Cum se votează prin corespondență. Ce trebuie să facă, de fapt, românii din diaspora

Românii care locuiesc în străinătate pot alege să voteze prin corespondență.

Distribuie pe:

Autor: Ana Maria Petre

alegeri vot prin corespondenta
Românii din străinătate pot vota prin corespondenta


In articol:

De altfel, votul prin corespondență este cea mai sigură metodă pentru românii din străinătate, care ar putea afla că în țara unde se află nu se pot organiza secții de votare pentru alegerile parlamentare din decembrie. Și asta din cauza măsurilor restrictive impuse de anumite țări în pandemia de coronavirus.

În aceste situații, românii care locuiesc în străinătate pot alege să voteze prin corespondență. Termenul limită pentru înscrierea în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este de 22 octombrie 2020, se arată pe site-ul votstrainatate.ro. Pe respectivul site se precizează că numărul cererilor primite până în 21 septembrie era de 11.492. Cele mai multe cereri, respectiv peste 2.600 au fost înregistrate în Marea Britanie, urmată de Germania, cu peste 1.800 și de Elveția cu peste 900.(VEZI si de când se închid școlile din cauza alegerilor locale)

Citeste si: Ce afaceri are, de fapt, primarul care și-a umilit fiica. Profit de aproape 3 miliarde în 2019

Citeste si: Livian de la Puterea dragostei, mesaj tăios pentru Bianca: „ Nu ai cum să o faci femeie ușoară pe Nicoleta” - evz.ro

Citeste si: Carantină totală în România? Ce spune Raed Arafat - bzi.ro

Citeste si: Cristian Popescu Piedone, prima reacție după ce s-a spus că este infectat cu coronavirus!

Citeste si: Atac incredibil al lui Traian Băsescu la adresa premierului: ”Dragă Orban Ludovic, eu te scot în şuturi de la Palatul Victoria şi te las fără serviciu!”

Pașii de urmat pentru votul prin corespondență

Primul pas este înscrierea pe site-ul votstrainatate.ro și completarea formularului de pe site. Apoi, cetățenii stabiliți în străinătate care s-au înscris pentru votul prin corespondență vor primi prin poștă un plic cu stickerele cu însemnul votat și certificatul de alegător. Buletinul de vot îl vor descărca singuri de pe site-ul Autorității Electorale Permanente și, odată ce și au exprimat votul, vor trimite toate documentele înapoi prin poștă. (VEZI si legile pe care ar trebui să le știe orice votant)

Prin completarea chestionarului privind votul prin corespondență, cetățeanul român cu domiciliul su reședința în străinătate își exprimă opțiunea de a vota ăn acest mod la alegerile parlamentare dindecembrie 2020, urmând astfel să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permannetă din România și înscris pe lista electorală pentru votul prin corespondență.

Alegerile parlamentare pentru Senat și Camera Deputaților vor avea în acest an la data de 6 decembrie. Pentru alegerile locale care vor avea loc  în 27 septembrie, votul poate fi exprimat doar la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință. 

Urmatorul articol
Citește și:

Bilanț Covid-19, 21 septembrie! Numărul de cazuri noi cu coronavirus scade

Povestea emoționantă a lui Radu, un tânăr fără buletin! Duce o viață amară, însă are o singură alinare: câinele lui, Lupu

Dieta lui Helen Hunt, cu care a uluit planeta. Cum slăbește mâncând orice și fără să meargă la sală. Vedeta arată perfect la 60 de ani

Mihai Pintilii, reacție acidă la întrebarea unui reporter: „Dacă vrei, îi zic să mă sune...”

Giulia Nahmany, mesaj extrem de emoționant după moartea tatălui ei: „Sunt multe lucruri pe care nu am apucat să le spun”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies