Cum să reacționezi în caz de cutremur? Detaliile care îți pot salva viața în cazul unui seism

Tehnici de supraviețuire în caz de cutremur. Vezi cum trebuie să reacționezi și ce nu este recomandat să faci.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Cum să reacționezi în caz de cutremur? Detaliile care îți pot salva viața în timpul unui seism cu o magnitudine ridicată.

Cum să reacționezi în caz de cutremur?  

În România, au loc frecvent cutremure de pământ. Țara noastră are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6- 7 grade pe scara Richter. Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă.

De aceea este important să știm cum să reacționăm în caz de cutremur, dar și ce este total interzis să facem în timpul unui seism.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează frecvent campanii de informare a populației cu privire la riscurile pe care le presupune producerea unui cutremur. Din rândurile care vor urma, vom afla care sunt acestea.

Citeste si: Șeful INFP, primele declarații despre cutremurul din această dimineață! Ce trebuie să știe românii despre perioada următoare

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Reguli generale de comportare în caz de cutremur

 • Păstrați-vă calmul, liniștiți persoanele din jur. Protejați copiii, bătrânii și femeile.
 • Nu vă speriați de zgomotele din jur.
 • Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
 • Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
 • Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc.
 • În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
 • Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
 • Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice. Nu alergați în stradă.
 • În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.
 • Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
 • Acordați primul ajutor persoanelor rănite.

Citeste si: Motivul pentru care sistemul RO-Alert nu a transmis mesaj de avertizare pentru cutremurul din această dimineață! Ce s-a întâmplat la 15 minute după seism? Raed Arafat face primele declarații

Cum să reacționezi în caz de cutremur?  

Cum să reacționezi în caz de cutremur?  

[Sursa foto: Shutterstock]

Cele mai devastatoare cutremure din România

Printre cele mai puternice cutremure care s-au înregistrat pe teritoriul României, amintim:

Citeste si: „Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sărbătoare importantă pentru credincioși- stirilekanald.ro

Citeste si: Fanii lui Taylor Swift au purtat scutece pentru adulți la concertul ei. Motivul șocant pentru care au recurs la acest gest- radioimpuls.ro

 • Cutremurul cel mare din 1802 a fost cel mai puternic seism produs în zona Vrancea, a avut 7,9 grade pe scara Richter şi o adâncime de 150 km. Unda de șoc s-a resimțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Atunci, sute de clădiri au fost avariate, iar patru oameni au murit și extrem de mulți oameni au fost răniţi
 • Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22, în data de 4 martie 1977. Seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. S-au înregistrat 1.570 de decese, din care 1.391 numai în București.
 • Cutremurul din 1986 a avut loc pe 31 august, la ora 00:28. Seismul a înregistrat o magnitudine de 7.1 grade pe scara Richter și afectat mai multe țări: România, Bulgaria, Serbia, Ucraina și Republica Moldova. Cutremurul din 1986 distrus peste 55.000 de locuințe, a rănit peste 550 de oameni și a ucis peste 150 de persoane.
 • În anul 1990 au avut loc trei cutremure mari, în perioada 30-31 mai, care au înregistrat magnitudini de 6.9 grade, 6.4 grade respectiv 6.1 grade pe scara Richter. După cutremurele din 1990, România a înregistrat moartea a 13 persoane, iar alte 362 au fost rănite, potrivit wikipedia.org.

Principalele zone seismice din România

„Deși pe teritoriul României au fost identificate multe zone epicentrale, din punct de vedere al frecvenței și al intensității seismelor generate, câteva dintre aceste regiuni seismice ies în evidență.

Aceste zone epicentrale, care determină gradul de seismicitate al țării, sunt: regiunea Vrancea, zona Făgăraș-Câmpulung, zona Banat, Dobrogea și platforma continentală a Mării Negre, Crișana, Maramureș, Podișul Transilvaniei și Câmpia Română.

Arii epicentrale de importanță locală mai există în câteva zone din Oltenia, în Bucovina şi în diferite regiuni subcarpatice”, relatează cutremur.net.

Sursa: isud.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Motivul pentru care sistemul RO-Alert nu a transmis mesaj de avertizare pentru cutremurul din această dimineață! Ce s-a întâmplat la 15 minute după seism? Raed Arafat face...

Maria Constantin a dezvăluit în ce relații a rămas cu primul ei soț. A vorbit despre asta chiar înainte de nunta cu Robert Stoica: "Îmi spune foarte multe lucruri"

|GALERIE FOTO. O profesoară sexy concediată pentru postările de pe OnlyFans face chetă ca să-și plătească avocatul. „Aproape fiecare profesor are o a doua slujbă”

Adrian Despot, despre momentul viral de acum 15 ani. Motivul pentru care s-a enervat teribil: „Marea mea durere se revărsa fix împotriva lipsei de profesionalism a oamenilor din...

Un tânăr român a rămas paralizat după ce a fost bătut de 16 oameni în Spania

„Din folclorul ăsta autentic nu pot plăti ratele.” Nicoleta Voicu vrea să iasă la grevă! Vedeta este revoltată din cauza taxelor și cheltuielilor

Un nou scandal este pe cale să izbucnească între Andreea Bălan și George Burcea! Procesul o poate lăsa pe vedetă fără sute de mii de euro

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies