Cum vor arăta banii în 2030 sau de ce expresia „a ține banu' la saltea” va deveni o glumă veche

Banii vor dispărea din forma fizică în care se găsesc astăzi, spun specialiștii. La ce să ne așteptăm?

Autor: Simona Costache

In articol:

Analizând cu atenție evoluția sistemelor de plăți, specialiștii financiari au ajuns la concluzia că bancnotele tiprite vor dispărea. Mai mut ca niciodată, astăzi suntem foarte aproape de o schimbare majoră în ceea ce privește planul financar. Banii fizici vor fi înlocuiți cu monede sociale locale, puncte câștigate prin munca socială, monede proprii ale companiilor care se bazează pe cât de loiali sunt clienții, servicii sau multe altele.

Pandemia de coronavirus a provocat o trecere accelerată la plata digitală și, în același timp, a dus și la o creștere a perspectivei în ceea ce privește alternativele banilor fizici, cum ar fi criptomonedele.

Citeste si: Mircea Popescu, miliardar în Bitcoin, a fost găsit mort pe o plajă din Costa Rica

Este adevărat faptul că, în prezent, există foarte multe scenarii cu privire la evoluția banilor, însă cel mai plauzibil scenariu, pe care specialiștii îl îmbrățișează, este cel în care există o combinație între criptomonede, stabecoins, monede digitale ale băncilor centrale, cât și mai multe sisteme de plată digitale.

„Era numerarului se apropie de sfârșit, iar cea a monedelor digitale ale băncilor centrale a început. Criptomonedele singure nu o vor face.

Citeste si: De ce să pui bani în ghiveciul cu flori. Experții financiari recomandă tuturor acest truc- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Stablecoins au o șansă mai bună, dar ar putea avea o acoperire limitată. Un CBDC ar trebui să fie „larg și ușor accesibil.”, spun specialiștii financiari.

Cum vor arăta banii în 2030 sau de ce expresia „a ține banu' la saltea” va deveni o glumă veche

bani lichizi

[Sursa foto: Pinterest]

Citeste si: Codul Muncii 2022. Cum trebuie să procedezi dacă șeful vrea să-ți rețină din salariu sub formă de amendă

Care sunt dezavantajele care vin odată cu dispariția plăților în numerar?

Implementarea unui sistem care să permita plata integrală în format digital nu va garanta cea mai bună funcționalitate a unui sistem perfect, cu toate că cei mai mulți dintre analiștii financiari sunt de părere că viitorul ne va aduce o societate în care nu va mai exista numerar.

„Cei bogați ar putea fi mai capabili decât alții să profite de noile oportunități de investiții și să culeagă mai multe din beneficii.

Întrucât cei marginalizați din punct de vedere economic au un acces digital limitat și nu au cunoștințe financiare, unele dintre schimbări ar putea dăuna la fel de mult cum ar putea ajuta aceste segmente ale populației.”, spune economistul Eswar Prasad, pentru  CNBC.

Numerarul fizic are dezavantaje, dar și avantaje. Unul dintre avantaje ar fi că asigură confidențalitatea tranzacțiilor efectuate. Tocmai din acest motiv, experții consideră cu viitorul banilor trebuie să fie stabilit și determinat cu multă atenție.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mugur Mihăescu, vorbe dure despre atacul Rusiei și scumpirile din ultima vreme: ”Este inacceptabil”. Ce crede, de fapt, actorul

Andrei Bănuță, cu ochii în lacrimi: ”Am învățat să pun gene pentru că mama nu mai avea”. Mărturisiri dureroase despre moartea mamei lui

Buget 2022. Câți bani sunt alocați de Guvern pentru construcția de autostrăzi

Horoscop 25 Mai 2022: un moment important al vietii tale incepe astazi

Vladimir Putin A DAT ORDINUL chiar în această seară: Ofensiva este una dintre cele mai mari din Europa

Adela Popescu și Radu Vâlcan au probleme în căsnicie? „Nu există ieșire din situația respectivă”

Noi probleme în viața lui Liviu Dragnea! Istoria se repetă. „E Irina Tănase la indigo!”

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies