kanald.ro
Caltaboșul și alte preparate din porc nu lipsesc de pe masa tradițională de sărbătoare a românului.
Vezi cum se prepară caltaboșul de casă și de ce ingrediente ai nevoie, ca să obții un preparat plin de savoare și gust.
Rețetă de caltaboș de casă cu orez și ceapă
Caltaboșul, toba și lebarul nu lipsesc de pe masa de Crăciun a românului. Aceste preparate tradiționale sunt pe gustul tuturor, mai ales cele făcute în casă.
Ca să prepari un caltaboș tradițional românesc, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Ingrediente pentru intestine (mațe)
- intestinul gros;
- 2-3 cepe;
- 50 ml de oțet;
- 100 g de mălai;
- 50 g de sare grunjoasă.
Ingrediente pentru compoziția caltaboșului
- 1 kg de carne de porc;
- 200 g de orez;
- 2-3 cepe mari;
- 100 ml de ulei;
- sare și piper, după gust.
Ingrediente pentru fiert
- 4-5 foi de dafin;
- 1 linguriță de piper boabe;
- 1 linguriță de ienibahar.
Citește și: Cum se prepară cârnații de casă. Rețeta pas cu pas
Mod de preparare a caltaboșului
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să speli intestinele cu apă călduță până când sunt complet curate. Apoi pune intestinele într-un castron larg și adaugă peste ele 50 ml de oțet și 2-3 cepe tăiate în patru, după care completează cu apă rece și se lasă peste noapte, ca să se elimine mirosul.
Următoarea etapă constă în pregătirea umpluturii pentru caltaboș de casă. Umplutura este aproape similară cu aceea a sarmalelor, cu mici diferențe. Exact ca și în cazul sarmalelor, vei avea două opțiuni: fie călești ceapa în ulei, fie o adaugi crudă în compoziția pentru caltaboș. Dacă alegi să o adaugi crudă, pur și simplu, o vei amesteca cu restul ingredientelor.
Citește și: Crăciun 2024: Cât costă un kilogram de carne de porc, înaintea sărbătorilor de iarnă
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro
Dacă optezi pentru călirea cepei, vei proceda astfel: pune ceapa tocată mărunt și orezul într-o tigaie, în ulei încins, și amestecă până când ceapa devine translucidă. Toacă apoi și carnea și adaug-o în compoziția de caltaboș. Asezonează totul cu sare și piper, după gust.
Scoate apoi intestinul gros din apă, scurge-l bine și umple-l cu amestecul de carne. Ai grijă să nu îndeși foarte tare compoziția, fiindcă orezul se va mai umfla în timpul fierberii. După ce ai umplut intestinul, leagă-l bine la capete, pentru ca umplutura să rămână în interior.
Caltaboșul astfel obținut se va pune pe foc mic, adăugând în apa în care fierbe boabele de piper, foile de dafin și ienibaharul. Fierbe caltaboșul pentru aproximativ o oră și jumătate sau două ore. Caltaboșul de casă este gata atunci când carnea a fiert suficient.
După ce a fiert, scoate-l și lasă-l deoparte să se scurgă și să se răcorească.