Dietă diabet. Ce alimente poți consuma dacă suferi de diabet

Dieta in diabet este una foarte sanatoasa si usor de urmat, daca ai informatiile necesare despre afectiunea de care suferi.

Distribuie pe:

Zeci de milioane de oameni sufera de diabet, iar conform cifrelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul pacientilor diagnosticati cu aceasta afectiune ar putea ajunge la 360 de milioane pana in 2030, scrie viatacudiabet.ro

Asadar, nu esti deloc singur in aceasta situatie. Ba mai mult, vestile bune vin din toate partile: apar medicamente noi, teste tot mai precise. Cu alte cuvinte, progresele medicine asigura persoanelor cu diabet o viata normala.

Insa conditia esentiala ca sa tii diabetul sub control si sa intarzii si poate chiar sa scapi definitiv de riscurile grave ale acestei afectiuni este sa respecti ca la carte o dieta echilibrata, adecvata starii tale de sanatate, activitatii fizice dar si poftelor culinare.

Practic, mai mult sau mai putin, diabetul te obliga sa ai o dieta corecta si chiar sa mananci mai sanatos decat multe alte persoane care nu au aceasta problema de sanatate.

Iar ca sa mananci sanatos trebuie sa ai grija sa nu-ti lipseasca principiile nutritive de baza, sa respecti programul de mese si de gustari si sa eviti cat poti de mult alimentele care iti cresc brusc glicemia.

Dieta diabet

Carbohidratii

Carbohidratii sunt principalele surse de energie pentru organism: au 4 calorii la 1 gram si trebuie sa reprezinte 60 la suta din aportul zilnic de calorii. Carbohidratii sunt responsabili pentru cresterea glicemiei dupa masa, iar principalele surse sunt cerealele, legumele, fructele, leguminoasele, painea, orezul cartofii.

Trebuie sa stii ca exista carbohidrati cu absorbtie lenta precum cei din cereale, legume, leguminoase, si exista carbohidrati cu absorbtie rapida: zaharul, mierea si fructoza din sucurile de fructe. Ar fi bine sa eviti consumul de carbohidrati cu absorbtie rapida si sa optezi pentru cei cu absorbtie lenta. Astfel, iti tii glicemia si greutatea sub control.

Trebuie sa stii ca in forma lichida (sucuri), fiarta (legume) sau prelucrata (paine), carbohidratii se absorb mai repede, fata de forma solida (fructe), proaspata (legume) sau integral (cereale). In functie de tipul de carbohidrati si cantitatea acestora, se stabileste si indicele glicemic al alimentelor, adica puterea acestora de a creste glicemia. Trebuie sa tii cont de acesta, mai ales ca exista anumite alimente care iti pot da serios peste cap nivelul glicemiei, potrivit viatacudiabet.ro

Proteinele

Proteinele reprezinta a doua categorie de nutrienti importanta in dieta ta. Necesarul zilnic este de 15 la suta din totalul consumului, iar numarul de calorii pe 1 g de proteina este de 4. Principalele surse de proteine sunt cele animale-carnea, ouale, lactatele, alaturi de vegetale (cereal, linte, fasole, soia, seminte, nuci). Daca proportia celor animale trebuie sa fie de maximum 50-60 la suta din necesarul zilnic, restul revine proteinelor de origine vegetala.

Grasimile

Grasimile sunt a treia categorie de nutrienti importanti intr-o dieta echilibrata. Au insa mai multe calorii decat carbohidratii si proteinele, 9 la 1 gram, dar trebuie sa reprezinte 30 la suta din necesarul alimentar zilnic. Grasimile sunt sanatoase (cele uleiuri presate la rece, seminte, peste), mai putin sanatoase (cele saturate din carne si colesterolul din oua) si total nesanatoase (grasimile trans), care trebuie evitate.

Vitaminele

Vitaminele inseamna viata, iar lipsa lor din dieta duce la carente grave si la slabirea sistemului imunitar. Insa o dieta bogata in legume, fructe si peste asigura doza zilnica de vitamine, suplimentele fiind necesare doar atunci cand le recomanda medicul.

Fibrele alimentare

Acestea sunt o componenta importanta a dietei echilibrate si se gasesc in cereal, legume si fructe. Rolul lor este acela de a impiedica o cresterea brusca si mare a glicemiei si de a asigura un tranzit intestinal optim.

Apa

Fara apa, nu exista viata, iar setea e un semnal clar al deshidratarii. Consumul de apa trebuie corelat cu varsta si activitatea fizica.

Sarea

Sarea in bucate este o placere, dar si o problema atunci cand este depasit consumul zilnic de 5 grame pe zi. Excesul creste riscul de boli cardiovasculare.

Dieta diabet. Care sunt cele mai bune alimente daca ai diabet

Tuturor ne plac listele, pentru ca totul devine mai clar atunci cand stim ce avem de facut. Iar in cazul alimentatiei, unde se vehiculeaza mii si mii de informatii, e important sa stim ca avem la dispozitie super alimente care ne ajuta sa fim sanatosi, frumosi, sa oferim organismului nutrienti de calitate si sa tinem sub control glicemia, conditie esentiala pentru orice persoana diagnosticata cu diabet.

Vestea buna este ca natura ne-a oferit alimente minune, care abunda in calciu, magneziu, potasiu, vitamin si fibre, alimente cu un index glicemic mic, care ne pot ajuta sa ne concepem mese gustoase si echilibrate. Iata care sunt alimentele cu super potential, potrivit viatacudiabet.ro

Iaurtul si laptele degresat

Sunt ieftine, contin proteine de calitate, pot fi consumate la orice ora din zi, pe post de gustare sau cina usoara si furnizeaza o buna parte din necesarul de calciu si vitamina D.

Cerealele integrale

Sunt vedetele oricarui mic dejun sanatos, combinate cu iaurt. Abunda in fibre, dar contin si proportii variabile de potasiu, magneziu, crom, acid folic si Omega 3. Fulgii de ovaz te pot ajuta sa-ti controlezi glicemia, colesterolul si chiar sa slabesti.

Nucile

Sunt minuni ale naturii, bogate in grasimi bune, fibre, care dau rapid satietate. Semintele de in contin si Omega 3. Atentie insa la cantitati pentru ca au multe calorii.

Pestele gras

Sardinele sunt cele mai bune surse de grasimi sanatoase de tip Omega 3: nu contin metale grele, se consuma cu tot cu oase, sunt ieftine, au mult calciu. Si somonul este bun, dar opteaza pentru cel salbatic. Incearca sa consumi saptamanal 300 de grame de peste gras.

Rosiile

Rosiile de gradina sunt gustoase, sanatoase si au mult licopen, un antioxidant valoros, dar si vitaminele C, E si chiar fier. Si variantele din conserva sunt bune, daca nu au zahar adaugat.

Fructele de padure

Nutritionistii spun ca sunt cele mai bune fructe, pentru ca au putine calorii, dar un bagaj impresionant de beneficii, prin continutul de fibre, vitamine si antioxidanti. In categoria fructelor de padure recomandate sunt: capsunile, afinele, murele, zmeura, coacazele si ciresele.

Fasolea

Este campioana la fibre, o portie mica asigurand o treime din necesarul zilnic. Ideal ar fi sa o consumi in salate, alaturi de vegetale fara amidon. Are potasiu, magneziu, dar si proteine vegetale.

Verdeturile

Salata, spanacul, kale, rucola, cauta-le si nu tine cont la cantitate. Poti manca oricat de multa salata, pentru ca are vitamine, minerale si aproape 0 calorii.

Citricele

Sunt printre vegetalele campioane la vitamina C, alaturi de catina. Problema este ca unele citrice sunt destul de bogate in carbohidrati cum ar fi 18,5 g intr-un grapefruit mediu. Trebuie insa sa ne gandim in ansamblu, ca de exemplu o portocala de 180g contine in medie 21g de carbohidrati din care 4g de fibre, iar acestea ajuta la scaderea colesterolului si la mentinerea controlului glucozei din sange

Citrice sunt o sursa importanta de vitamine, deci nu trebuie ignorate, chiar daca urmati un regim alimentar scazut in carbohidrati si nu trebuie sa consumati prea multe. Asa ca iarna, alimenteaza-te cu vitamina C din portocale, mandarine, lamai si grepfrut.

Legumele fara amidon

Legume fara amidon sunt bogate in vitamina A, vitamina C, vitamina K, si fibre solubile, care imbunatatesc nivelul de glucoza din sange si reduc nivelul de colesterol "rau". Iar spre deosebire de legumele cu amidon, acestea de regula au putini carbohidrati.

Legumele fara amidon trebuie sa devina de nelipsit din alimentatia ta.

Cartofi dulci

Din categoria legumelor cu amidon, cartofii dulci contin multe fibre si o cantitate foarte mare de vitamina A. Incearca-i ca o alternativa la cartofii obisnuiti si cu un indice glicemic mai mic.

Dieta diabet. Mituri despre diabet

Multi oameni cred ca zaharul si supararile sunt de vina pentru ca se imbolnavesc de diabet – boala secolului 21- insa specialistii nu sunt de aceeasi parere. De asemenea, diabetul este privit ca o boala fatala si foarte greu de tinut sub control, or acest lucru nu este deloc adevarat.

Pentru a lamuri situatia, separam in cele ce urmeaza miturile de adevar si iti spunem care sunt prejudecatile la care trebuie sa renunti. Specialistii de la viatacudiabet explica:

Dulciurile favorizeaza instalarea diabetului

Aceasta afirmatie nu este adevarata, dar nici intru totul falsa. Diabetul de tip 1 (diabet juvenil) apare, de regula, la varste mai tinere si se instaleaza din cauza unei anomalii care face ca pancreasul sa nu secrete suficienta insulina, deci dulciurile nu au nicio legatura.

In schimb, diabetul zaharat de tip 2 se instaleaza din cauza stilului de viata modern, marcat de alimentatia bogata in grasimi, lipsa de miscare si stres. Obezitatea este un factor de risc major in aparitia diabetului zaharat de tip 2, insa nu neaparat dulciurile sunt cele care duc la acumularea kilogramelor, ci mai degraba cantitatea mare de alimente bogate in calorii consumata zilnic. Studiile arata totusi ca exista o legatura intre consumul de bauturi dulci acidulate si instalarea diabetului de tip 2.

Din acest motiv, Asociatia Americana de Diabet recomanda evitarea sau limitarea consumului de sucuri carbogazoase, energizante, ceaiuri indulcite sau sucuri „naturale”de fructe din comert. Astfel de bauturi cresc nivelul de zahar din sange si vin la pachet cu calorii din belsug. De exemplu, 300 de militri de suc acidulat indulcit are peste 150 de calorii si aproximativ 40 de grame de carbohidrati, similar cu cantitatea de carbohidrati continuta de 10 lingurite cu zahar.

Citeste si: Povestea incredibilă a unui tânăr care a slăbit 60 de kilograme în doar 11 luni! Suferea de obezitate morbidă, dar Lygia Alexandrescu, specialista în nutriție kfetele.ro, l-a învățat ce să facă

Citeste si: De ce boală suferă Dragoș Bucur. E dependent de un aparat!

Citeste si: Dieta cu pepene roşu. Slăbeşti până la 10 kilograme în timp record!

Carbohidratii trebuie eliminati din dieta persoanei cu diabet

Din contra, carbohidratii sunt un element esential in orice regim alimentar echilibrat, indiferent ca ai diabet sau esti perfect sanatos. Painea din cereale integrale, pastele, orezul, cartofii, mazarea, porumbul, fasolea, fructele si iaurtul sunt surse sanatoase de carbohidrati dar trebuie avut in vedere totusi ca excesul duce la cresterea glucozei din sange, deci moderatia este cuvantul de ordine.

Proteinele sunt mai bune decat carbohidratii in regimul pentru diabet

Daca alegi doar alimente bogate in proteine de origine animala, cum este carnea de porc de exemplu, aduci in organism si o cantitate mare de grasimi saturate, periculoase pentru sanatatea inimii.

Pentru ca alimentele bogate in carbohidrati pot duce la cresterea glicemiei, ai putea fi tentat sa ii elimini de tot din regim si sa ii inlocuiesti cu mai multe proteine. Dar atentie, ai grija sa alegi proteine de calitate!

Fructele, interzise in diabet

Fructele contin antioxidanti, fibre, vitamine si minerale esentiale, dar si carbohidrati, deci zaharuri, care ar putea sa creasca glicemia. Ele nu trebuie excluse de tot din regim, dar trebuie alese acele fructe cu indice glicemic redus, cum ar fi merele, ciresele, prunele, piersicile, capsunile, grepfrutul si portocalele. Chiar daca sunt permise in regimul persoanelor cu diabet, astfel de fructe trebuie consumate cu moderatie. Pentru a scapa de nelamuriri, intreaba-l pe medicul tau care este cantitatea de fructe pe care o poti consuma si cat de des, astfel incat sa nu ai probleme.

Medicamentele pentru controlul glicemiei pot „acoperi” greselile alimentare

FALS – daca faci injectii cu insulina, nu inseamna ca poti manca orice si oricat, in ideea ca poti regla dozajul astfel incat glicemia ta sa nu o ia razna. De asemenea, nu incerca sa-ti adaptezi doza de medicamente pe ghicite, in functie de cantitatea de carbohidrati consumata. Doar medicul este cel in masura sa hotarasca doza optima de medicamente, deci daca ai nelamuriri, fa o programare la cabinet si afla care este cea mai buna solutie pentru tine.

Trebuie sa renunti la mancarurile preferate

Chiar daca ai diabet, asta nu inseamna ca vei fi nevoit sa dai uitarii micile tale placeri culinare. Impreuna cu nutritionistul poti gasi metode prin care poti include in regimul zilnic si alimentele care iti plac.

...si sa consumi alimente speciale

Evita sa consumi prea multe alimente dietetice din comert pentru ca nu sunt toate asa sanatoase cum crezi, sunt mai scumpe, unele au destule calorii si pot avea efect laxativ din cauza indulcitorilor naturali (eritritol, isomalt, lactitol, maltitol, manitol, sorbitol, xylitol). De asemenea, daca ai dubii legate de indulcitori precum zaharina, stevia, sucraloza sau aspartamul, intreaba-ti medicul care este cel mai potrivit pentru tine.

Regimul alimentar consta in evitarea pe cat posibil a alimentelor bogate in grasimi saturate, zahar si sare si consumul de alimente care conțin proteine sanatoase (carne de pui, curcan, peste, lapte, branza, iaurt, oua), legume verzi, cereale integrale, grasimi sanatoase si fructe.

Nu exista mancare speciala pentru persoanele cu diabet, ci doar planuri alimentare sanatoase. Acestea pot fi urmate atat de bolnavii de diabet cat si de oamenii perfect sanatosi.

Diabetul este contagios

Desigur că acest mit este fals. Chiar daca nu se cunoaste cu precizie cauza pentru care unii oameni fac diabet, cert este ca aceasta boala nu se transmite precum raceala sau gripa. Exista insa sanse ca diabetul sa fie mostenit genetic, in special diabetul de tip 2, dar cel mai important factor de risc ramane stilul de viata nesanatos.

Persoana cu diabet, mai expusa riscului de a dezvolta si alte boli

Daca este tinut sub control cu regim alimentar adecvat si se urmeaza intocmai tratamentul recomandat de medicul diabetolog, diabetul nu reprezinta un factor de risc pentru aparitia altor boli. In caz contrar, sistemul imunitar are de suferit, rezistenta la infectii nu este la fel de puternica si pot aparea complicatii la nivelul rinichilor, retinei, a nervilor si a vaselor de sange.

Exista prea multe reguli intr-un regim alimentar pentru diabet

Daca ai diabet zaharat, trebuie sa-ti planifici mesele si sa fii atent la alimentele pe care le consumi, dar ideea generala nu este complicata. O sa vrei ca sa-ti mentii nivelul glicemiei cat mai aproape de limitele normale, deci vei alege alimente care se potrivesc cel mai bine cu activitatile tale si cu medicamentele pe care le iei.

sursa: viatacudiabet.ro

 

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate