
In articol:
Când începe Postul Paștelui 2023. E cel mai greu post din an și nu mulți îl pot duce la sfârșit. Vezi pe ce dată începe Postul Mare.
Când începe Postul Paștelui 2023
În 2023, Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie. Acesta are o durată de 40 de zile, până pe 16 aprilie, ziua în care vom sărbători Învierea Domnului.
Lăsatul secului de carne va avea loc duminică, pe 19 februarie, astfel creștinii vor putea consuma ouă, lapte și brânză până pe 26 februarie, inclusiv. Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu, deoarece sunt mai puține zile cu dezlegare la pește.
Astfel, conform Calendarului Ortodox, pe parcursul postului, se poate mânca pește pe 25 martie, de Buna Vestire, dar și pe 9 aprilie, atunci când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim.
Citește și: Pe ce dată pică Moșii de vară 2023? Sărbătoarea are loc înainte de Rusalii
Când începe Postul Paștelui 2023. E cel mai greu post din an și nu mulți îl pot duce la sfârșit
Sfaturi care te vor ajuta să duci la capăt Postul Paștelui
Postul Paștelui este cel mai greu post din an, deoarece se poate consuma pește doar în două din cele 40 de zile. În rest, creștinii nu trebuie să mănânce carne, ouă, lactate. De asemenea, în ultima săptămână din post, se consumă doar pâine și apă, dar după asfințitul soarelui.
Fiind cel mai greu post, nu toată lumea reușește să îl ducă la bun final. Unele persoane aleg să postească miercurea și vinerea, precum și în ultima săptămână din post.
Postul negru este ținut în Vinerea Mare, numită și Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor. Se spune că în acea zi Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce. În această zi, creștinii trebuie să se abțină de la mâncare și de la apă.
Pentru a putea să duci la capăt Postul Paștelui, este nevoie de multă voință și rugăciune în această perioadă. Nu este suficient să te concentrezi la partea alimentară, ci este indcat să fii mai bun, să ierți și să nu pui la suflet răutățile celor din jur.
Chiar dacă regulile alimentare sunt destul de stricte, poți căuta rețete culinare pentru a pregăti o mâncare gustoasă chiar și fără carne. Proteinele pot fi găsite și în alte alimente, precum soia, avocado, spanac, mazăre, cartofi, năut, fasole, linte.
Citește și: Când pică Paștele catolic în 2023. Data la care are loc sărbătoarea Învierii Domnului în acest an
Când începe Postul Paștelui 2023. E cel mai greu post din an și nu mulți îl pot duce la sfârșit
Atunci când ții post, diversificarea alimentelor este esențială pentru a-l duce până la capăt. Dacă te limitezi la câteva feluri de mâncare, cu siguranță va fi dificil să reziști.
Pentru persoanele care vor să țină postul Paștelui, dar sunt tentate să consume dulciuri, au apărut numeroase rețete de prăjituri și gustări. Unele dintre ele nici nu ai zice că nu conțin lapte sau ouă, fiind foarte gustoase.
În această perioadă, nu este recomandat să consumi alcool, deoarece corpul se poate deshidrata foarte ușor. De asemenea, cafeaua trebuie consumată moderat, deoarece are același efect de deshidratare.
Consumul de apă este benefic pentru organism, dar și pentru starea ta de sănătate. Din cauza lipsei de proteină animală, pot apărea stări de amețeală, slăbiciune, oboseală. Dacă bei suficientă apă îți va fi de ajutor în continuarea postului.
Surse: click.ro, crestinortodox.ro