Ion Iliescu împlinește astăzi 92 de ani

Ion Iliescu împlinește astăzi impresionanta vârsta de 92 de ani!

Autor: Georgiana Anton

In articol:

Ion Iliescu, fostul președinte al României, împlinește astăzi 92 de ani. Ion Iliescu s-a născut pe 3 martie 1930, în localitatea Oltenița din județul Călărași.

El a condus statul român în trei etape, ca președinte al CFSN între 1989 și 1992, apoi ca președinte ales al României între 1992-1996 și 2000-2004. Mai apoi, Ion Iliescu a avut funcția de senator din partea PSD între anii 2004 și 2008.

Ion Iliescu împlinește astăzi 92 de ani

Ion Iliescu

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: Cine a fost tatăl lui Ion Iliescu. Alexandru Iliescu a murit la 44 de an

Care au fost cele mai importante momente din cariera politică a lui Ion Iliescu

Ion Iliescu  s-a afirmat încă de tânăr, participând la mişcarea studenţească internaţională în diverse foruri şi organisme ale acesteia, ca reprezentant al studenţimii române.

Între anii 1967-1971, Iliescu a fost ministru pentru problemele tineretului, după care a fost ales secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

În perioada 1979-1984 a lucrat la Consiliul Naţional al Apelor, iar în perioada 1984-1989 a fost directorul Editurii Tehnice.

Îîn seara zilei de 22 decembrie 1989, Iliescu se numără printre principalii fondatori ai Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi devine preşedinte al CFSN, organism al puterii provizorii de stat.

Ion Iliescu împlinește astăzi 92 de ani

Ion Iliescu și soția sa, Nina Iliescu

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: Alina Sorescu, schimbare neașteptată în plin divorț de Alexandru Ciucu! Ce decizie a luat artista după despărțire- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Mai apoi, la finalul lunii ianuarie 1990, s-a numărat printre fondatorii formaţiei politice, Frontul Salvării Naţionale, din care s-au structurat, apoi, Partidul Democrat şi Partidul Democraţiei Sociale din România.

Pe data de 20 mai 1990 a fost ales președinte al României.

La Mineriada din iunie 1990, Ion Iliescu le mulțumește minerilor veniți la București și care interveniseră în Piața Universității agresând protestatarii de acolo. „Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înalta conștiința civică. Deci, vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat și în aceste zile: că sunteți o forță puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu”, declară Iliescu.

Citeste si: A murit Paul Pârvu, jurnalistul jignit de Ion Iliescu: „Măi, animalule!”. Bărbatul ar fi împlinit astăzi 61 de ani

La alegerile prezidenţiale din 11 octombrie 1992, Iliescu iese din nou învingător.

În 1996, se înscrie pentru un nou mandat, dar pierde alegerile în fața lui Emil Constantinescu, liderul Convenției Democratice.

La alegerile din 2000, Iliescu câștigă un nou mandat de președinte al României, în fața lui Corneliu Vadim Tudor.

pe 10 decembrie 2006, acesta este ales cu unanimitate de voturi preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat.

În iunie 2017, Ion Iliescu este trimis în judecată în Dosarul Mineriadei pentru infracțiuni contra umanității. Dosarul este ulterior întors la Parchetul Militar, iar rechizitoriul, declarat nul.

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din Decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și alții sunt acuzați de infracţiuni contra umanităţii. În octombrie 2020, Curtea Supremă cerea refacerea unei părți din rechizitoriu.

Povestea de dragoste dintre Ion Iliescu și soția sa, Nina Iliescu

Ion Iliescu își serbează ziua în fiecare an alături de soția sa, Nina Iliescu, născută la doar o zi distanță de fostul președinte, pe 4 martie 1930. Cei doi au o căsnicie de peste 70 de ani, Nina fiind singura persoană care i-a rămas alături lui Ion Iliescu, indiferent de circumstanțele în care s-a aflat.

Ion Iliescu împlinește astăzi 92 de ani

Ion Iliescu și soția sa, Nina Iliescu

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Cei doi s-au cunoscut când aveau numai 18 ani, încă din liceu, când el era elev al liceului "Sfântul Sava" și ea mândră elevă în "Iulia Hașdeu", în București. Deși se cunosc încă din adolescență și a fost dragoste la prima vedere, părinții nu le-au oferit susținerea lor de la început. Mama Ninei nu a fost inițial de acord cu căsătoria lor, susținând că fiica sa este prea tânără, însă Nina și-a urmat inima și s-a căsătorit la vârsta de 21 de ani. În anul 1951 au făcut cununia civilă. Au urmat apoi anii studenției, pe care i-au petrecut împreună în Moscova.

Fostul președinte o consideră pe Nina Iliescu ca fiind cea mai bună prietenă a sa, un confident de nădejde și un adevărat suport.

”Cel mai constant și profund suport, în toată viața mea, a fost și este soția. Alături de ea am trecut prin multe. Nu am fost orbiți nici de putere, nici de avere. După o viață petrecută împreună, singurele noastre bunuri sunt casa în care locuim și o mașină cumpărată de soție. Apartamentul nu este nici măcar de un confort extraordinar: biroul meu este destul de restrâns, iar în dormitor încap doar patul și șifonierul”, a declarat Ion Iliescu într-un interviu din 2003.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cine a fost tatăl lui Ion Iliescu. Alexandru Iliescu a murit la 44 de an

Povestea de dragoste dintre Ion Iliescu și soția sa, Nina. Cum s-au cunoscut cei doi și ce spunea fostul președinte al României despre soția sa: "Cel mai constant și...

Cum arăta în tinerețe Nina Iliescu, soția fostului președinte al României

Horoscop 25 Mai 2022: un moment important al vietii tale incepe astazi

Vladimir Putin, LA UN PAS DE MOARTE! Informația momentului despre liderul de la Kremlin

Ce se intampla daca stergi geamurile cu o coaja de banana: trucul care devine din ce in ce mai popular printre gospodine

Prințul Harry și Meghan Markle au ajuns cerșetori. Rușine și furie la Casa Regală

FOTO cu fiica lui Ilie Năstase care și-a deschis cont pe o platformă cu conținut pentru adulți – Tânăra a recunoscut tot

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies