
In articol:
Deși este de origine orientală, ciorba de burtă este una dintre preferatele românilor, mai ales atunci când sărbătorile de iarnă se apropie. Rețeta lui Horia Vârlan are la bază câteva secrete. Ciorba de burtă este extrem de ușor de gătit și are un gust desăvârșit.
Înainte de prepararea ciorbei de burtă, trebuie să avem grijă ca burta să fie foarte bine curățată și spălată în mai multe ape. Ulterior, carnea trebuie foarte bine limpezită și pusă la fiert timp de 3 ore.
Ciorbă de burtă. Rețeta Horia Vârlan pentru sărbătorile de iarnă
Ingrediente: un kilogram burtă de vită prefiartă, un os de vită, doi morcovi, o gulie, două rădăcini de pătrunjel, un fir de țelină, o lingură de piper, patru foi de dafin, un ardei roșu, un ardei iute, 400 g de smântână, opt căței de usturoi, patru linguri de sare, două linguri de ulei și șapte linguri de oțet pentru spălat burta.
Ciorba de burta. Reteta Horia Varlan[Sursa foto: PixaBay]
Mod de pregătire: Burta se taie în bucăți mai mici și se spală în cinci ape, în fiecare apă se adaugă câte o lingură de oțet. După care se pune la scurs și mai apoi se freacă bine cu sare. Burta se trece sub un jet de apă după ce a fost frecată cu sare și mai apoi se pune într-un bol cu apă rece și oțet în care lasă minim o oră.
Citeste si: Reteta originala de toba de casa. Preparatul tradițional de Crăciun
În oala de ciorbă se pun la fiert 4 litri de apă în care se adaugă legumele tăiate în bucăți, foile de dafin, piperul și osul de vită. Se lasă la fiert cca o oră și se ridică spuma, ori de câte ori este nevoie.
Peste supa obținută se adaugă burta scursă bine și ardeiul iute tocat rondele și se lasă la foc mediu 40 de minute, apoi se dă la foc mic, pentru ca ciorba să nu mai clocotească.
Citeste si: Sarmale de Crăciun 2020. Trei rețete din zone diferite ale țării! Alege preparatul ideal pentru familia ta
Într-un bol se toarnă smântâna și se dizolvă cu cinci polonice de ciorbă fierbinte. Apoi, amestecul se toarnă în oala cu ciorbă, încet și amestecând continuu pentru ca smântâna să nu se brânzească în ciorbă.
Cățeii de usturoi de strivesc și se toarnă un polonic de ciorbă peste ei. Mujdeiul obținut se toarnă în oala cu ciorbă și se mai lasă la fiert cinci minute, la foc mic.