Declarații de ultimă oră ale președintelui CNCD. Asztalos Csaba spune că certifcatul verde nu este legal în România: "Accesul în instituţii publice printr-un act administrativ, adică Hotărâre de Guvern, este nelegală"

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a declarat că restricțiile impuse în România cu privire la certificatul verde sunt neconstituționale.

Autor: Ștefania Ruxandra

In articol:

Reprezentanții statului au recurs recent la restricții dure pentru a stopa creșterea alarmantă a numărului de infectări cu COVID-19 și pentru a determina tot mai mulți cetățeni să se vaccineze, așa că s-au gândit și la introducerea măsurii conform căreia oamenii pot intra în anumite locuri publice doar pe baza certificatului verde.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, declară, însă, că hotărârea guvernului referitoare la acest document este una ilegală în România, pentru că nu a fost adoptată prin lege.

Citeste si: Scandal în Parlament pe tema certificaului verde! Liderii AUR au intrat cu forța în ședința Comisiei de Sănătate

"Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel"

Președintele CNCD a declarat recent, în cadrul unei apariții TV, că unele măsuri luate de stat pentru a proteja cetățenii împotriva COVID-19 nu sunt constituționale. Mai exact, Asztalos Csaba a făcut referire la permisiunea de a intra în locuri publice precum cele din domeniul HoReCa sau din alte domenii doar pe baza certificatului verde, obținut de către cei vaccinați. Oficialul a precizat că hotărârea luată de guvern este una ilegală, pentru că nu a fost adoptată prin lege: "Articolul 53, alineatul 1 din Constituţie arată foarte clar că drepturile fundamentale şi libertăţile omului pot

fi limitate şi enumeră condiţiile în care pot fi limitate. Prima condiţie de formă este că aceste limitări trebuie să aibă loc "numai prin lege".

Ori ceea ce se întâmplă în România astăzi, introducerea certificatului verde, de exemplu, în zona de HoReCa sau accesul în instituţii publice printr-un act administrativ, adică Hotărâre de Guvern, este nelegală. Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel, pentru că hotărârile Guvernului pot fi atacate doar în contencios administrativ, deci nu este competenţa Curţii Constituţionale.

Marea problemă este că în acest moment România nu are o procedură rapidă de soluţionare a acestor plângeri.", a transmis președintele CNCD, pentru un post de televiziune.

Citeste si: Adela Popescu și Radu Vâlcan au probleme în căsnicie? „Nu există ieșire din situația respectivă”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Asztalos Csaba spune că hotărârea luată de guvern ar trebui să fie adoptată prin lege pentru a fi constituțională

Imagine cu caracter iluistrativ

[Sursa foto: PixaBay]

Mai mult, Asztalos Csaba consideră că subiectul legat de restricțiile impuse a început să fie politizat, în loc să se urmărească adevăratul lor scop și să se găsească soluții benefice pentru sănătatea cetățenilor: "Vedem că este o competiţie şi nu înţelegem pentru ce. Adică, de ce să politizăm un subiect ce ţine de sănătate. Trebuia să existe un acord, aici aş fi avut nevoie de un armistiţiu, nu din primăvara acestui an, ci de când a început pandemia, pentru a nu exploata politic acest subiect, a încerca să câştigăm voturi din moarte pentru că asta se întâmplă în acest moment şi din tragedii, încercând să creăm falii în societate şi să inducem ura unul faţă de celălalt, în loc să explicăm şi venim cu elemente raţionale astfel încât fiecare cetăţean să decidă dacă doreşte să ia o măsură sau nu.", a mai spus Asztalos Csaba.

Asztalos Csaba, declarații de ultimă oră

Asztalos Csaba

[Sursa foto: Captură tv]

Președintele CNCD spune că angajatorii nu au dreptul să ceară un certificat verde

Cât despre subiectul care face referire la posibilitatea ca angajatorii să aibă dreptul de le a cere un certificat verde angajaților, Asztalos Csaba a declarat că în acest moment nu există un cadru legal care să reglementeze situația expusă: "În acest moment, nu, pentru că nu au cadrul legal, dar în practică se întâmplă. Sunt anumiţi angajatori privaţi care, da, solicită ori testare, ori vaccinare.

Citeste si: Când devine certificatul verde COVID obligatoriu pentru angajații de la stat. Raed Arafat, explicații: „Legea se dezbate în Parlament”

CNCD a emis un punct de vedere cu privire la certificatul verde. Iar noi am dezbătut acest subiect și am ajuns la o concluzie majoritară că acest proiect de lege nu are elemente discriminatorii. Dreptul la muncă nu este un drept absolut. Dacă cineva vrea să se angajeze, trebuie să prezinte un certificat medical. Trebuie să demonstrez că sunt apt, că nu am boli contagioase.", a adăugat președintele CNCD, pentru același post de televiziune.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Restricții și la magazinele alimentare. Câte produse au voie acum românii să cumpere

Andrei Baciu, mulțumit de evoluția vaccinării anti-COVID: „Să nu fim singura țară din UE care va avea valul 5”

Cum ridică pensiile și alocațiile persoanele nevaccinate. Anunțul autorităților, după ce s-au stabilit noi excepții de la obligativitatea certificatului verde

Horoscop 25 Mai 2022: un moment important al vietii tale incepe astazi

Vladimir Putin, operat de urgenţă! Ce s-a întâmplat cu liderul de la Kremlin

De ce e bine sa pui un saculet cu boabe de orez in sifonier: ce se intampla cu hainele tale daca faci asta

Eliminare șoc la Surviror România. Nimeni nu se aștepta la asta. Cine a părăsit competiția din Republica Dominicană

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies