Masti medicale. Ghid de utilizare masca medicala

Ghid de utilizare a mastii medicale. Medicul Tudor Ciuhodaru explica regulile de purtare a unei masti medicale in timpul pandemiei de coronavirus

Distribuie pe:

Autor: R.L.

masca-medicala-ghid-de-utlizare
masca-medicala-ghid-de-utlizare


In articol:

Mastile medicale trebuie purtate obligatoriu de catre persoanele care parasesc domiciliul din 7 judete (6 judete plus Simeria din Hunedoara) din Romania. Aceasta reglementare a intrat in vigoare de luni, 6 aprilie.

Lista judetelor unde purtarea mastilor e obligatorie:

- Botosani

- Galati
- Hunedoara (orasul Simeria)
- Iasi
- Maramures
- Suceavara
- Vaslui

Pentru a impiedica transmiterea COVID-19, cetatenii sunt obligati ca in public sa isi acopere nasul si gura cu masti medicale sau masti improvizate.

Ghid de utilizare masca medicala

Medicul Tudor Ciuhodaru a facut o postare pe contul sau de Facebook si a explicat cum se poarta o masca si in ce conditii poate fi reutilizata.

Citeste si: Adelina Pestrițu s-a mutat în casă nouă! Primele imagini din superba locuință - evz.ro

Care sunt regulile de fixare, folosire si reutilizare a mastilor medicale. Ghid de utilizare masca medicala:

A. Fixare:

1.Spălaţi corect mâinile înainte de a atinge masca.
2.Puneți masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Acesta se aşează peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Fața colorată către exterior, iar cea albă spre față!
3.Fixați masca: legaţi şireturile în spatele capului într-o poziţie confortabilă strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este o mască cu bucle elastice, le daţi pur şi simplu după urechi.
4.Adaptați masca: modelaţi întăritura metalică peste nas.
5.Spălați și dezinfectaţi mâinile înainte de a da masca jos.
6.Scoateți masca: îndepărtaţi masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtaţi de faţă ţinând-o de şireturi.

B. Cât timp purtaţi masca:

1.Rămâne valabilă regulă de a nu duce mâna la faţă.
2.Dacă vă mănâncă naşul său gura, dezinfectaţi mâinile şi, prin masca, vă puteţi scărpina.
3.Dacă situaţia impune acces temporar la gură- pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina, apucaţi cu două degete de exteriorul acesteia şi coborâţi marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageţi înapoi masca în sus peste nas.
4.Dacă persoana cu care vorbiţi nu vă aude, vorbiţi mai tare.
5.(!!!) Nu daţi masca jos şi vă apropiaţi mai mult de interlocutor, aşa cum am văzut pe cineva făcând zilele trecute.

C. Cum o reutilizăm:

1.Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat (!la soare) închisă într-o pungă ca cele pentru alimente.
2.Dacă este o mască textila o puneţi direct în chiuvetă, la spălat. Se spala cu detergent obişnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiţi bine masca de detergent pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare.
3.Dacă vă simţiţi mai în siguranţă, puteţi călca masca pentru „sterilizare”.

tudor-ciuhodaru. Ghid de utilizare masca medicala
tudor-ciuhodaru. Ghid de utilizare masca medicala

E bine de știut:

1.Măștile chirurgicale, poate chiar masca de schi, bandanele sau eșarfa, pot asigura mai multă protecție decât recomandările oficiale inițiale (de înțeles, dar nefericite) împotriva purtării de măști de către populație.
2.CDC sugerează chiar utilizarea eșarfei de către furnizorii de servicii medicale ca ultimă soluție atunci când nu sunt disponibile măști pentru față.
3.Tusea sau strănutul pot trage ca niște proiectile picăturile din gură sau nas cu o viteză de 50 de metri/secundă (pentru strănut) sau 10 m/ s(pentru tuse).
4.Picăturile pot ajunge chiar până la 6m distanță.
5. !!! Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafeţe.
6. Se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7.
7. „Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă - cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).

Citeste si: Când trebuie să purtăm măștile medicinale. Recomandările lui Raed Arafat: „Să aplicăm această practică cât de repede posibil!”

Rețineți:
1. Din punct de vedere practic și social, măștile chirurgicale sau auto-fabricate, dacă sunt manipulate corect, pot fi de ajutor (în cel mai rău caz nu vor face rău).
2. Asigurați-vă că aruncați sau spălați după utilizare, fără a atinge suprafața exterioară.
3. (!!!) Utilizarea lor nu va elimina măștile respiratorii valoroase ffp3/N95 pentru protecția personalului din sănătate.
4. Trebuie să ne pregătim şi de valul doi al virusului. Vorbim, în acest caz, de un virus respirator, iar acest tip de viruşi ne dau mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente”, a declarat, pentru CNN, Nelson Michael, medic specialist în boli infecţioase al armatei americane.
5. Încurajarea purtării măștilor faciale în public ar fi un bun compromis între blocarea totală și libertatea totală care riscă reapariția inamicului invizibil.
6. Există acum date suficiente pentru a recomanda sau chiar a folosi pe scară largă măștile faciale (ca în țările asiatice unde au modificat rata de transmitere).

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Medicul Adrian Streinu-Cercel trage un semnal de alarmă: „Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze…”

Purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi nasului, obligatorie în toate locurile publice închise din judeţul Botoşani

Anuntul Bisericii Ortodoxe: Ce se intampla cu slujba de Inviere

New York, fantoma ”Orașului care nu doarme niciodată”! Cea mai mare metropolă americană, devastată de pandemie. Imagini incredibile

Incident neobișnuit la Craiova. Un bărbat a rămas fără buletin după ce a votat la alegerile locale

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies