot. Cei care sunt prinși riscă o amendă de până la 500 de lei.

De asemenea, în ziua alegerilor și cu atât mai mult în secțiile de votare nu se face campanie electorală. Regula se aplică și alegătorilor, care nu au voie să împrăștie fluturașe sau alte obiecte de propaganda în secțiile de votare.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Virgil Musta, noi declarații despre respectarea regulilor la secția de votare! Cum vom vota fără să ne infectăm cu COVID-19?

Cum a ajuns Claudiu Bleonț să împrumute un prieten cu 600.000 de lei! Vezi si cât a câștigat anul trecut ca actor

Un candidat la Primăria Capitalei se îmbogățește cu 4.000 lei pe zi! WOWbiz.ro vă arată câți bani au făcut în ultimul an cei care vor să conducă Bucureștiul

Horoscop Zilnic Vineri 23 Aprilie 2021: Ziua aceasta vine cu energie pozitivă, realizări și bucurii

Cine i-ar putea lua locul lui Iohannis?! Dezvăluirea serii în politică! Este surpriză totală

S-a aflat adevărul! Cu cine a fost căsătorită Denise Rifai? Vedeta OBLIGATĂ să recunoască

EXCLUSIV EVZ. Clotilde Armand şi-a măturat curtea palatului de 4 milioane de euro, din Bucureşti. Filmare de colecţie VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies