Cum a evoluat prețul benzinei și motorinei în ultimii 5 ani. Anul acesta au atins un maxim istoric

Carburantul a atins recent cel mai mare preț în ultimii ani. Cum a evoluat acesta pe parcursul anilor.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Consumatorii români au parte de o creştere susţinută a creşterilor de preţ la carburanţi, iar motorina, carburantul cel mai consumat la noi, depăşeşte deja pragul de 7 lei/litru. Carburanţii s-au scumpit în toată Europa însă.

Cum a evoluat prețul carburanților în ultimii 5 ani

2017. La data de 3 iulie 2017, preţul mediu la benzină era de 4,52 lei pe litru, iar la motorină de 4,43 lei pe litru. La sfârșitul anului, preţul mediu de la benzinăriile din România era de 5,16 lei pe litru, iar la motorină de 5,27 lei pe litru, potrivit datelor seviciului de monitorizare a pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană. Aşadar, un plin de motorină, de 50 de litri, era mai scump acum cu 42 de lei decât cu șase luni în urmă.

Pretul motorinei in ultimii 5 ani

Prețul benzinei și motorinei în ultimii 5 ani

[Sursa foto: PixaBay]

2018. Preţul carburanţilor crescuse cu 10% mai mult decât în 2017. Un litru de benzină costa în septembrie 2018 5,81 de lei, cu 12,6%. În cazul motorinei, avansul a fost ceva mai redus, de 11,7 procente, iar preţul ajunsese la 5,89 lei pe litru.

În același an, prețul carburantului era mai ieftin în nouă state: Luxemburg, Austria, Spania, Polonia, Malta, Lituania, Letonia, Cehia, Bulgaria.

2019. Preţul mediu al benzinei standard era, în România, la data de 6 mai 2019, 5,81 lei/litrul, iar cel al motorinei standard de 5,95 lei/litrul, conform datelor la timpul respectiv. La începutul anului, benzina costa, în medie, 4,97 lei/litrul, iar motorina 5,31 lei litrul.

Prețurile finale de la pompă au crescut în România mai mult decât în Europa, creşterea fiind mai accentuată la benzină. În lei, scumpirea a fost mai mare din cauza devalorizării leului, costul şi preţul produselor energetice fiind exprimat în valută.

Citeste si: EXCLUSIV! În goana după benzină, românii ar trebui să aibă grijă unde o depozitează! Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU: „Am văzut lucruri care nu sunt normale”

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

2020. Pe 1 ianuarie 2020, prețul unui litru de benzină era de 5,27 lei și cel al unui litru de motorină se vindea cu 5,45 lei. Carburanții nu au mai avut prețuri atât de mici din vara anului 2017. Cele mai mici prețuri în principalele orașe din țară, după numărul de locuitori, erau, în aprilie 2022, următoarele: București- 4,33 lei benzina, 4,58 lei motorina, Cluj-Napoca 4,36 lei benzina și 4,60 lei motorina, Timișoara 4,34 lei benzina și 4,57 lei motorina, Iași 4,35 lei benzina și 4,54 lei motorina și Constanța 4,34 lei benzina și 4,47 lei motorina.

2021. Valoarea medie pentru România în ultimele 3 luni din anul 2021 a fost de 6,52 lei/litru. La începutul lunii martie a anului 2022, carburantul atingea o medie de 7,34 lei/litru.

Cum a evoluat prețul carburanților de la începutul anului 2022

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a explicat scumpirea carburanților prin creșterea cotațiilor la bursele internaționale. La data de 14 ianuarie 2022, românii au avut surpriza neplăcuta a unei explozii la stațiile de alimentare. Litrul de benzină standard era de 6,38 lei, iar pentru motorina standard era de 6,34 lei. Doar prețul GPL nu s-a modificat și a rămas tot 3,75 lei/litrul.

Prima cauză a scumpirii a fost creșterea accizei, operată de Ministerul de Finanţe potrivit prevederilor din Codul Fiscal, care impune ajustarea cu rata inflației. Noua acciză a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022, și a însemnat direct o creștere a prețului cu 7-8 bani/litru.

Citeste si: Reprezentanții unei benzinării din Timișoara, după ce au afișat la pompă prețul de 9,99 lei, își cer scuze. Cum au de gând să se revanșeze: „Nişte bişniţari de combustibil”

La două luni după, un zvon fals s-a răspândit repede printre șoferi, spunând că prețul carburantului va trece de 11 lei/litru. Pe 9 martie 2022, mii de șoferi au luat cu asalt stațiile de carburant și au stat la cozi ore-n şir pentru a face plinul, de teama scumpirilor.

De la începutul războiului din Ucraina, preţurile la benzină şi motorină  au crescut cu peste 10 procente. Consumatorii sunt, însă, sfătuiți să aibă grijă la știrile false, și să verifice din surse oficiale sau mass-media credibile orice zvon lansat pe Facebook sau grupurile de Whatsapp. Astfel, prețul benzinei și al motorinei se situează, în przent, la 7,5, respectiv 7,9 lei/litru, în majoritatea stațiilor de alimentare.surse: peco-online.ro, digi24.ro, observatornews.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

EXCLUSIV! Yulia și Katerina sunt surorile nedespărțite care au scăpat din Kiev înainte de asediu: „Ne-a fost teamă că nu vom mai ajunge aici!”

El este conducătorul auto care a lovit o șoferiță într-o benzinărie din Iași! Bărbatul a strâns-o de gât, apoi a dat-o cu capul de mașină

Un om de afaceri investește în boxul românesc! Ce face Sebastian Celea pentru campionul european Doruleț Țiu

4 zodii vor avea de luat decizii grele mâine. Astrele sunt alături de ei

Anunțul CUMPLIT despre Florin Busuioc. Ce s-a întâmplat cu prezentatorul PRO TV

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Cum scapi de amenda pentru parcare în București. Ce trebuie să știi

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies