Ce sărbătorim pe 1 Martie! Legenda Mărțișorului

Ce sărbătorim pe 1 Martie! Care este semnificația mărțișorului care se dăruiește pe 1 martie.

Ce se sărbătorește pe 1 Martie! Legenda Mărțișorului
Ce se sărbătorește pe 1 Martie! Legenda Mărțișorului[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Ce sărbătorim pe 1 Martie! Legenda Mărțișorului și semnificația șnurului împletit în culorile alb și roșu, care se dăruiește o dată cu venirea primăverii.

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate.

Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Ce sărbătorim pe 1 Martie!

1 Martie este o zi specială în România. La data de 1 martie începe primăvara calendaristică, prilej deosebit în care domnii le oferă mărțișoare doamnelor și domnișoarelor. 

Pe 1 martie se sărbătorește venirea primăverii, reînoirea, dar și revenirea la viață a naturii. Mărțișorul se oferă din vremuri străvechi, fiind un simbol al primăverii.

Citeste si: De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie. În unele regiuni ale țării, băieții sunt cei care primesc mărțișoare de la fete

Ce se sărbătorește pe 1 Martie! Legenda Mărțișorului
Ce se sărbătorește pe 1 Martie! Legenda Mărțișorului[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: O batrana, in ultimele clipe ale vietii, i-a spus preotului: „La inmormantare, vreau sa mi se puna in mana o lingurita!” Parintele a amutit cand a aflat motivul- bzi.ro

Legenda Mărțișorului

Tradiția spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume   Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit într-o zi de o tânără frumoasă și s-a căsătorit cu ea, fără acordul mamei sale.

Baba Dochia s-a răzbunat pe nora ei și a trimis-o într-o zi de iarnă rece să spele un ghem de lână neagră, zicându-i:   „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb şi curat!”.

Nora s-a dus la pârâu și încearca de ore bune să albească ghemul, dar nu reușea. La un moment dat au început să îi sângereze degetele de la frig, dar nu putea să se întoarcă acasă până nu albea ghemul. Lui Iisus Hristos i s-a făcut milă de fată și i-a dat o floare roșie cu care să spele lâna. Astfel, fata a reușit să albească lâna. Fericită aceasta a plecat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten, fata l-a numit   Mărţişor   pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

Ce se sărbătorește pe 1 Martie! Legenda Mărțișorului
Ce se sărbătorește pe 1 Martie! Legenda Mărțișorului[Sursa foto: PixaBay]

Auzind acestea, Baba Dochia a plecat cu turma de oi pe munte, fiind convinsă că a venit primăvara, căci altfel fata nu avea de unde să aibă floarea. Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Însă vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum. Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

Citeste si: 1 martie 2021- Mituri despre Mărțișor, legende vechi și actuale

Ce se sărbătorește pe 1 Martie! Legenda Mărțișorului
Ce se sărbătorește pe 1 Martie! Legenda Mărțișorului[Sursa foto: PixaBay]

Semnificația șnurului împletit în culorile alb și roșu 

Mărțișorul format dintr-un obiect mic și un șnur împletit cu ață alb-roșie, se oferă pe 1 martie, fiind un vestitor al primăverii, dar și un simbol al renașterii naturii.

Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii, potrivit Hotnews.

Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni în zona Balcanilor la Aromâni și Megleno-Români, precum și la Bulgari care o numesc Martenița.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie. În unele zone ale țării, băieții primesc mărțișoare de la fete

Ce reprezintă Mărțișorul, semnificația și originea șnurului împletit cu ață alb-roșie

1 martie 2021. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și actuale

Horoscop Zilnic Joi 5 August 2021: nativul TAUR se va îmbogăți, în timp ce SCORPIONUL se va trezi cu o surpriză

Marele secret al lui Denise Rifai! Puţină lume ştia. Vedeta a făcut dezvăluiri complete

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Revoluție în România! Ia banii, cetățene, zice Cîțu! Nu mai e nevoie de muncă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies