O placinta savuroasa si traditional romaneasca cu branza, ca la mama acasa, care nu este dificil de pregatit. Rezultatul este incantator, iar aceasta placinta este in mod sigur pe gustul tuturor.
Ingrediente:
Aluat
300 de grame de faina 000
200- 250 ml de apa- in functie de calitatea fainii
cateva picaturi de otet
o lingurita rasa de sare
aproximativ 80 de grame de
untura de porc la temperatura camerei
Umplutura
400 de grame de telemea
gris cu lapte (neindulcit) din 250 ml. de lapte si atata gris cat sa se ingroase la consistenta unei mamaligi potrivite
2 oua
1 legatura de marar
1 ou batut pentru finisat
Preparare:
Se pune laptele la fiert, cand fierbe se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana are consistenta unei mamaligi.
Se trage deoparte si se lasa sa se raceasca. Intr-un castron se amesteca omogen grisul cu lapte abia caldut, branza, ouale si mararul tocat si se lasa deoparte. Din faina, sare, otet si apa calduta se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios.
Apa se va adauga cate putin, atat cat este nevoie pentru o consistenta ideala a aluatului- nici tare, nici moale.
Aluatul se infoliaza si se lasa la odihna 30 de minute, apoi se imparte in 10 bile cat mai egale.
Se ia o bila de aluat si se aplatizeaza cu sucitorul, obtinand un cerc de aproximativ 20 de cm. diametru.
Se unge suprafata cercului cu untura- nu e cazul sa ne zgarcim, aluatul oricum va contine mult mai putina grasime decat un foietaj normal, din aluat frantuzesc, in schimb va fi foarte fraged si savuros iar gustul unturii nu se va regasi in preparatul final. Se acopera "turnul" de aluat cu o folie si se lasa la odihna 15-20 de minute. Continuarea pe
stirilekanald.ro.