Ciorbă de potroace. Rețetă tradițională românească

Ciorbă de potroace este o rețetă tradițională românească, fiind considerată una dintre cele mai tipice rețete de la noi. Ingredientele diferă de la o regiune la alta.

Distribuie pe:

Ciorbă de potroace. Rețetă tradițională românească


In articol:

Acrirea se bazează la această supă mereu pe zeamă de varză.

Ciorbă de potroace - Ingrediente

- 2,5 litri de apă sau supă de carne de pasăre
- 500 ml zeamă de varză
- 1 kg măruntaie de pasăre (aripi, picioare, gât, pipotă etc.)
- zarzavat de supă (2 cepe, 1morcov, ¼ de țelină, ½ păstârnac, ¼ de praz)
- 1 ardei roșu
- 2 roșii
- 4 linguri cu orez
- verdeață (leuștean, mărar, pătrunjel)
- ulei sau seu de porc
- smântână sau iaurt
- sare și piper negru
- opțional 2 gălbenușuri de ou.

Ciorbă de potroace - Mod de preparare

Fierbem măruntaiele tăiate în bucăți potrivite în apă ușor sărată sau bulion, adăugând zarzavatul tăiat felii precum si orezul ales și spălat, cu 15 minute înainte de sfârșit.

Cepele se prăjesc în altă oală, ardeiul (și roșiile), tăiate fin, cu o lingură de ulei sau untura de porc, apoi se adaugă supa cu toate ingredientele și se potrivește cu zeamă de varză, sare și piper negru. Ciorba dă un clocot, anexând verdețurile.

Citeste si: Hrișca, alimentul care te ajută să slăbești 10 kilograme. Dieta cu hrișcă

Citeste si: Scovergi ca la bunica. Rețeta mai puțin cunoscută pentru un desert românesc delicios

Citeste si: Ciorbă rădăuțeană. Cum se prepară și cine a gătit-o prima dată

Într-un castron se bate smântâna (sau iaurtul) cu gălbenușurile de ou și două linguri de apă rece, apoi diluăm rezultatul cu un polonic de ciorbă fierbinte și după aceea se răstoarnă în oală. În cazul în care nu doriți să folosiți ouă, ciorba se decorează cu smântâna înaintea servitului.

Când vorbim de ciorba de potroace, borșul este înlocuit de zeamă de varză. Ciorba de potroace nu există fără zeamă de varză.

Ciorbă de potroace. Rețetă tradițională românească

Ciorba - de unde provine

Ciorba reprezintă în bucătăria tradițională românească unul dintre felurile principale de mâncare care se servesc la dejun (rareori la cină) la începutul mesei, după gustare.

Ciorba este un preparat lichid din legume, verdețuri respectiv legume și carne sau pește, obținut prin fierberea bucăților de carne, tăiate la dimensiuni mici, cu diferite legume, dregerea cu diverse ingrediente: ou, smântână, iaurt, rântașuri obținute prin rumenirea făinii din diverse cereale și după preferință acrirea cu oțet alimentar, borș, suc de lămâie sau sare de lămâie, suc de roșii, corcodușe, zarzăre ori zeamă de varză, potrivit wikipedia.org.

Pentru ciorbele de post se fierb legumele fără carne și se acresc. Ca verdeață, la ciorbe se folosește pătrunjelul cu excepția ciorbelor ardelenești la care specific zonei este tarhonul, iar la ciorba de burtă nu se adaugă verdeață.

Ciorba de burtă se acrește cu oțet alimentar. Ciorba de potroace se acrește cu moare de varză. Ciorba à la grecque se acrește cu lămâie.

Denumire de "ciorbă"

În turcește bine-cunoscuta fiertură poartă numele de çorba, cuvânt provenit din arabul šorba (šarâb). Ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiartă, mai întâi, în ceaunele și cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman.

În Moldova, ciorba se acrește de obicei cu borș obținut din fermentarea tărâțelor și se numește la fel, borș.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate