
kanald.ro
Stiri
Vara și-a intrat total în drepturi în România, iar temperaturile sunt din ce în ce mai mari. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu medicul Tudor Ciuhodaru pentru a afla ce trebuie să facem în zilele caniculare și ce alimente să evităm atunci când este prea cald afară.
Maximele cresc în România, iar ușor ne apropiem de luna lui cuptor, iulie fiind cunoscută drept o lună mult mai călduroasă. Vremea caniculară are un impact asupra sănătății, iar în zilele toride există riscul de epuizare termică, vârstnicii și copiii fiind cele mai vulnerabile persoane, după cum a precizat doctorul Tudor Ciuhodaru.
Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu medicul Tudor Ciuhodaru pentru a afla ce trebuie să facă românii atunci când se expun la căldură, dar și ce alimente ar fi bine să evite în aceste perioade.
Medicul Tudor Ciuhodaru le-a explicat jurnaliștilor WOWbiz.ro
„În momentul în care apar simptomele legate de expunerea la căldură, precum crampele de căldură, insolația și epuizarea termică trebuie să stăm într-un loc umbrit și răcoros, să consumăm lichide precum apă, sucuri de fructe, ceaiuri și iaurt, să scădem temperatura corpului prin udat și ventilat, iar activitatea fizică ar trebui să fie reluată după câteva ore”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.
Totodată, medicul recomandă să apelați la ajutor de specialitate sau să sunați la 112, în cazul în care simptomele legate de expunerea la căldură nu dispar.
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că inclusiv temperaturile ridicate din timpul nopții conduc la epuizarea termică a persoanelor. Cel mai important aspect este hidratarea, iar în acest sens se recomandă consumul de apă, ceaiuri și sucuri naturale, dar și iaurturi.
Dr. Tudor Ciuhodaru
Meteorologii au anunțat temperaturi ridicate în următoarea perioadă, iar un lucru pe care trebuie să îl știe românii este faptul că și alimentația joacă un rol important în momentul în care vrem să facem față cât mai bine căldurii.
Medicul Tudor Ciuhodaru nu recomandă consumul de grăsimi și nici tocătură, cu atât mai puțin prăjeli. Totuși, se pot consuma fructe și legume proaspete, iar pe lista alimentelor interzise mai intră și alcoolul, ce conduce la deshidratare și lichidele carbogazoase.
„Trebuie evitate grăsimile, prăjelile, din cauza aportului caloric excesiv. Ele nu sunt indicate în această perioadă. Să nu uităm că alcoolul nu mai este deloc prieten în această perioadă. Vă va face mai vulnerabili și va conduce la vasodilatație, există riscul să cădem din picioare.
Trebuie să fim atenți și la băuturile carbogazoase, cele pe bază de cofeină, zahăr, ele sunt diuretice și deshidratează. Hidratarea se realizează cu apă, este recomandat să beți un pahar de apă la 15 minute, în fiecare zi, ca să nu apară senzația de sete.
Apa poate fi înlocuită cu iaurt. Se recomandă în general o alimentație ușoară, care poate fi tolerată în aceste zile caniculare”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.
Ai un pont sau informații care pot deveni o știre? Scrie-ne pe adresa [email protected]!