
In articol:
- Dr. Beatrice Mahler, pneumolog: „Nevoia noastră de apartenență la un anumit grup sau de a fi recunoscuți de un anumit cerc este primordială.”
- Dr. Beatrice Mahler: „Țigara electronică nu înseamnă o renunțare la fumat, este doar o amăgire.”
- Dr. Beatrice Mahler: „Am constatat că 30% dintre rezidenții și studenții voluntari sunt fumători.”
Cele mai mari patru companii de tutun prezente în România, care dețin aproape 95% din piață, au contribuit cu 19,85 miliarde de lei la bugetul statului, cu 13% mai mult față de 2020. Acciza la tutun, mărită în 2021 pentru a fi aliniată la normele europene, este doar una dintre explicații, țara noastră fiind una dintre cele cu cei mai mulți fumători, raportat la populație, din Europa.
Dr. Beatrice Mahler, pneumolog: „Nevoia noastră de apartenență la un anumit grup sau de a fi recunoscuți de un anumit cerc este primordială.”
Studiul Eurostat din 2019 care arată procentul de fumători din fiecare țară membră UE
În 2020, România a urcat pe locul al doilea în clasamentul european al producătorilor de țigarete, după Polonia și la egalitate cu Germania. Tradițional, industria tutunului este cea mai mare contributoarea la buget. În 2021, acciza la tutun s-a majorat cu 5,3% în două etape, de la 533,97 lei/mia de țigarete la 563,97 lei/mia de țigarete, pentru ca această să reprezinte minimum 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, altfel România risca să
fie supusă procedurii de neîndeplinire a obligațiilor la nivel european (infringement).Cu toate acestea, încasările la buget demonstrează și că „apetitul” românilor pentru fumat nu va scădea prea curând, lucru reflectat și în statistici. Un studiu Eurostat din 2019 a plasat țara noastră un pic peste media europeană de 18,5% din populație la capitolul fumători activi. România se află la jumătatea clasamentului când vorbim despre cetățenii de peste 15 ani care fumează cel puțin o dată pe zi, dar, dacă ne uităm la cei care fumează minimum 20 de țigări pe zi, adică un pachet, țara noastră este foarte aproape de campioana Europei
„Nevoia noastră de apartenență la un anumit grup sau de a fi recunoscuți de un anumit cerc este primordială, cel puțin la o anumită categorie de vârstă, în defavoarea tuturor cunoștințelor pe care le avem.(...) Un studiu apărut în revistele de specialitate indică faptul că, la persoanele cu dependență, cum sunt persoanele care fumează, refuzul de suport social, de a fi ajutate de cei din jurul lor, este foarte mare, pentru că nu văd nevoia”, a
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Citeste si: 1 din 4 oameni din Europa este obez. Cum putem lupta împotriva epidemiei de obezitate din Europa?| EXCLUSIV
Dr. Beatrice Mahler: „Țigara electronică nu înseamnă o renunțare la fumat, este doar o amăgire.”
Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București
Numărul actual al fumătorilor din România este necunoscut din lipsa statisticilor la zi. Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 era menită să reducă și fumatul, însă aceasta n-a fost reînnoită iar eficiența ei nu se reflectă în realitate, dacă vorbim strict despre acest viciu, lucru care s-a obervat și în cazul campaniilor antifumat din trecut. Pentru că nu există nicio lege care să interzică fumatul țigărilor electronice în spațiile închise, așa cum există în cazul țigaretelor, și pentru că metodele moderne de fumat au parte de tot mai mult marketing, acestea au devenit tot mai populare în rândul noilor generații în ultimii ani.
„Țigara electronică nu înseamnă o renunțare la fumat, este doar o amăgire. Din punct de vedere al consumului de tutun, putem spune că s-a înlocuit, dar, din punct de vedere al gestului, acesta rămâne ca gest de dependență de un obicei care vine din exterior. Țigara electronică permite această dependență de gest în continuare și, mai mult, aduce în plămâni o serie de compuși care nu sunt doar toxici, ci și substanțe uleioase care produc reacții inflamatorii locale și cresc riscul de boală pulmonară. Studiile nu pot spune cu certitudine ce tip de boală pulmonară va fi, pentru că nu avem proba timpului, dar datele de până acum nu indică o direcție bună”, le-a spus Dr. Beatrice Mahler jurnaliștilor WOWbiz.
Dr. Beatrice Mahler: „Am constatat că 30% dintre rezidenții și studenții voluntari sunt fumători.”
Dacă statistica la nivel național în ceea ce privește fumatul nu a mai fost reactualizată recent, există, totuși, eforturi independente care să arate cât de popular rămâne, în continuare, acest viciu în țara noastră. Curioși să afle ce atitudine au studenții la medicină și medicii rezidenți care au ajutat pacienții Institutului „Marius Nasta” în pandemie față de fumat, Beatrice Mahler și colegii ei au făcut un studiu pe cont propriu, iar rezultatul a fost unul cel puțin suprinzător.
„Am făcut o evaluare în luna martie, în rândul personalului medicilor rezidenți și al studenților de la medicină care au fost voluntari în pandemie, și am constatat că 30% dintre ei sunt fumători, ceea ce pentru mine este un procent foarte mare, pentru că sunt persoane care lucrează în sănătate.(...) Cei mai mulți pacienți sau foști pacienți își motivează gestul de a fuma ca fiind un moment de pauză pe care și-l permit în timpul activității, comparativ cu nefumătorii, care nu-și permit acel moment de pauză, și considerau că fac ceva pentru ei în timpul zilei. Era mai mult dorința de a lua o pauză la locul de muncă”, a dezvăluit Dr. Beatrice Mahler pentru WOWbiz.ro.