EXCLUSIV! Ce este terapia hiperbară pe care o urma Petrică Mîțu Stoian. Explicațiile unui renumit medic pneumolog: "Nu recomandăm oricui această terapie hiperbară"

Explicațiile unui renumit medic despre terapia hiperbară pe care o urma Petrică Mîțu Stoian post-Covid.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Petrică Mîțu Stoian a murit la 61 de ani. Artistul urma terapia hiperbară, iar la scurt timp după prima ședință i s-a făcut rău și a ajuns de urgență la spital.

Medicii de la Spitalul de Urgență Reșița au declarat că a intrat în șoc septică și în ciuda eforturilor nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva. WoWbiz.ro a stat de vorbă cu renumitul medic pneumolog, Gilda Popescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, care ne-a explicat ce este terapia hiperbară.

Ce este terapia hiperbară. Explicațiile unui renumit medic

Medicul pneumolog, Gilda Popescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București ne-a explicat ce este terapia hiperbară și când este recomandată pacienților.

"Terapia hiperbară este cu presiuni de oxigen mai crescute. Ea este indicată tutor pacienților post-COVID, care au acele leziuni fibrozante. Ea este într-adevăr o terapie care poate fi benefică. Întâi se evaluează corect pacientul ca să știm care este statusul funcțional, dar și cel radiologic. Există anumute tabele care spun la ce valori ale presiunilor se vor folosi pentru fiecare pacient în parte. Eu cred că nu are legătură decesul (n.r.

lui Petrică Mîțu Stoian) cu terapia hiperbară, pentru că nu face rău. Este demonstrat că ea este benefică pacientului care rămâne cu leziuni fibrozante.

Din punctul meu de vedere, acea stare septică putea fi datorată prezenței suprainfecției bacteriene. Stare septică înseamnă că bacteriile au intrat în sânge și atunci aia este starea de septis. Nu are nicio legătură cu terapia hiperbară care s-a indicată.", a declarat Gilda Popescu, medic pneumolog, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Citeste si: Cum se simțea Petrică Mâțu Stoian înante să fie internat în clinică! Artistul a dezvăluit ce medicamente lua: „Urma să se opereze”

Citeste si: Ce note au obținut la BAC vedetele. Adriana, fiica cea mică a lui Adrian Minune nu a fost prea norocoasă- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Afectează terapia hiperbară problemele cardiace ale pacienților?

Prietena și colega lui Petrică Mîțu Stoian, Niculina Stoican a declarat pentru wowbiz.ro că acest tratament i-ar fi afectate problemele mai vechi cu inima. Întrebat în ce măsură afectează terapia hiperbară problemele cardiace, medicul a oferit explicații medicale detaliate.

"Și cordul are nevoie de o anumită presiune sau o anumită concentrație de oxigen ca să funcționeze optic. Lumea nu înțelege bine. În cadrul bolii, dânsul a făcut acea inflamației sistemică, pentru că de aceea a ajuns la ATI. În urma contactului cu virusul, organismul nostru trimite celulele care să combată inflamația. Macrofagul alveolar împreună cu citokinele. Când acest proces nu este controlat se produce furtuna de citokine, cu inflamație sistemică. Și atunci, de la nivel pulmonar, această inflamație, spun de la nivel pulmonar pentru că acolo este prima stație unde se localizează virusul, intră la nivelul mucoasei rinofaringiene și ajunge în căile respiratorii. Se activează macrofagul alveolar și odată cu el acesta determină apariția citokinelor, celule care sunt implicate în inflamație. Când procesul este necontrolat, pentru că organismul nu poate să elibereze atâtea celule din acestea citokine inflamatorii și formează acea furtună de citokine cu diseminarea și se produce inflamația sistemică. De la plămân afectează endoteliu vascular, afectează ficatul, rinichiul, pancreasul și dau insuficiența multiplă de organe. Mai mult, în aceatsă perioadă imunitatea este așa de slabă încât orice batectie ar fi prezentă acolo face ca ea să se înmulțească și să dea această stare de septis, deci infectarea sângelui. De fapt, astea au fost mecanismele, nu are legătură cu oxigenul hiperbar.

Citeste si: Impresarul lui Petrică Mîțu Stoian a încercat să-l împiedice să meargă la clinica de recuperare post-COVID: „Mergând la acea clinică s-a dus la moarte!”

Eu pornesc de la afirmația care s-a vehiculat că a murit de la o stare de septis. Și nu puteau s-o declare decât dacă găseau microbul în sânge, adică leucocitele erau peste 20-30.000. Asta înseamnă stare de septis și medicul care a pus parafa înseamnă că avea aceste elemente. În momentul când doctorul a scris stare de septis era clar prezența leucocitelor crescute peste 30.000 și s-a datorat tocmai acestei stări de bacteriemie, adică microbul în sânge.", a explicat renumitul medic.

Ce investigații se fac înainte de terapia hiperbară

EXCLUSIV! Ce este terapia hiperbară pe care o urma Petrică Mîțu Stoian. Explicațiile unui renumit medic pneumolog: "Nu recomandăm oricui această terapie hiperbară"

Imagine reprezentativă dintr-un spital

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, medicul a oferit explicații cu privire la investigațiile pacientului înainte de a face terapia hiperbară. Acest tratament este urmat de pacienți la recomandarea unui medic specialist, deci nu oricine poate face această terapie.

"Se face radiografie. Nu recomandăm oricui această terapie hiperbară decât cel care are o fibroză marcată. Fibroza se reduce cu corticosteroizi, dar și cu oxigenul acesta dat în anumite concentrații, pentru că s-a constat că este benefic. De aceea o recomandă unii medici după ce face o evaluare corectă a unui pacient. Eu nu știu care erau constantele dumnealui, dar pentru fiecare în parte se analizează aceste lucruri și face indicația terapeutică. Dar dacă dânsul avea stare de septis eu nu cred că i-a recomandat cineva să facă terapie hiperbară.

Citeste si: Cum s-a fotografiat Petrică Mîțu Stoian în clinica privată unde se recupera post-COVID. Este ultima imagine cu el în viață

Nu poate pacientul să hotărască, că a citit nu știu unde că se practică și acea terapie. Fără recomandarea cuiva de specialitate nu poți să te duci să faci această terapie sau oricare ar fi dintre ele. Acele clinici care practică au nevoie de o evaluare corectă de la un specialist, că este de la terapie intensivă, că este pneumolog, că este infecționist, aceștia trei sunt implicați și pot spune dacă poate face sau nu poate face.", a declarat pentru wowbiz.ro Gilda Popescu, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ultimele cuvinte rostite de Petrică Mîțu Stoian înainte să moară! „N-am mare lucru”. Impresarul lui rupe tăcerea

Cine este femeia lângă care va fi înmormântat Petrică Mîțu Stoian. Artistul și-a pregătit locul de veci în iulie, după ce femeia a murit

Ultimul interviu acordat de Petrică Mîțu Stoian! Artistul, confesiuni emoționante despre copilărie: „N-am fost o familie de oameni înstăriți”

7 zodii vor avea parte de schimbări dure dar necesare astăzi. Ce se întâmplă cu restul zodiilor

LEGEA PENSIILOR se schimbă complet! Vestea dimineții pentru milioane de români

"Am vrut să țin acest regim" Giulia Nahmany ține o dietă drastică! A slăbit 35 de kilograme într-un timp record

Radarele fixe ar putea reveni pe drumuri. Un deputat propune modificarea legislației rutiere

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies