WowNews logo WOWnews
Stories
Surse de carbohidrați

Surse de carbohidrați

Utile

Ce sunt carbohidrații și de ce e bine să îi reducem din dieta noastră zilnică

Carbohidrații reprezintă o sursă importantă de energie, însă trebuie să fim atenți la recomandările specialiștilor. La ce ar trebui să fim atenți atunci când alegem să consumăm carbohidrați?

Consumul de carbohidrați este un subiect destul de controversat în ceea ce privește nutriția. Specialiștii recomandă consumul de carbohidrați doar din surse sănătoase. Alături de proteine și grăsimi, reprezintă unul dintre cei trei nutrienți principali care se regăsesc în băuturi și mâncare.

Ce sunt carbohidrații și care este rolul lor în alimentație

Carbohidrații reprezintă sursa de energie favorită pentru organismul nostru și se găsesc în foarte multe alimente precum ciocolata, biscuiții, fructele sau cerealele.

Un gram de carbohidrați oferă organismului, la fel cum se întâmplă și în cazul proteinelor, 4 kcal.

Citeste si: Schimbare după schimbare pentru Gabriela Cristea! Dacă în urmă cu 9 luni părăsea postul de prezentatoare TV, se pare că recent a renunțat și la afacerea sa și s-a reorientat- kfetele.ro

Alimentele bogate în carbohidrați sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Carbohidrații sunt cei care oferă organismului glucoză, aceasta fiind transformată în energie pentru susținerea funcțiilor corpului, dar și a activității fizice.

Totuși, calitatea carbohidraților este extrem de importantă, întrucât pot chiar dăuna grav organismului.

Există, de asemenea, 3 tipuri de carbohidrați, tocmai de aceea este important să distingem care dintre aceștia sunt surse benefice pentru corp și pe care ar trebui să îi tăiem de pe lista alimentelor din dieta noastră.

  • zaharuri: carbohidrați simpli;
  • amidon: carbohidrați complecși;
  • fibra: carbohidrat complex

Citește și: Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului

Surse de carbohidrați

Surse de carbohidrați

[Sursa foto: PixaBay]

De ce trebuie să consumăm carbohidrații cu moderație

Dacă îți dorești să ai un corp ca tras prin inel și să arăți întotdeauna impecabil, trebuie să ai mare grijă la carbohidrați, întrucât sunt factorul decisiv în obținerea siluetei mult râvnite, dar și în definirea masei musculare și nu în ultimul rând, al sănătății.

Carbohidrații sau glucidele sunt de două feluri: buni la gust sau buni la sănătate sau mai precis, c arbohidrați simpli și carbohidrați complecși.

Ce înseamnă asta?! Atunci când noi consumăm carbohidrați, pancreasul trebuie să producă un hormon numit insulină. Acesta descompune carbohidrații în glucoză, iar mai apoi intră în sânge. Viteza cu care pancreasul răspunde la ingestia unui anumit aliment se numește indice glicemic.

Consumați în exces, carbohidrații pot fi chiar inamicii organismului nostru. Astfel încât este important să ne alegem doar surse sănătoase de energie, atât pentru silueta noastră, cât și pentru sănătate.

Citeste si: Veronica și Ahmed primesc primul lor date! Concurenții au IZBUCNIT când Andreea Mantea le-a spus unde merg- kanald.ro

Citeste si: Momentul când Adrian Minune și Loredana Groza se săruta pasional. Au curs comentariile după video-ul viral: „La nunta asta și-au făcut toți de cap. Nevasta lui oare ce a zis?”- radioimpuls.ro

Citește și: Leguma care concurează cu prăjiturile la numărul de calorii. Românii aleg să o consume cel mai des în post, fără să știe cât de mult îngrașă

Surse de carbohidrați

Surse de carbohidrați

[Sursa foto: PixaBay]

Ce efecte nocive poate produce consumul în exces de carbohidrați

Carbohidrații simpli, precum zahărul, fructoza, glucoza, zaharoza, maltoza, reprezintă gama cea mai largă de alimente pe care la regăsim pe rafturile magazinelor. Aici includem dulciuri, chipsuri, biscuiți, sucuri, dar chiar și fructele confiate sau diverse compoturi de fructe.

Lista este lungă însă trebuie să ținem cont de faptul că acestea provoacă un răspuns insulinic foarte puternic și rapid datorită indicelui glicemic ridicat.

Acest răspuns din partea pancreasului blochează arderea grăsimilor, iar în schimb favorizează depunerea lor. De asemenea, acest lucru variază de la o persoană la alta, în funcție de metabolism. De asemenea, carbohidrații simpli, datorită absorbției rapide în organism au tendința de a îți induce o stare de energie pe termen scurt, care mai apoi se va transforma în oboseală.