Cercetătorii au răspunsul. De ce pandemia de COVID-19 lovește omenirea mai tare decât gripa porcină!

Isteria provocată de pandemia de coronavirus este una nemaiîntâlnită, spun specialiștii. Aceștia compară situația din prezent cu altele asemănătoare care au avut loc de-a lungul anilor. Un exemplu ar fi pandemia de gripă porcină din 2009.

Distribuie pe:

Autor: O.N.

Cercetătorii au răspunsul. De ce pandemia de COVID-19 lovește omenirea mai tare decât gripa porcină!
Cercetătorii au răspunsul. De ce pandemia de COVID-19 lovește omenirea mai tare decât gripa porcină!

COVID-19, prima pandemie din era social-media

Potrivit cercetătorilor, această pandemie de COVID-19 are efecte devastatoare asupra psihicului oamenilor din întreaga lume, iar aceste efecte sunt mai accentuate decât erau în trecut, când pandemiile făceau milioane de victime la nivel mondial.


In articol:

Explicația experților este una simplă: este prima pandemie din era social media. Trăim într-o perioadă în care materialele referitoare la această boală s-au răspândit în mediul online sau la televizor mult mai repede decât virusul în sine.

„Este prima pandemie din era social media. O mulţime de materiale de dezinformare cu privire la boală s-au răspândit mai repede decât virusul", spune un expert. Cu toate acestea, plusul adus de tehnologie în ultimii 10 ani ar putea avea ca efect pozitiv o viteză în plus cu care se poate produce cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor.

Citeste si: Andy de la Puterea dragostei a renunțat la Andreea Oprică pentru Ramona?! Dezvăluiri bombă despre cel mai nou cuplu din emisiune

Citeste si: Gestul emoționant al unei bătrâne de 93 de ani din Spania. Bolnavă de Parkinson, femeia croiește zeci de măști pentru medici

Citeste si: Un politician USR, suspect de coronavirus, a murit: „I-au spus să se trateze acasă, că e o simplă răceală”

Citeste si: Cu ce bărbat a fost surprinsă Bianca de la Puterea dragostei, după ce s-a despărțit de Livian - evz.ro

Au trecut trei luni de când a fost raportat primul caz de COVID-19 la Wuhan, în China, iar la o primă vedere cifrele îmbolnăvirilor și ale deceselor ar putea să sperie. Totuși, puse într-un context general, aceste cifre nu mai sunt chiar atât de înspăimântătoare.

Concret, numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 este 1.085.908, iar cel al deceselor este 58.064, la nivel mondial. Dacă ar fi să facem o comparație cu precedenta pandemie, cea a virusului H1N1, cunoscută ca gripa porcină din 2009-2010, putem observa că situația a fost devastatoare, cu toate că rata mortalității a fost mai mică.

Gripa porcină: între 700 de milioane și 1,4 miliarde de infectări

Din ianuarie 2009 până în august 2010, se estimează că au fost infectate între 700 de milioane şi 1,4 miliarde de persoane, iar numărul deceselor este estimat între 284.000 şi 575.000.

Dacă ne uităm la SUA, în prezent, au peste 260.000 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, dar comparand cu situația din timpul gripei porcine, între aprilie 2009 şi aprilie 2010 au fost infectaţi în jur de 60 de milioane de americani, dintre care peste 270.000 au fost spitalizaţi. Atunci, numărul victimelor în Statele Unite a fost de 12.469.

Potrivit cercetătorilor, pandemia din prezent a creat haos în rândul populației din cauza diseminării informațiilor. Totodată, aceștia susțin că între 2009-2010 panica nu a fost atât de mare deoarece diseminarea informațiilor a fost făcută într-o manieră relativ ordonată, iar asta pentru că mediile sociale nu erau încă atât de puternice cum sunt în prezent.

În cazul COVID-19, testele de diagnosticare sunt marea problemă

În momentul în care gripa porcină s-a manifestat pentru prima dată, în anul 2009, violenţa sa a fost aproape la fel de mortală precum în cazul Covid-19. Cu toate astea, pentru că opinia publică nu a intrat în panică, nu a fost vorba de exaltări sau măsuri extreme pe toată durata manifestării sale.

Un alt motiv pentru care pandemia din prezent este mai înfricoșătoare este lipsa echipamentelor medicale și a testelor de diagnosticare.

Este de menționat faptul că, în patru săptămâni de la depistarea H1N1, în 2009, Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor (CDC) a început să elibereze materiale medicale care ar putea preveni și trata gripa, iar majoritatea statelor din SUA aveau laboratoare capabile să diagnostice H1N1. În cazul COVID-19, tocmai testele de diagnosticare reprezintă problema majoră, informează România Tv.

 

Urmatorul articol
Citește și:

Medicul Virgil Musta, despre COVID-19 și tratamentul bolii care face ravagii! Doctorul din Timișoara răspunde și la întrebarea ”De ce mor oamenii din cauza noului coronavirus?”

Ministrul de Interne: Se instituie carantină pentru localitatea Ţăndărei

Bea în fiecare dimineață un pahar cu apă cu un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu! Efectele miraculoase pe care le vei simți

Tocanita de vinete cu masline. Reteta de post

Lidia Buble, scăpare uriașă! A arătat tuturor ce vede doar Răzvan Simion, acasă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies