Cum să nu îţi mai fie frică de naşterea naturală

După ce a stârnit o amplă dezbatere online, pe grupul său de Facebook, având ca temă naşterea naturală comparativ cu naşterea prin cezariană, Ela Crăciun vine acum în ajutorul viitoarelor mămici, explicându-le cum să scape de teama de a naşte natural.

Autor: R.L.

 

Totul a pornit de la concluzia pe care vedeta TV a avut-o în urma sondajului online, mai exact că foarte multe femei aleg cezariană din frica de durere, din comoditate, de teamă că anestezia nu va funcţiona ori chiar de teamă că organismul nu se va recupera uşor după naşterea naturală.

“Da, e absolut firesc să ai mici temeri, să te preocupe procesul în sine şi evident să vrei ca bebeluşul tău să vină pe lume în cele mai bune condiţii.

Ce încerc să vă spun este că naşterea nu este mai grea decât sarcina în sine şi că niciuna dintre ele nu sunt ca o plimbare în parc. Sunt provocări pe care majoritatea le ducem la bun sfârşit fără probleme notabile. Nu e ca şi cum aduceţi pe lume o fiinţă în fiecare zi. Iar sarcina este un proces greu care vă va transforma ca nimic altceva pe lume. Nu mai confundaţi teama de naştere cu frica de durere! Aici vorbim de un amalgam absolut nebun de emoţii, informaţie, hormoni, transformări imposibil de controlat.
Nu uitaţi că cezariana este o intervenţie ce trebuie recomandată ca plasă de siguranţă, pentru a preveni un pericol. Nu evitaţi să mergeţi la specialişti, poate chiar la psihologi care să vă ajute cu trauma în sine şi care să vă ofere oportunitatea de a vedea lucrurile puţin mai clar.

Sarcina nu înseamnă doar naştere. Nu este numai un proces greu, plin de transformări şi dureri care se încheie după aproximativ 9 luni.

Ci este modalitatea prin care aduci pe lume un copil. Copilul tău. În tot acest timp şi el munceşte cu tine, alături de tine, şi el se pregăteşte şi se face mai puternic, mai bun. Şi el adună informaţii, ca şi tine. Nu eşti singură. Niciodată nu vei mai fi. Cineva te înţelege mai bine ca oricare altul.

Ce poţi face pentru a scăpa de teama de naştere?

Identifică sursa temerilor
Din momentul în care realizezi care e cauza temerilor, vei şti cum să tai răul de la rădăcină.

E important să îţi dai seama cum a apărut această teamă în mintea ta, cum te face să te simţi, dacă are legătură cu o experienţă din trecut sau ţi-a fost indusă de cineva. Dacă simţi că temerile se transformă în anxietate, ai putea să vorbeşti cu un psiholog, care te-ar putea ajuta să îţi învingi teama, aşa cum am spus mai sus.

Informează-te cât mai mult
Citeşte cât mai multe lucruri despre momentul naşterii pentru a simţi în fiecare moment că ai situaţia sub control.

De exemplu, tehnicile de respiraţie din timpul naşterii sunt foarte importante şi te ajută să rămâi relaxată şi concentrată. Inspiră cât mai adânc în timp ce îţi ţii palmele sub buric şi îl simţi pe bebe. Pregăteşte-te încă din timpul sarcinii pentru a-ţi perfecţiona tehnica.

Fă mişcare
Fie că facem câteva exerciţii simple, mergem pe jos sau înotăm, mişcarea ajută sângele să circule şi ajută la diminuarea durerilor cauzate de creşterea burticii, întăreşte picioarele şi face travaliul să fie mai uşor.

Scapă de ruşine
În timpul naşterii e foarte important să îţi verbalizezi durerea. În felul acesta, sunetele pe care le scoţi eliberează durerea şi te ajută să scapi de stres şi tensiune. Cu cât eşti mai relaxată şi mai sigură pe tine, cu atât naşterea va fi mai uşoară.

Ai încredere în intuiţia ta
Aşa cum am tot spus, naşterea este un proces natural. Femei din toată lumea dau viaţă de mii de ani, aşa că e bine să ai încredere în intuiţia ta de mamă şi în instinctele materne. Vei vedea că în momentul naşterii, când vei fi pusă în faţa faptului împlinit, vei şti exact ce să faci.

Este foarte adevărat că ne putem pregăti fizic pentru a face momentul naşterii  mai uşor, dar la fel de important este să ne pregătim psihic şi să avem încredere în organismul nostru, care e „programat” pentru acest proces natural.
Ce poţi face rău, într-adevăr, este să fii nepregătit. În opinia mea femeile, mai ales româncele, trebuie să fie mai informate. Trebuie să înţeleagă că pot face asta, cu sau fără intervenţii notabile din partea medicilor. Nu sunteţi singure şi nici nu veţi fi nevoite să treceţi prin asta singure. Nu degeaba ţări cu sisteme de sănătate mult superioare nouă încurajează naşterile la domiciliu. Liniştea interioară e de cele mai multe ori cel mai bun medic”, a scris vedeta pe blogul său.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Gabriela Cristea, despre ziua fetiţei sale: ”Am avut privilegiul sã trãiesc cea mai frumoasă şi mai caldă zi din viaţa mea”

Fiul lui Liviu Dragnea si sotia sa, atacati in plina strada. S-a aflat cine este agresorul

Curs BNR 24 septembrie. Cursul valutar BNR: cotatia pentru Leu de astazi

Horoscop de weekend 18-20 Iunie 2021: Weekendul vine însoțit de schimbări, iar pentru Săgetători, duminică este ziua pentru un venit în plus

Veste șoc despre PFIZER! Anunțul momentului pentru cei vaccinați cu ambele doze. Este bomba zilei

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Exploziv! Scandal uriaș între Reghecampf și Anamaria Prodan. A vrut să se sinucidă!?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies