Cine sunt pensionarii care scapă de taxe de la 1 ianuarie 2023. Anunțul făcut de Marius Budăi privind pragul de impozitare a pensiilor

Pensionarii cu venituri mai mici de 300 de lei vor fi scutiți de plata impozitului pe venit. Află tot ce trebuie să știi.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Ce pensionari sunt scutiți de la plata unor impozite. O nouă propunere legislativă a anunțat că unii pensionari cu venituri mai mici de 3000 de lei vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar, după ce vor fi scutiți de plata unor impozite.

Citește despre ce este vorba.

Ce pensionari sunt scutiți de la plata unor impozite

Noul proiect de lege propune modificarea Codului fiscal și scutirea pensiilor mai mici de 3000 de lei de la plata impozitului. Propunerea trebuie să fie votat de către Parlament, promulgat de către Președintele României, iar apoi publicat în Monitorul Oficiali. Autoritățile spun că implementarea ar putea veni de la 1 ianuarie 2023.

În momentul de față, venitul impozabil din pensii se stabilește prin deducerea venitului din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2000 de lei și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată. Conform noii propuneri de modificare a legii, venitul impozabil lunar din pensii s-ar deduce din suma de 3000 de lei, nu din 2000, ca în prezent.

Citeste si: Oana Roman, primele declarații după ce s-a aflat că nu a fost invitată la botezul copilului lui Pepe- kfetele.ro

Citeste si: Scene de filme "cu proști" în Satu Mare! Un tânăr de 33 de ani s-a întors ieri mai devreme de la muncă și a auzit zgomote ciudate în apartament- bzi.ro

Citeste si: Pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, scutite de la impozitul pe venit. Ce presupune mai exact propunerea legislativă

"În ultimii 5 ani, nu au mai intervenit ajustări asupra acestui plafon, care stabilește venitul impozabil lunar din pensii, deși inflația anuală a variat între 3% și peste 14%. Mai mult decât atât, majorările succesive ale punctului de pensie operate in perioada 2017-2022 au determinat creșterea veniturilor din pensii peste plafonul de 2.000 de lei pentru mulți pensionari, majorări care, în parte, au fost sterilizate de aplicarea impozitului lunar din pensii pentru sumele care depășeau nivelul de 2.000 de lei", au declara inițiatorii proiectului de lege.

Ce a declarat ministrul Muncii despre pragul de impozitare

În cazul în care proiectul va fi votat în Parlament, și pensionarii cu venituri mari vor avea de câștigat din scutirea pensiilor mai mici de 3000 de lei de la impozitul pe venit. Mai exact, suma care scade din pensie va crește cu 1000 de lei, iar impozitul se va aplica unei sume mult mai mici decât în prezent.

„Eu o văd ca pe o propunere care vine într-o susținere și într-o deschidere de dialog pentru o impozitare progresivă. Discuția de bază și elementul de bază este impozitarea progresivă. Această scutire până la 2000 de lei tot PSD a făcut-o. Colegii noștri din coaliție, de la PNL au fost când noi am încercat să punem pe masa discuției, pe masa dialogului în coaliție, o discuție despre o posibilă impozitare progresivă în România, au sărit în sus, că nu. Acum vin dumnealor cu o propunere ca acesta”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Citeste si: Venitul minim de incluziune. Cum se acordă acest ajutor și ce acte ai nevoie

Conform Codului fiscal, impozitul pe venit reprezintă 10% din pensiile cuprinse între 2000 și 3000 de lei.


sursă: gandul.romanager.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce pensie ireal de mică are Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din România?! Este singura ei sursă de venit și a fiicei sale!

Marea Britanie angajează 275.000 de străini în perioada următoare. Care sunt domeniile căutate

Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Numerele extrase duminică, 27 noiembrie 2022

6 zodii se bucură de un bun context astral și rezolvă treburi dificile sau scapă de probleme

Răsturnare de situație pentru Simona Halep! S-au întâlnit de urgență. E momentul salvator

“Am legat-o de mașină să nu o mai tragă alții.” Culiță Sterp, mesaj pentru internautul care l-a ajutat după accidentul rutier

Anunțul așteptat de toată planeta, făcut la București. Cum se va termina războiul

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies