WowNews logo WOWnews
Stories

Diverse

Crăciun 2024. Rețetă de caltaboș de casă cu orez și ceapă

Caltaboșul și alte preparate din porc nu lipsesc de pe masa tradițională de sărbătoare a românului.

Vezi cum se prepară caltaboșul de casă și de ce ingrediente ai nevoie, ca să obții un preparat plin de savoare și gust.

Rețetă de caltaboș de casă cu orez și ceapă

Caltaboșul, toba și lebarul nu lipsesc de pe masa de Crăciun a românului. Aceste preparate tradiționale sunt pe gustul tuturor, mai ales cele făcute în casă.

Citeste si: Carmen Harra, despre finalul de an pentru Nicușor Dan. Ce spune data de naștere a președintelui: “Intră într-un an care nu îl ajută deloc, foarte dificil pentru el.” - kfetele.ro

Ca să prepari un caltaboș tradițional românesc, ai nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente pentru intestine (mațe)

  • intestinul gros;
  • 2-3 cepe;
  • 50 ml de oțet;
  • 100 g de mălai;
  • 50 g de sare grunjoasă.

Ingrediente pentru compoziția caltaboșului

Ingrediente pentru fiert

  • 4-5 foi de dafin;
  • 1 linguriță de piper boabe;
  • 1 linguriță de ienibahar.

Citește și: Cum se prepară cârnații de casă. Rețeta pas cu pas

Mod de preparare a caltaboșului

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să speli intestinele cu apă călduță până când sunt complet curate. Apoi pune intestinele într-un castron larg și adaugă peste ele 50 ml de oțet și 2-3 cepe tăiate în patru, după care completează cu apă rece și se lasă peste noapte, ca să se elimine mirosul.

Următoarea etapă constă în pregătirea umpluturii pentru caltaboș de casă. Umplutura este aproape similară cu aceea a sarmalelor, cu mici diferențe. Exact ca și în cazul sarmalelor, vei avea două opțiuni: fie călești ceapa în ulei, fie o adaugi crudă în compoziția pentru caltaboș. Dacă alegi să o adaugi crudă, pur și simplu, o vei amesteca cu restul ingredientelor.

Citește și: Crăciun 2024: Cât costă un kilogram de carne de porc, înaintea sărbătorilor de iarnă

Citeste si: Replica lui Cătălin Cazacu după acuzațiile aduse de Ramona Olaru. De ce i-a cerut inelul înapoi vedetei și dacă și-a jignit fosta parteneră: “Consider că nu are ce să caute la tine.” - kfetele.ro

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro

Citeste si: Igor Cuciuc se prăbușește sub povara pierderii fiicei sale, Andreea Cuciuc: "Încă te așteptăm, încă îți auzim pașii prin casă și...". CE A FĂCUT interpretul în urmă cu câteva momente zdrobește inimile

Dacă optezi pentru călirea cepei, vei proceda astfel: pune ceapa tocată mărunt și orezul într-o tigaie, în ulei încins, și amestecă până când ceapa devine translucidă. Toacă apoi și carnea și adaug-o în compoziția de caltaboș. Asezonează totul cu sare și piper, după gust.

Scoate apoi intestinul gros din apă, scurge-l bine și umple-l cu amestecul de carne. Ai grijă să nu îndeși foarte tare compoziția, fiindcă orezul se va mai umfla în timpul fierberii. După ce ai umplut intestinul, leagă-l bine la capete, pentru ca umplutura să rămână în interior.

Caltaboșul astfel obținut se va pune pe foc mic, adăugând în apa în care fierbe boabele de piper, foile de dafin și ienibaharul. Fierbe caltaboșul pentru aproximativ o oră și jumătate sau două ore. Caltaboșul de casă este gata atunci când carnea a fiert suficient.

După ce a fiert, scoate-l și lasă-l deoparte să se scurgă și să se răcorească.